Grybai yra maistingi, turi žmogaus organizmui reikalingų maisto medžiagų, baltymų, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – geležies, magnio, cinko, jodo, fosforo. Taip pat grybuose yra daug ląstelienos, kurios labai reikia žmogaus organizmui. Juose randamas lecitinas neleidžia kauptis cholesteroliui. Grybuose gausu fermentų, gerinančių virškinimą ir medžiagų įsisavinimą. Aromatinių prieskoninių medžiagų, skatinančių skrandžio sulčių išsiskyrimą, grybuose daugiau negu daržovėse ir vaisiuose. Tačiau grybai nėra lengvai virškinamas maisto produktas. Grybų ląsteliena padengta chitinu (funginu), sunkinančiu virškinimą. Todėl nerekomenduojama valgyti grybų:
– žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis.
–  senyvo amžiaus žmonėms, kurių skrandžiai yra jautresni,
– vaikams iki 3 metų, nes mažylių dar nepakankamai išsivystę, tad grybus sunkiai virškina.
Maistinių medžiagų daugiausia yra grybo kepurėlėje, kotuose gerokai mažiau.
Atminkite, kad grybų jokiu būdu negalima gaminti su grietinėlės ar pieno padažais. Pastarieji stabdo virškinimą, taigi ne tik ilgą laiką būsite apsunkę, bet ir prastai pasisavinsite maistines medžiagas. Grybus geriausia gaminti su šviežiomis ar švelniai patroškintomis daržovėmis.

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!