Nuotr. lsveikata.lt

Dažnam tautiečiui jūrų dumbliai – egzotiškas ir neįprastas maistas. Bet į lietuvių virtuvę jie pamažu skverbiasi su sušių valgymo kultūra. Specialistai tikina, kad tie, kas pamėgs šį produktą, neprašaus pro šalį. 

Šalina toksinus
Yra įrodyta, kad jūrų dumbliai – biologiškai itin aktyvus produktas, kuris skatina protinę veiklą. Įtraukę šias jūros gėrybes į kasdienės mitybos racioną, praturtinsite organizmą bene visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis.
Jūrų dumbliuose gausu vitaminų ir mikroelementų – A, B grupės, C, D, K, PP, M (folio rūgšties), karotinoidų, lipidų su polinesočiosiomis riebiosiomis rūgštimis, polisacharidų ir kt. Be to, kaip ir kitos jūržolės, jie gausiai prisotinti jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai, taip pat juose gausu geležies, kalio, baltymų.
Naudingosios dumblių medžiagos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda išvengti nutukimo ir diabeto. Teigiama, kad jos saugo organizmą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Šiame produkte randami alginatai pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis – šalina iš organizmo radionuklidus, sunkiųjų metalų druskas.

Populiariausi – sušių gamyboje
Nors žinomų jūrų dumblių rūšių yra daugiau nei tūkstantis, valgyti tinkamos yra ne visos. Šios jūrų gėrybės renkamos nuo jūrų dugno, valgomos šviežios, taip pat marinuojamos bei džiovinamos. Iš džiovintų jūros dumblių gaminami net makaronai ar traškučiai.
Populiariausi pasaulyje – jūros dumbliai „Nori“. Jie kvapu primena kopūstus, o skonis panašus į špinatų. Šių dumblių suslėgti lapai yra naudojami sušiams vynioti, puikiai tinka garnyrui, labai dera su virtais ryžiais, makaronais. Įdomu, kad šie dumbliai, nors švieži yra raudoni, džiovinami įgauna juodą ir tamsiai žalią spalvą. Populiarūs ir rusvieji dumbliai.
Esti daug būdų, kaip tinkamai paruošti dumblius, kad jie neprarastų savo vertingųjų savybių. Dažniausiai jie yra verdami pasūdytame vandenyje, įberiant žiupsnį pipirų ir įpilant šlakelį augalinio aliejaus.

Specialisto komentaras
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: 

– Jūrų dumbliai – labai vertingas ir sveikas maistas, praturtinantis organizmą gausybe naudingų uždegiminius procesus mažinančių ir jauninančių medžiagų, omega 3 riebalų rūgščių ir jodo. Juo, kaip ir kitomis jūržolėmis, itin pasilepinti turėtų moterys, mat šiuose augaluose esančios medžiagos padeda palaikyti tinkamą estrogenų balansą organizme. Taip jie sumažina riziką susirgti krūties vėžiu, priešmenstruacinį sindromą, klimakterinio laikotarpio simptomus. Be to, į racioną įtraukus jūrų dumblius atsigauna nusilpę plaukai.
Tačiau dideliais jūrų dumblių (kaip ir kito jūros maisto) kiekiais nereikėtų piktnaudžiauti, nes ne tik jodo trūkumas, bet ir jo perteklius gali sutrikdyti skydliaukės veiklą. Taip pat jūrų dumbliai turi santykinai daug natrio, todėl jų vartojimą reikėtų riboti tiems, kuriuos vargina padidėjęs kraujospūdis. Dėl šios priežasties ypač atsargiai gardinkite šiuos produktus sojos ir kitais sūriais padažais.
Kadangi šie augalai yra jūrinis produktas, jie kaip ir žuvys gali sukaupti teršalų – sunkiųjų metalų. Todėl nereikėtų jų valgyti kasdien ir dideliais kiekiais. Be to, jūržolės gali sukelti alergiją. Jei žmogus alergiškas jūrinei žuviai ir kitoms jūrų gėrybėms, jis jautriai gali reaguoti ir į jūrų dumblius.
Dar vienas aspektas – kol kas pati perku džiovintas jūržoles, nes pagamintų salotų sudėtyje yra pakankamai daug maisto priedų, kurių vertėtų vengti.

Receptai
Mišrainė su jūros kopūstais ir žuvimi

Reikės:
1 rauginto agurko,
100 g jūros kopūstų,
200 g raugintų kopūstų,
1 virtos morkos,
1 sūdyto pomidoro,
1 virto burokėlio,
60 g karšto rūkymo žuvies,
1 v. š. spanguolių,
0,5 stiklinės majonezo,
2 v. š. konservuotų žirnelių,
petražolių, malto imbiero, druskos, maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio cukraus.

Agurkus ir pomidorus supjaustykite griežinėliais, morkas ir burokėlius – kubeliais, žuvį – gabaliukais. Visus ingredientus sumaišykite su majonezu ir prieskoniais, imbieru. Paskaninkite kapotais žalumynais. Skanaus!

Naminis sušis

Reikės:
1 agurko,
1 avokado,
1 pakuotės ryžių,
100 g sūdytos arba rūkytos lašišos,
2 v. š. ryžių acto,
vandens,
1 pakelio krabų lazdelių,
1 pakuotės „nori“ dumblių lapų.
Prieš verdant ryžius, juos 2 kartus nuplauname šaltu vandeniu. Ryžius verdame 8 minutes ant didelės ugnies truputį pasūdytame vandenyje (1 stiklinei ryžių – 1,5 stiklinės vandens), tuomet ugnį sumažiname per pusę ir toliau verdame 8 minutes. Išvirus ryžiams, juos paliekame brinkti tame pačiame puode 10 min. Praėjus 10 min. užpilame ryžių actu, išmaišome ir paliekame atvėsti. Ryžiams atvėsus pasiruošiame darbo vietą: bambukinę servetėlę apvyniojame maistine plėvele, o likusius ingredientus supjaustome juostelėmis, šalia bambukinės servetėlės pasidedame indelį su vandeniu. Tuomet dedame „nori“ lapą (ant bambukinės servetėlės blizgiąja puse), pašlapiname rankas vandenyje, ant viršaus dedame ryžius, per vidurį norimus ingridientus (avokadas, agurkas, lašiša, krabų lazdelės ir pan.), paliekame 3 cm plotą neapdengtą ryžiais ir, galiausiai, bambukinės servetėlės pagalba viską suformuojame (kad viskas suliptų naudojame vandenį). Gavę pailgą „suši“ supjaustome jį į nedidelius ritinėlius. Sušiui pagardinti naudojame japonišką sojų padažą, „wasbi“ pastą, marinuotus imbierus bei sezamo sėklas. Skanaus!

Šviežių burokėlių ir moliūgų salotos su jūros dumbliais

Reikės:
200 g burokėlių (šviežių),
200 g moliūgo (arba cukinijos),
25 g poro gumbo,
25 g džiovintų jūros žolių (dumblių),
10 g juodųjų ir baltųjų sezamo sėklų,
10 g citrinos sulčių,
0,5 g druskos.

Padažui: citrinos sultys, miso pasta (jei turite), šalto spaudimo aliejus, tarkuota imbiero šaknis, kajeno ar aitriųjų pipirų žiupsnelis.
Jūros žoles užmerkiame šiltame vandenyje ir laikome 10–15 minučių. Burokėlį, moliūgą (cukiniją) ir porą sutarkuojame plonomis juostelėmis. Išspaudžiame porą šaukštų citrinos sulčių ir jomis pašlakstome sutarkuotas daržoves. Taip pat jas pabarstome druska ir palaikome, kad suminkštėtų. Kai jūros žolės suminkštėja, dedame viską į lėkštę, ant viršaus pilame padažą ir sezamo sėklas.

Šaltinis: