Iš ryto dažniausiai greitai išgeriame puodelį kavos ir lekiame į darbą. Ar būtini pusryčiai? Ką valgyti, kad būtų greita, skanu ir sotu? Kaip pasikrauti energijos visai dienai? Į šiuos klausimus padės atsakyti dietistė Vaida Kurpienė.

Manau tikrai visi yra girdėję, kad pusryčiai yra būtinas dienos valgis.

Būtinas, nes jis užduoda toną visai dienai ir Jūsų savijautai. Jei valgysite greitai pasisavinamus angliavandenius, pavyzdžiui sausus pusryčius, mielinę aukščiausios rūšies miltų duoną ar ypatingai liesus pieno produktus, paskanintus uogiene labai greitai vėl išalksite. Be to, norėsite užkandžiauti kas dvi valandas, jau nekalbant apie didžiulį alkį vakare. Jei geriate kavą tuščiu skrandžiu – savo alkį dar daugiau sužadinate. Tiesa, ne tuo momentu, bet apetitas stipriai išauga po pusantros, daugiausia dviejų valandų.

Ką valgyti pusryčiams?

Pakalbėjome, ko nereikėtų daryti, o ką gi valgyti ryte? Dietistė rekomenduoja tik atsikėlus išgerti šilto, +40-50 Celsijaus vandens, stiklinę ar dvi. Taip pažadinsite savo virškinimo sistemą.

Pusryčius geriausia valgyti po 30-60 minučių nuo atsikėlimo momento.

Geriausias pirmo dienos valgio pasirinkimas – įvairios neskaldytų grūdų košės. Puikus pasirinkimas: avižinių, perlinių, kvietinių, ruginių neskaldytų kruopų arba grikių, sorų košės, taip pat natūralių ryžių košė. Tik pastaroji ilgiau verda, taigi šios kruopos geriau tinka pietų troškiniams. Taip pat galima valgyti vertingas, bet mažiau žinomas bolivinės balandos (angl. Quinoa, daug kur receptuose internete rašo kinva) ar burnočio sėklų košės.

Pirkinių sąrašas: Kokias kruopas (grūdus) naudoti ir kurių vengti? >>>

Svarbu, kad košė būtų kramtoma. Pervirtos košės – taip pat paprastas angliavandeniai, kurie kalorijų turi tiek pat, bet sotumo jausmą suteikia daug trumpesniam laikui. Taip pat svarbu ir košės paskaninimas. Galima įpilti šiek tiek pieno, tik tokiu atveju – būtina pavirti. Pienas nerekomenduojamas su grikių koše, kadangi prastina geležies pasisavinimą. Vaida Kurpienė dalinasi savo patirtimi ir sako, kad jos šeimoje košės verdamos tik vandenyje.

Kaip greitai paruošti košes?

Daugumai atrodo, kad virti ryte košę – vargas. Ilgos virimo procedūros išvengsite, jei iš vakaro užmerksite nuplautas kruopas. Iš ryto teks tik įjungti kaitinimą, palaukti kol užvirs. Kai tik užvirė – išjungiate ir einate tvarkytis. Smulkesnėms kruopoms paprastai pakanka 15 minučių brandinimo, o stambesnėms 30 minučių. Grįžtate į virtuvę jau pasiruošę keliauti į darbą, ramiai suvalgote pusryčius. Ar gali būti greičiau?

Košėms skaninti netinka uogienės, uogos, cukrus ar švieži ar džiovinti vaisiai, nes cukrus trikdo krakmolingų produktų pasisavinimą. Taip pat tokiu būdu gaunate žymiai daugiau kalorijų.

Geriausia valgyti pagardinant: įvairiais prieskoniais: cinamonu, kalendra, kuminu, kmynais, troškintomis daržovėmis ar džiovintais grybais, taip pat tinka jų sultiniai. Puikus gardinimo pasirinkimas šaukštelis sviesto, intensyvaus skonio šalto spaudimo aliejaus ar užtepėlės, pavyzdžiui pesto. Taip pat galima vos vos pabarstyti tarkuotu kietu sūriu. Puikiai dera smulkiais kubeliais pjaustytos paprikos, agurkai ar avokadai.

Bandykite įvairius skonius, kol atrasite savuosius. Pavyzdžiui natūralių ryžių košė skanu su jūros dumbliais ar žalumynais, pavyzdžiui krapais. Miežinė košė puikiai dera su pesto padažu. Jums netikėta netikėta? Dietistė primena, kad atvirumas naujiems skoniams – būtina pokyčių sąlyga.

Suvalgę neskaldytų košės ne tik gausite energijos, bet ir ilgai jausitės sotūs, net tris-keturias valandas. Vaida Kurpienė teigia, kad iš praktikos gali tvirtai patikinti, jog žmonės rytais valgantys anksčiau apibūdintus pusryčius dienos metu mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnius užkandžius, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį. Jokios dietos jiems neberūpi.

Manų, šlifuotų (baltų) ryžių, kukurūzų, kuskuso, užpilamos bei dribsnių košes valgyti tik ypatingais atvejais arba sergant specifinėmis virškinimo trakto ligomis, kai taip maitintis nurodo gydytojai. Jos turi per mažai naudingų medžiagų ir yra per greitai pasisavinamos.

Ar tikrai sveiki pusryčiai – tai tik nešlifuotų grūdų košė?

Daugumai atmetimo reakcija dėl košių yra atsiradusi dėl neigiamų patirčių: darželyje, mokykloje, kariuomenėje, kai būdavo patiekiamos pervirusios beskonės gličios košės. Kita vertus, jei paklausiu ar mėgsta plovą ar troškinius su ryžiais daugumos atsakymas būna teigiamas, o juk tai ta pati košė, tiesa? Tik šiuo atveju nesuvirusi, nesaldi ir kitaip pagardinta.

Pirmiausia būtina išbandyti tai, ko nebandėte niekada. Ir pabandyti reikia ne dieną ir savaitę, o bent kelis mėnesius. Akivaizdų poveikį tikrai pajusite. Jei norite daryti tai, ką iki šiol darėte, tai ir rezultatas bus tas pats. Primenu, kad geriausi sveiki pusryčiai – tai košės, bet ne bet kokios. Jos turi būti:

  • kramtomos, t.y. nepervirtos, žymiai ilgesnis sotumo jausmas bei daugiau mums būtinų maistinių skaidulų;
  • sūrios/aštrios, bet ne saldžios, tikrai galite gardinti įvairiomis šviežiomis ir pakepintomis daržovėmis, užtepėlėmis, prieskoniais, grietine, aliejumi;
  • ta pati košė gali būti tik kas keturias dienas, kad gautumėte įvairių medžiagų ir nepabostų net pats skaniausias patiekalas;
  • nešlifuotų grūdų (galimas pasirinkimas): apie 60-80 proc. daugiau vertingų medžiagų ir dvigubai ilgesnis sotumo jausmas.

Grūdai mūsų regiono tradicinis maistas, prie kurio mūsų organizmas yra puikiai prisitaikęs ir šie produktai yra būtini organizmui. Be to, nesaldi, nepervirusi (kramtoma košė) suteikia energijos iki pat pietų ir padeda atsikratyti saldumynų bei miltinių poreikio. Ilgainiui net kavos žmogus ima mažiau gerti.

Jei reikia tikslių kiekių konkrečiai Jums ir 28 skirtingų pusryčių užsisakykite mitybos planą:

Paįvairinimui vasarą pusryčiams galima valgyti kalną vaisių ar uogų, tačiau tuomet dienos metu būtinai reikės mažai apdorotų grūdinių produktų patiekalo.

Kartais galima pasimėgauti sveiku sumuštiniu, tik atminkite kad ir pati puikiausia duona mažiau vertinga maistinių medžiagų prasme (ne kalorijų) nei tinkamai pagaminta grūdų košė.

Dar rečiau mėgaukitės blynais, tačiau juos irgi ruoškite ne iš baltų, įprastų miltų, tačiau iš pilno grūdo kvietinių , speltos, ruginių ar nešlifuotų ryžių, avižų miltų.

Netikėta? Primenu, kad atvirumas naujiems skoniams – būtina pokyčių sąlyga.

Būsite dar energingesni, jei iš ryto, tik užvirę košę, pasimankštinsite 15-20 minučių. Pajusite kaip energija tiesiog plūsta per kraštus. Jūsų pokytį iš karto pastebės ir bendradarbiai, ir šeimos nariai.

Na, ir žinoma, ryte galite pasimėgauti kavos ar arbatos puodeliu :)  Tik nepadauginkite cukraus, o dar geriau – pasirinkite sveikesnį variantą.

Pusryčiai: receptai, idėjos

NAUJAUSI pusryčių receptai >>>

KOŠIŲ receptai pusryčiams >>>

SUMUŠTINIŲ receptai, išbandykite >>>

4.1 9 votes
Patiko? Įvertinkite!