NORITE NEPRITRŪKTI VITAMINŲ ŽIEMĄ – ŠALDYKITE!

Vasaros malonumams tampant tik mielu prisiminimu, po truputį pradedame ruoštis vėsiajam metų periodui: konservuojame, šaldome sodo bei daržo gėrybes, tikėdamiesi jomis džiaugtis iki kito derliaus. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, šaldymas – vienas geriausių pasirinkimų, siekiant išsaugoti produktų naudingąsias maistines savybes, teigia, kad tačiau reikėtų įsidėmėti keletą svarbių taisyklių.

„Šaldant produktus, kitaip nei marinuojant, galima į juos nedėti cukraus, druskos ar kitų priedų, kurių nepatartina gausiai vartoti,– pasakoja V. Kurpienė. – Užšaldyti maisto produktai išlieka tokie pat skanūs ir maistingi, kaip ir švieži, be to, tai puiki išeitis norintiems visus metus džiaugtis produktais, kurių negali pasiūlyti prekybos centrai. Juo labiau, kad namuose užšaldyti įmanoma, turbūt, viską – nuo grybų, vaisių ar uogų iki daržovių, žalumynų ar beveik baigtų gaminti patiekalų.“

Mitybos specialistės teigimu, daržovių ar vaisių šaldymui tinkama temperatūra yra -18-22°C – tokioje temperatūroje juos galima išlaikyti metus. Produktus ar maisto gaminius galima užšaldyti ir esant -8-0 °C temperatūros, tačiau tada vartojimo laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių.

„Dar viena svarbi taisyklė, primena V. Kurpienė, – toje pačioje šaldiklio lentynoje nereikėtų laikyti daržovių ir žuvies ar kitų produktų, skleidžiančių specifinį kvapą. Įsigėręs kvapas nedingsta net atšildžius produktą ir jį valgyti tampa nebe taip gardu. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad norint neprarasti naudingųjų medžiagų, atšildyti produktą reikėtų +3-4 °C temperatūroje. Ir geriausia produktus atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.“

Pasak V. Kurpienės, šaldymui ruošiant grybus, pirmiausia juos reikėtų pavirti, tada lygiai taip pat, kaip ir šviežias uogas bei vaisius, tolygiai paskleidus ant padėklo, palaikyti greitojo šaldymo kameroje. Produktams atšalus – sudėti gėrybes į specialią šaldymo tarą. Pirminei šaldymo stadijai netinka plastikiniai maišeliai – uogos ar kiti į gabalėlius susmulkinti produktai sulips į vientisą gabalą.

Į šaldymui skirtus maišelius galima sudėti tik jau užšaldytus produktus. Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad įprasti vienkartiniai plastikiniai indeliai ar maišeliai šaldymui yra nepritaikyti – sveikatai kenksmingos dalelės patenka į maistą, o vėliau į žmogaus organizmą. Naudokite tik specialiai paženklintą šaldymui skirtą tarą.

„Maisto šaldymas ne tik suteikia galimybę ilgiau mėgautis gamtos gėrybėmis, bet ir neleidžia daugintis bakterijoms – ypač veiksmingas yra taip vadinamasis greitasis arba kriogeninis šaldymas, kurio metu susiformavę ledo kristalai pasiskirsto tolygiai, taip užtikrindami geresnę atitirpinto produkto kokybę ir skonį, – sako V. Kurpienė.

Mitybos specialistė V. Kurpienė pataria jau dabar suskubti ir pasirūpinti, kad šaltais žiemos vakarais netrūktų vitaminų. Jei apie tai pagalvojote dar vasarą, ją maloniai primins iš šaldiklio gelmių išimtos lyg vakar skintos braškes, avietes ar kitos mėgstamos uogos arba vaisiai.

Kokias daržoves ir kaip šaldyti?

Sušaldyti galima daugelį daržovių rūšių , ypač nelabai vandeningų ir palyginti nedidelių. Tam puikiai tinka žirneliai, pupelės, griežinėliais supjaustytos morkos, kalafiorai (susmulkinti) ir brokoliai ( suplėšyti gūželėmis).

Taip pat galima sušaldyti kukurūzus (tiesa, tai lyg ir grūdinis augalas), moliūgus, cukinijas (supjaustytas kubeliais) ir net pomidorus (supjaustytus į keturias ar aštuonias dalis); nors taip supjaustyti ir sušaldyti pomidorai atšildyti suminkštėja. Visas šias sušaldytas daržoves šaldymo kameroje galima laikyti kelias savaites ar net mėnesius.

Itin svarbu, kad kiekvienas šaldomas gabalėlis būtų nepriekaištingos kokybės ir tinkamai apdorotas. Nuėmus derlių, daržoves būtina iškart blanširuoti: nuplikomos 400-500 g. porcijos, taigi kiekiai, iš kurių vėliau bus galima pagaminti patiekalą 3-5 asmenims. Jei namuose gyvena 1-2 žmonės, atitinkamai reikia mažinti ir porcijas.

Be blanširavimo beveik verdančiame vandenyje, yra blanširavimas garais, taip apdorojant išsaugomi vitaminai, bet pats blanširavimo laikas maždaug 8 kartus ilgesnis. Po to daržoves greitai ataušinamos ledo kubelių pripildytoje vandens vonelėje, nuo jų labai gerai nuvarvinamas vanduo, ir ( kaip ir blanširuojant įprastai) jos praporcijomis supakuojamos ir sušaldomos.

Yra žemai temperatūrai skirtų maišelių bei plastiko indų. Tačiau nepamirškite, kad kai kurie putėsių, košės konsistencijos ar labai susmulkinti produktai sušaldyti dar labiau išsiplėčia (pagal fizikos dėsnį juose esančio vandens tūris padidėja maždaug 10 proc.). Ne pro šalį sudaryti sarašą, kuris padėtų orientuotis, kokių “lobių” dar yra šaldymo kameroje. Beje, kadangi sušaldytų daržovių galima ir nusipirkti, įvairios daržovės prieinamos visus metus.

Sušaldyti verta tas gerai užderėjusias daržoves, kurias Jūs itin mėgstate. Visų kitų daržovių atsargų kaupti galbūt nereikėtų – dabar jų galima įsigyti beveik visus metus, ir jos nėra labai brangios. O jei kažkurios daržovės Jums pasirodė per brangios, rinkitės kitas, pigesnes. Kadangi įvairios daržovės dera skirtingu laiku, ir pasirinkti bus daug lengviau.

Šaltinis – knyga “Daržovių valgiai”

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!