Grikių kruopose daugiausia iš visų javų kruopų yra B grupės vitaminų, kurie padeda susidoroti su stresais ir nemiga, o kartu ir yra atsakingi už gerą odos, plaukų ir nagų būklę. Grikių kruopos būna dviejų rūšių – tamsiai rudos ir šviesiai žalsvos spalvos. Tamsiai rudos kruopos jau yra termiškai apdorotos – pakepintos, todėl virti tamsių grikių jau nebereikia.
Kalorijų kiekis 1 dienai | |||
1200kcal | 1600kcal | 2000kcal | |
Produktai – sudėtinės dalys | Svoris | Svoris | Svoris |
Grikių kruopos | 55g | 75g | 90g |
Svogūnas | 75g | 100g | 150g |
Druska | 0.5g | 0.5g | 1g |
Ciberžolė | 1g | 1g | 1g |
Kcal porcijai: | 236 | 319 | 396 |
Baltymai: | 5.1 | 6.9 | 8.8 |
Angliavandeniai: | 52 | 70 | 87.5 |
Riebalai: | 1 | 1.5 | 1.8 |
Gaminimo žingsniai:
1. Vakare grikių kruopas kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, pasūdykite, įberkite ciberžolės ir užmerkite. Kas mėgstate skystesnę košę santykis kruopų ir vandens turėtų būti 1:3, o kas mėgstate biresnę 1:2.
2. Jei naudojate:
a) natūralias grikių kruopas (žalsvas) – jas ryte kruopas užvirkite, išjunkite virykle ir palikite brinkti, maišyti nereikia. Po pusvalandžio kruopos bus tinkamos valgyti.
b) kepintas grikių kruopas (rudas) – jas ryte tik pašildykite iki valgymui malonios temperatūros.
3. Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį kol pagels.
4. Įmaišykite pakepintą svogūną į košė ir… skaniai suvalgykite:)