„Aš turėjau problemų su oda, gydydamasi gėriau didžiules hormonų dozes, sutriko medžiagų apykaita, padidėjo apetitas, ir aš labai sustambėjau. Prieš kelis metus, prieš mūsų su vyru vestuves, labai norėjau numesti svorio – juk visos norim buti gražios per vestuves, nes nuotraukos liks visam gyvenimui – ir aš jį labai greitai numečiau, bet dabar galiu pasakyti, kad pasielgiau labai neteisingai. Grįžus po medaus mėnesio, po dviejų mėnesių, svoris sugrįžo, ir griežta dieta nieko gero man nedavė,“ – pamokančią savo lieknėjimo istoriją dėsto vilnietė mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Laimei, tuo metu Vaida jau dirbo sanatorijoje ir su gydytojais ruošė lieknėjimo programą savo klientėms, kurią išbandyti buvo įdomu ir jai pačiai. „Vieną vėlų vakarą su draugėmis pasisvėrėme, susiėmėme už galvų ir susilažinome, kad po tam tikro laiko numesime tam tikrą kiekį kilogramų. Aš tai daryti pradėjau remdamasi tomis žiniomis, kurias turėjau. Viskas vyko labai lengvai, aš nejaučiau jokio alkio jausmo, pagražėjo oda, palaipsniui aš numečiau visus tuos nereikalingus kilogramus. Savijauta buvo fantastinė, daug mažiau pradėjo reikėti miego, ir jau šešis metus aš gyvenu be vaistų, kuriuos turėdavau nuolat vartoti,“ – savo pačios sukurtos ir ištobulintos programos „Sulieknėk sveikai“ privalumus dėsto ja besivadovaujanti moteris.

Taigi pats laikas atskleisti tą paslaptingą sveikatinimosi programą. Ko jos metu mokote?
Tai – liaudies išmintis. Kalbant abstrakčiai – tai sveikos mitybos principai. Jie ne mano atrasti, negalėčiau įvardyti ir vieno žmogaus. Tai Vakarų pasaulyje priimti mitybos principai. Aš pati esu tuo keliu einu jau kelinti metai, ir tai labai svarbu, nes visiškai neveikia dalykai, kuriu tu laikaisi savaitę, dvi arba galu gale mėnesį. Tikrai gali numesti svorio nevalgydamas vakarais arba sumažindamas porcijas perpus ir badaudamas, į kitus žiūrėdamas. Bet jeigu kankiniesi, tai vėliau, ar anksčiau tai mesi. O jeigu mesi, tai grįši į tą pačią poziciją, kurioje buvai ir dar plius dešimt procentu pridėjęs prie turėto svorio.

Kokį maistą rinktis, kokio vengti, kad svorio nepriaugtume?

Mes galime suvalgyti tam tikrą maisto kiekį – juk dviejų kibirų per dieną negalime suvalgyti. Todėl aš rekomenduoju rinktis tik vertingą maistą. Pavyzdžiui, pagal savo maistines savybes kur kas vertingesni yra natūralūs ryžiai, nei balti, šlifuoti. Kur kas vertingesni pilno grūdo miltų makaronai, nei šlifuotų grūdų. Juose 80 proc. naudingų medžiagų daugiau, nei baltuose makaronuose. Įdomiausia, kad mažiau apdoroti produktai yra kur kas sotesni. Pavalgius baltų makaronų, po poros valandų vėl norisi valgyti, mat kraujyje smarkiai padaugėja gliukozės. Suvalgius pilno grūdo makaronų, keturias ir daugiau valandų valgyti nesinori.

Parduotuvėse – vis daugiau nematytų grūdų, kruopų, atvežtų iš egzotiškų kraštų. Ką įtraukti į racioną naujo, netradicinio – kad imtume maitintis kitaip, galbūt sveikiau?

Pamėginkite paragauti bolivinę balandą, kuri angliškai vadinasi quinoa. Ji turi pilną būtinų amino rūgščių kompleksą, baltymą – tokį pat, kaip gyvulinį. Ji turėtų patikti tiems, kas valgo mažai gyvulinių, pieno produktų. Taip pat naudingos įvairios rytietiškos pupelės, avinžirniai – puikus baltymų šaltinis. Sojos pieno sūris- tofu. Jis labai tinka pagardinti pilno grūdo makaronams, skanu pakepintas su prieskoniais, puikus kalcio ir baltymų šaltinis.

Suprantu, kad nusprendus maitintis tokiais produktais, šiukštu eiti į restoraną ar kavinę, o maistą reikia gaminti tik namuose.

Ne, tikrai ne šiukštu! (Juokiasi.) Aš pati kiekvieną darbo dieną valgau kavinėje ir labai smagu, kad padavėjas, kuris man kasdien atneša maistą, pamatęs, kaip aš pasikeičiau, netekau svorio, ėmė teirautis, kaip aš tai padariau ir, mano rekomenduotas, pradėjo mesti svorį. Pamatęs, ką aš valgau, ir jis pradėjo valgyti panašų maistą, ir per mėnesį numetė gal 4-5 kilogramus.

Bet juk maistas restorane „neteisingas“. Ir jūs tokį valgote?

Valgau. Pavyzdžiui, japonų restorane renkuosi suši. Aš suprantu, kad jie pagaminti iš baltų ryžių, ir aš labai norėčiau, kad kuris nors sostinės restoranas suši gamintų su natūraliais ryžiais, tuomet su mielu noru valgyčiau dar dažniau. Šiaip restorane stengiuosi valgyti kuo daugiau daržovių.

O mėsos kada nors valgote, leidžiate sau tokią „nuodėmę“?

Anksčiau mėsą valgydavau pusryčiams, pietums ir vakarienei. Dabar ją valgau kokius 3-4 kartus per savaitę. Žinoma, renkuosi naudingiausią. Pavyzdžiui, elnienoje yra tik 4 proc. riebalų. Bet ką aš noriu pasakyti – nei aš pati labai dažnai tą elnieną valgau, nei kiti gali sau tai dažnai leisti, nes tos mėsos ne visur galima nusipirkti. Užtat visur galima gauti vištienos, kalakutienos, jautienos.

Tikrai nesimaitinu idealiai, nes būna įvairiausių situacijų. Pavyzdžiui, pavakary ar vakare esi oro uosto, kurio kavinėje nieko ypač sveiko nėra. Ir tu renkiesi iš ten esančių blogybių mažiausią. Todėl nesakau – jei nėra tinkamo maisto, išvis nevalgykite. Mes juk negyvename futliare, negalime visada visko daryti idealiai. Tai kvepėtų fanatizmu. Aš – prieš kraštutinumus. Ribodami savo norus turime jaustis komfortiškai.

Betgi valgydamas cepelinus kažkas irgi jaučiasi komfortiškai…

Jeigu cepelinus valgysite vieną kartą per mėnesį, ir jeigu jums skanu, net ir su spirgučiais valgykite. Nieko neatsitiks. Bet jeigu juos valgysite kiekvieną diena, ir pietums, ir vakarienei… Čia – jau kitas klausimas. Nuolat kartoju, kad esminis dalykas, metant svorį – nejausti alkio. Todėl rekomenduoju valgyti saikingai, bet penkis kartus per dieną. Mano kursų lankytojos manęs dažnai klausia: „Ar galima – aš valgysiu rečiau, nes aš nenoriu?“ Sakau: „Ne, negalima.“ Kita sako: „Man baisu – aš anksčiau būdavau nuolat alkana, o dabar nebenoriu valgyti. Gal sergu?” Esminis dalykas – atsikratyti alkio pojūčio ir valgyti pakankamai daug. Aš nekalbu apie didžiules, dvigubas maisto porcijas, tačiau badauti negalima. Badavimas – atskira tema, ir to taip parastai negalima daryti nepakenkiant sveikatai. Tai reikia daryti su gydytojų priežiūra. Maitinantis per dieną penkis kartus galima numesti kiek tik nori svorio.

Kaip Jūs maitinatės namuose, kuo maitinate šeimą?

Mano vyras iš pilno grūdo miltų kepa duoną. Mėgstame rytais pasmaguriauti košėmis arba namine duona su avokadu. Tai paruošti labai paprasta, nors daug kas košės nevalgo manydami, kad jos ruošimas – labai ilgas procesas. Reikia kuo greičiau bėgti į vonią, paskui – į darbą. Iš tiesų laiko nereikia daug. Iš vakaro nuplauni kruopas, supili į puodą, kuriame jos ryte virs, iškarto įberi druskos ir palieki nakčiai, kad išbrinktų. Ryte puodą statau ant viryklės, ir kai tik jis užverda, išjungiu, palieku ant kaitlentės stovėti ir einu ruoštis. Realiai visas procesas užtrunka iki penkių minučių. Tai jus man pasakykit, kokį kitą pusryčių valgį galima paruošti per penkias minutes?
Beje, kiaušinienę galima išsikepti visiškai be riebalų. Paimi šaltą keptuvę, įmuši į ją kiaušinį, pabarstai prieskoniais, uždengi dangtį ir kepi. Iškepa puikiai. Tiesa, jeigu žmogus neišsimiegoję, tuomet kiaušinių ir varškės geriau nevalgyti, nors šiaip tai puikus ryto maistas. Neišsimiegojus geriau angliavandeniai.

Ar teisingai supratau – pusryčiams sau leidžiate valgyti sočiai?

Leidžiu. Bet nepamirškite, kad aš dar valgau ir priešpiečius, ir pavakarius. Taigi aš valgau penkis kartus per dieną.

Bet juk obuoliai, kuriuos Jūs valgote priešpiečiams, nesiskaito…

Kodėl nesiskaito? Tai – taip pat maistas. Kai kas man sako: „Aš vakare nieko nevalgau – tik maišelį obuolių…“ Tokie žmonės paprastai būna nutukę. Arba, sakykime, vynuogės… Labai geras dalykas – jose labai daug vitaminų, bet reikia suvokti, kad viskas, ką jūs dedate į burną, turi kalorijų. Aš asmeniškai kalorijų neskaičiuoju, ir net neįsivaizduoju, kiek jų per dieną gaunu. Bet reikia prisiminti, kad vaisiai labai gerai pirmoje dienos pusėje, nes jie turi daug cukraus, ir, sakykime, kilograme vynuogių – tai yra didelė kekė, kurią ne taip sunku suvalgyti – yra pusė stiklinės cukraus. Galite įsivaizduoti? Aš pati vynuoges valgau. Bet suvalgau saujelę priešpiečiams, ir viskas. Bet negali taip būti, kad sėdi vakare prieš televizorių ir valgai vieną kekę po kitos…

Ką Jūs leidžiate, rekomenduojate valgyti vakarienei ir kada valgyti kategoriškai draudžiate – po kokios valandos?

Tikrai visi esame girdėję, kad valgyti kategoriškai negalima po 18-tos valandos. O aš sakau, kad galima. Negalima valgyti po 18 valandos, jeigu žmogus eina miegoti devintą valandą. Taisyklė yra tokia, kad likus trims valandoms iki miego valgyti negalima. Tai svarbu ne tik lieknėjant, bet ir medžiagų apykaitai, virškinimo sistema. Jeigu pavalgom per vėlai, maistas nespėja iš skrandžio pasišalinti, todėl naktį neramiai miegam, sapnuojam košmarus naktimis. Iš ryto sukyla skrandžio rūgštis, nemaloniai jaučiamės, esame pavargę.

Reziumė – tris valandas iki miego reikėtų nebevalgyti. Tai čia viena klausimo dalis. Antra – ką valgyti vakarienei? Vakarienei puikiai tinka salotos. Turiu omenyje ne tik įprastų salotų lapus. Daugumai atrodo, kad jeigu jau lieknėji, tai tik salotas kramsnoji ir nieko daugiau nevalgai. O aš sakau, kad salotos turi būti sočios – špinatai, garžgraistė (rukola), aisbergo salotos. Jas būtina užpilti aliejumi, tinka įmaišyti sojos pieno ar kito jūsų mėgstamo sūrio, ankštinių, vištienos krūtinėlę ar kitokios mėsos. Taip pat šakninių lietuviškų daržovių: salierų, ridikų, ropių ir kitų daržovių, kurias nepelnytai esame pamiršę. Galime suvalgyti mėsos gabaliuką su daržovėmis. Grikių košė, kitokios košės nakčiai nelabai tinka. Galima su valgyti pilno grūdo duonos sumuštinį su sūriu, avokadu ar su mėgstamos daržovėm.

Kokia klaidą daro žmonės, kurie vis dėlto nutunka?

Nėra taip, kad žmogus viską darytų blogai. Jeigu imsi gerti vien vandenį, tai nesulieknėsi, nes veikia visa sistema. Kaip mašinos. Aš mašinos konstrukcijoje nelabai susigaudau, bet žinau, kad jeigu išimsi variklį, mašina nevažiuos. Įdėsi variklį, išimsi akumuliatorių – vis tiek nevažiuos. Tai štai – jei vieno dalyko laikomės, kito – ne, norimo galutinio rezultato nelabai sulauksime. Aš noriu akcentuoti, kad darydami pokyčius, būtinai pagalvokite, ar tai galėsite daryti visą gyvenimą. Jeigu atsakymas – ne, tada reikia labai gerai pagalvoti, ar gerai darot.

Storuliai sako – mažai valgau, bet vis tiek storėju arba nebevalgau išvis, o svoris nekrenta. Kokia problema?

Manęs irgi dažnai to klausia – ką aš darau ne taip? Ką aš atsakau? Pirmiausia paprašau savaitę ant popieriaus rašyti, ką jie valgo ir kada valgo. Nesveriant – didelė porcija, maža porcija, trys porcijos. Tiesą sakant, tokių, kurie storėja nuo oro, aš nesutikau. (Juokiasi.)

Pirma straipsnio dalis: “Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė norint suliekneti reikia valgyti 5 kartus per diena”

Dietologė Kurpienė: obuoliai ir vynuogės tukina (2)

2011-12-12 17:38 Snieguolė Dovidavičienė | www.Alfa.lt