Vištos kiaušinio didžiausią dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų.

Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame yra daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų – A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt.

Vištų kiaušinis yra vienintelis produktas, kurį žmogaus organizmas įsisavina iki 97-98% ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Tačiau kiaušinis turi būti tinkamai paruoštas, jį geriausiai valgyti minkštai virtą.

Vienintelė nepageidautina kiaušinio savybė  – jame gana daug cholesterino, kurio didesnis kiekis nepageidaujamas žmogui. Todėl nereikia pamiršti, kad piktnaudžiauti kiaušiniais nereikėtų.

http://vmvt.lt/