Prieš papasakodama apie mėgstamus egzotinius vaisius, pradėsiu nuo malonių prisiminimų. Kai lankiausi Tailande, skanavau net kelias dešimtis neragautų vaisių. Namo skridau rankinį bagažą prisikrovusi būtent jų!

Mangai

Daugiausia iš kelionės parsivežiau mangų, nes tokio skonio Lietuvoje nebuvau radusi. Dar pamenu, kai juos perkant, gatvės turguje pardavėjas sakė: “Šitie tik 1-2 dienas, šitie – 3-4 dienas laikysis“. Pasirodo, nuo rūšies ir sunokimo priklauso, kiek galima juos laikyti, nes mangas – greitai gendantis vaisius. Jį reikia atsargiai perdėti iš dėžių, negalima spaudinėti bei maigyti. Mangas yra minkštas, taigi pasižeidžia odelė ir jis ima gesti, todėl šiuos vaisius importuoja žalius ir nokina specialiose patalpose. Nors yra vaisių, kurie tokiu būdu puikiai sunoksta, bet ne mangas. Jis pasidaro skanesnis, minkštesnis, bet iki tokio sultingumo, kaip nokstant ant medžio, toli. Jei mangai nuskinami sunokę natūraliai, tada ir skonis kitoks. Pjaustant tokį nuostabaus kvapo vaisių, sultys teka per rankas, o kramtyti net nereikia, nes…. mangai tirpsta burnoje.

Ananasai

egzotiniai-vaisiai-saldzioms-akimirkoms
Autorė: Rūta Rylaitė

Kol rašiau šį tekstą, atėjo priešpiečių metas. Padariau pertrauką ir pasipjausčiau ananaso, kurį matote nuotraukoje. Iš karto prisistatė dukra, paprašė ir jai įdėti. Teko įspėti, kad valgytų atsargiai. Vaisiumi tenka mėgautis pasilenkus virš lėkštės, nes kandant sultys bėga – ananasas minkštutėlis! Beje, ir gomorio negraužia, kaip būna su neprinokusiu ananasu. Tokį valgiau tik Puerto Rico prieš 12 metų. Gera prisiminti, nors su kelionėmis dabar ne kas, tai nors vaisių ir kvapų pagalba galima į prisiminimus nukeliauti.

Tokio ryškiai geltono viduje sultingo ananaso kaina apie 8-10 eur. Didoka, nes jis skinamas tik pilnai sunokęs ir skraidinamas iš Kosta Rikos. Kita vertus, mums atrodo, kad batonėlio ar kito deserto, kainuojančio 1,5-2 eur, kaina yra normali. Tad gal verčiau rinktis vaisius? Juk ananaso vienas nevalgysi. Mums, 4 asmenims, vieno ananaso užteko 2-iems priešpiečiams. Taigi, 8 porcijos. Kai padaliname kainą iš 8, ji jau kitaip atrodo. Na, o skonio patirtis – nepalyginama. 

Žinau, kad ne visi skaitantys gali sau tą leisti. Ir aš daug metų negalėjau, buvo ir labai sunkių momentų gyvenime. Bet situacijos visų skirtingos, taigi rašau savo puslapyje ir apie pigesnius galimus pasirinkimus, kaip sutaupyti, ir apie daugiau kainuojančias galimybes, už kurias verta mokėti daugiau.

Drakono vaisius/Kertuotis

Vėl mano mintyse Tailandas. Tai buvo pirma mano vienos kelionė ir pirma stovykla užsienyje. Spėjau nuvykti kaip tik iki Covid-19. Bankoke kas rytą pusryčiams valgydavau drakono vaisių. Pirmą kartą ragavau, nes gražus, o vėliau – nes skanus. Nors neseniai mačiau bičiulės atsiliepimus, kad vaisius gražus, bet be skonio. Suprantu, kad jos valgytas buvo atvežtas nesunokęs.

Norėdami pasirinkti prinokusį drakono vaisių, atkreipkite dėmesį į ryškią, lygios spalvos žievelę. Paprastai yra keletas dėmių, tačiau jei vaisius turi daug trūkumų, jis gali būti pernokęs. Laikykite drakono vaisius delne ir pabandykite nuspausti odą nykščiu ar pirštais. Jeigu įsispaudžia, bus sunokęs, bet jei labai minkštas – jau pernokęs. Jei vaisius labai tvirtas – panokinti reikės dar kelias dienas.

3 2 votes
Patiko? Įvertinkite!