Ar lenkiški ir lietuviški produktai smarkiai skiriasi pagal kokybę?

Neturiu konkrečių tyrimų rezultatų, kurie man leistų teigti , kokie produktai- lietuviški ar lenkiški yra kokybiškesni ir ar jų kokybė išties skiriasi. Iš tikrųjų žmonės nežino, kaip daržovė, kurią perkame parduotuvėje ar turguje buvo auginama. Galbūt yra nesąžiningų augintojų ir Lietuvoje, ir Lenkijoje. Neaišku, kaip pataikysi. Galbūt kartais  įsigyti kokybišką produktą priklauso ir nuo sekmės. Turbūt teisingiau būtų ne ieškoti skirtumų tarp lenkiškų ir lietuviškų produktų, bet pagalvoti, kuo skiriasi vienas ūkininkas nuo kito ūkininko.  Svarbu, koks tai ūkis- didžiulis ar mažas ūkelis. Vienas ūkininkas gali tręšti ir auginti pardavimui daržoves, o kitas- sau. O kito ūkininko galbūt kitos vertybės ir kitas požiūris į parduodamą produktą. Todėl manau, kad produkto kokybė labiau priklauso nuo konkretaus ūkio vadovo požiūrio, o ne nuo krašto, kuriame tas produktas augo.

O auginimo technologijos (pvz. šiltnamių) yra lygiai tokios pat ir Olandijoje, ir Lietuvoje. Daržovės auga tokiomis pat sąlygomis ir tręšiamos tokiomis pat trąšomis. Kažkodėl mūsų žmonės mano, kad jei daržovė auginta Lietuvoje tai ją išaugino bobutė savo darželyje.

Kuo skiriasi mėsa (sūris) nuo mėsos (sūrio) produkto?

Sūris- vertingas maisto produktas, o sūrio gaminyje yra augalinių riebalų ir tai žymiai mažiau vertingas produktas, jame yra daug „tuščių kalorijų“. Jos energinė vertą turi, bet nėra žmogui naudingos maistinėmis medžiagomis. Jame netgi yra tokių medžiagų, kurių reikėtų vengti.   Todėl sūrio gaminys  ir daug pigesnis. Visada geriau rinktis sūrį, o ne sūrio gaminį.

Kalbant apie mėsą ir mėsos gaminius,  skirtumas yra didžiulis. PSO pernai paskelbė, kad 50 g per dieną suvartotų perdirbtos mėsos gaminių gaubtinės žarnos vėžio riziką padidina 18%. 50 g – vienos dešrelės svoris.

Kaip iš didžiulės pasiūlos žmogui pasirinkti kokybiškus produktus?

Renkantis mėsos ar augalinius produktus reiktų stengtis rinktis kuo mažiau apdorotus, natūralesnius produktus. Reiktų vengti pramoniniu būdu perdirbtų produktų, nepaisant to, kokiai produktų grupei jie priklauso. Geriau  vietoje kumpio ar dešros paimti žalios mėsos gabalą, jį pamarinuoti ir  lėtai iškepti orkaitėje.

Vaisius, daržoves reiktų rinktis atsižvelgiant į sezoną. Rinktis tas, kurios nuo seno buvo valgomos  konkrečiu sezonu. Vasarą – vandeningi vaisiai ir daržovės, geriau tie, kurie auga mūsų regione. Juk vandeningos daržovės ar vaisiai greičiau genda, Šiuo atveju reiktų atsižvelgti ne į auginimo būdą, o į tai, kad kuo arčiau produktas užaugo, tuo mažiau buvo vartojama chemikalų, padedančių išlaikyti šviežumą ir vertę. Žiemą daugiau naudoti tų produktų, kurie nuo seno įprasti lietuvių stalui: kopūstai, raugintos, šakninės daržovės.

Šaltinis: žurnalas „Prie kavos“