Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, minėdamas Tarptautinę alergijos dieną, primena, kaip išvengti maisto produktų alergijos sukeliamų nepageidaujamų simptomų.

Alergija maisto produktams pasireiškia, kai paprastai nekenksmingi maisto produktai, patekę į organizmą, sukelia neįprastą imuninės sistemos reakciją ir nepageidaujamus simptomus. Tokia reakcija į maistą dažniausiai įvyksta labai greitai po alergiją sukėlusio maisto produkto suvartojimo. Alerginėms reakcijoms išprovokuoti parastai užtenka nedidelio alergijas sukeliančio maisto kiekio.

Maisto alergijos nustatomos vis dažniau. Nors priežastys nėra tiksliai žinomos, manoma, kad tam turi įtakos pasikeitusi mityba, pagerėjusios higienos sąlygos ir dėl to padidėjęs imuninės sistemos jautrumas. Tyrimais nustatyta, kad alergijos maistui būdingos 5-8 % vaikų ir 1-2 % suaugusiųjų.

KAS DAŽNIAUSIAI ALERGIZUOJA IR KUO PASIREIŠKIA?

Teoriškai visi maisto produktai gali sukelti alergijas, tačiau dažniausiai alergijas sukelia:
– salierai,
– glitimo turintys javai: kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos,
– vėžiagyviai: krabai ir krevetės,
– kiaušiniai,
– žuvis,
– pienas,
– moliuskai: midijos, austrės,
– garstyčios,
– riešutai: lazdyno, graikiški ir žemės riešutai,
– sezamo sėklos,
– soja.

Alergijos sukeliami simptomai gali būti labai įvairūs. Suvalgius maisto produktą, kuriam esate alergiškas, gali atsirasti odos bėrimas ar niežulys, virškinimo trakto sutrikimai, limfmazgių padidėjimas. Nedažna, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija – anafilaksija.

Labai dažnai alergija maisto produktams yra painiojama su maisto produktų netoleravimu. Pastaroji būklė dažniausiai išsivysto palaipsniui, joje imuniniai procesai nedalyvauja ir nors esant maisto produktų netoleravimui anafilaksija neišsivysto, tačiau visi kiti simptomai panašūs į būdingus alergijai simptomus.

KAIP IŠVENGTI ALERGINIŲ REAKCIJŲ?

Pagrindinis būdas siekiant išvengti alergijos sukeltų simptomų yra nepageidaujamas reakcijas sukeliančių maisto medžiagų vengimas. Sužinoti, ar maisto produkte yra medžiagų galinčių sukelti alergines reakcijas, galima atidžiai perskaičius perkamų maisto produktų etiketes, kuriose turi būti aiškiai nurodomas alergiją galinčios sukelti medžiagos pavadinimas, išskyrus atvejus, kai paties maisto produkto pavadinimas nurodo atitinkamą sudedamąją dalį.

Kadangi alergija maisto produktams atsiranda dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, svarbu atkreipti dėmesį tiek į nėščios moters mitybą, tiek ir į kūdikio mitybą. Nors nėščiajai speciali dieta nereikalinga, tačiau rekomenduojama nepiktnaudžiauti dažniausiai alergizuojančiais maisto produktais. Kūdikiui tinkamiausias maistas – motinos pienas, nustatyta, kad kūdikiai maitinti motinos pienu rečiau serga alergijomis.

Šaltinis Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!