Daugybę metų stengiamasi įminti moterų grožio bei geros savijautos paslaptis – ši tema tampa ypač aktuali prasidėjus šiltajam metų sezonui, kai daugelis dailiosios lyties atstovių susirūpina savo išvaizda.

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, norinčioms lieknėti ar palaikyti esamą svorį, verta valgyti riešutų. „Riešutai padeda numalšinti alkio jausmą tarp pagrindinių dienos valgių ar ilgiau keliaujant, tačiau ir riešutus reikia mokėti valgyti – vienu kartu sukramsnoti nedidelę, apie 30 g saujelę. Jei norisi daugiau sotumo, galima užgerti šilta arbata“, – pataria dietistė.

Taigi, kodėl kiekvienai moteriai, greta kosmetinės, privalu rankinėje nešiotis ir riešutų maišelį:

  1. Riešutuose esančios nesočiosios riebalų rūgštys padeda išvengti neigiamų dietos padarinių: išblyškusios odos, lūžinėjančių nagų, skilinėjančių plaukų galiukų ar bumerango principu pradėjusio augti svorio.
  2. Tiek lieknai figūrai, tiek gerai nuotaikai įtaką daro tinkamas hormonų balansas, kurį palaikyti padeda riešutuose ir sėklose esančios nesočiosios riebalų rūgštys.
  3.  Nesočiosios riebalų rūgštys palengvina ir priešmenstruacinį sindromą (PMS) – valgant riešutus ir laikantis sveikos mitybos principų, PMS gali net ir visiškai išnykti.
  4. Riešutai padeda palaikyti aktyvią smegenų veiklą, tad juos turėtų vartoti visos protinį darbą dirbančios moterys, taip pat ir tos, kurios kovoja su lėtiniu nuovargiu.
  5. Riešutai bei juose esantys nesotieji riebalai mažina riziką susirgti įvairiomis ligomis: vėžiu, Alzhaimeriu, artritu, egzema, depresija, širdies ir kraujagyslių ligomis, didina atsparumą įvairioms infekcijoms.
  6. Riešutuose esantis betakarotinas ir vitaminas E stabdo senėjimo procesus, senatvinių dėmių atsiradimą bei apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos.
  7. Užkandžiavimas riešutais, kuriuose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino B6, padeda subalansuoti tinkamą cholesterolio kiekį kraujyje.

Riešutus idealu valgyti kaip užkandį pavakariams, bet galima ir berti į salotas vietoje aliejaus. Bus dar vertingiau.

Receptai su riešutais

Rietmenių kruopų košė su riešutų kremu

Valgomoji rietmenė turi daug mangano ir vario, yra biotino, pantoteno rūgšties, cinko, molibdeno šaltinis. Manganas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, kaulų būklę ir jungiamojo audinio formavimąsi. 
Išbandyti šį receptą

Riešutų kremo triufeliai su lazdyno riešutais ir šokoladu

Riešutai yra naudingas maisto ir energijos šaltinis. Daugelis jų vartojami maistui gaminti, valgomi žali, daiginti arba lengvai pakepinti, kaip užkandžius ir spaudžiami aliejui.
Išbandyti šį receptą

Gardi žalių burokėlių ir anakardžio riešutų užtepėlė

Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei kitose daržovėse. Burokėliuose yra ir daug vitaminų B1, B2, PP, o vitamino C yra net du kartus daugiau nei morkose.
Išbandyti šį receptą

Daugiau receptų su riešutais rasite čia >>>

5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!