Jurgos Žiugždienės receptas ypatingiems pusryčiams:

Eksperimentai su viso grūdo miltais ir savu raugu. Pusryčiams – beigeliai “a la rustique”. Gaminau pusiau “iš galvos”. Viso grūdo kvietinių miltų stiklinė, manojo ruginio raugo šaukštas, vandens tiek, kad gautume minkomą tešlą, šlakas agavų sirupo, žiupsnis druskos, šliūkšnelis ypač tyro alyvuogių aliejaus, saujelė aguonų. Iš vakaro viską suminkiau, pernakt pakildžiau. Ryte suformavau beigelius (o gal tiesiog riestainius – kam to pretenzingo pavadinimo). Labai įdomus jų “žiedimo” būdas – čia jau pasiskaičiau internete. Padarai tešlos rutuliuką, per vidurį prabedi pirštu ir ant smiliaus suki ore, kol susiformuoja apskrita riestainio skylė. Kol žiedžiau tuos kringelius, kaitinau orkaitę iki 200 ir užsivirinau puodą vandens. Ten leidau po kelis beigelius ir šiems iškilus paviršiun traukiau juos laukan bei klojau ant pergamentu ištiestos skardos. Kai visi riestainiai sugulė į vietas, pašoviau orkaitėn ir po kokių 20 minučių – gatava! Po to – pjauni skersai, avokadai, lašiša, ridikėliai ar kas po ranka ir šaldytuve – nebūtina taip prabangiai.

Sėkmės ir Jums ieškojimuose, bandymuose ir atradimuose. Žaiskime ir dalinkimės, parodykime savo “sekretus” (prisimenate tokias stiklo šuke uždengtas augalų kompozicijas ir užkastas žemėje?) kitoms kiemo mergaitėms. Džiaukimės ir džiuginkim!

Jurgos raugas: Aš naudoju savo ruginį raugą, su kuriuo kepu juodą ruginę duoną. Jį pasidariau seniai seniai iš 1 stiklinės viso grūdo miltų ir stiklinės drungno vandens. Gerai išmaišai, dengi skepeta (virtuviniu rankšluostėliu ar pan.) ir 3 parom statai, kur šilčiau. Aš, pvz. tokią vietelę radau spintelėje virš šaldytuvo. Tiesa, kasdien kartą raugą reik pamaišyti. Sakau, kad mano raugas labai senas, nes jį vis “pamaitindama” jau kokį pusmetį su juo kepu duoną. Ir jis darosi vis gyvybingesnis, vis greičiau kyla tešla.

Nuotraukos taip pat recepto autorės Jurgos