Kaip gaminti kukurūzų burbuoles? Kokia jų nauda, o kam derėtų kukurūzų vengti? Kukurūzai turi daug naudos, kol jie nepaverčiami… miltais.

Kukurūzų burbuolių nauda:

  • Suteikia ilgesnį sotumo jausmą ir padeda mažinti saldumynų bei miltinių potraukį dėl ilgai pasisavinamų angliavandenių ir skaidulų derinio.
  • Akių sveikata siejama su antioksidantų, ypač karotinoidų, tokių kaip zeaksantinas irliuteinas, kurių daug yra kukurūzuose, vartojimu. Pvz. Liuteinas // karotinoidas//, padeda apsaugoti jūsų akis nuo mėlynos šviesos (kompiuteriai, telefonai, TV) sukeltos oksidacinės žalos.
  • Padeda palaikyti tvirtus kaulus ir raumenis dėl turimo fosforo.
  • Geresni nervai ir gilesnis miegas – dėl magnio bei B grupės vitaminų: B5, B9, B6.
  • Stipresnė širdis – kukurūzai turi vario, kurio dažnai racione trūksta. Širdžiai padeda ir kalis.
  • Burbuolės turi mangano ir cinko, deja, šie mineralai blogai absorbuojami iš kukurūzų dėl fitino rūgšties kiekio.

Maistinė vertė

100 g virtų geltonųjų kukurūzų burbuolių turi:

  • 96 kcal
  • 73 proc. vandens
  • 3,4 g baltymų
  • 21 g angliavandenių, o iš jų – vos 4,5 g cukrų. Tai panašus kiekis, kaip nesaldintų pieno produktų!
  • 2,4 g skaidulų
  • Tik 1,5 g riebalų

Kam verta vengti kukurūzų burbuolių?

  • Saikas – visų draugas, tačiau ypač saikingai šias gražuoles turėtų vartoti sergantys diabetu.
  • Sergantys celiakija, pabandykite 8 savaites nevartoti kukurūzų ir jų gaminių, o vėliau juos įveskite į racioną ir pasižiūrėkite, ar keičiasi savijauta. Teigiama, kad kai kurie, sergantys šia liga, netoleruoja vieno iš pagrindinių kukurūzų baltymų, tačiau tai – labai individualu.
  • Sergantys dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) arba netoleruojantys FODMAP produktų, kartais netoleruoja ir kukurūzų. 8 savaites nevartokite, o vėliau išbandykite ir stebėkite, ar keičiasi situacija.

2 ir 3-iu atveju, jei savijauta po bandymų nesikeičia, drąsiai vartokite kukurūzus.

Kaip gaminti kukurūzų burbuoles, kada ir kaip pateikti?

  • Tinka: virti, kepti, troškinti.
  • Virkite trumpai. Jei virsite per ilgai, jos taps kietos ir neskanios.
  • Tinka gardinti salotas, berti į troškinius ir sriubas, naudoti kaip garnyrą ar valgyti kaip užkandį.
  • Vaikams: burbuoles sudėkite į užkandžių dėžutes, o gimtadieniams supjaustykite 2-3 pirštų storio griežinėliais ir užmaukite ant pagaliukų.

Teigiama, kad saldžiausias kukurūzų skonis būna juos iškart gaminant sezono metu. Jei negalite iš karto gaminti, nulupkite lapus bei plaušus ir laikykite šaldytuve 5 dienas.

Užšaldytą ir vėliau atšildytą kukurūzo burbuolę puikiai tinka valgyti ir vartoti kaip šviežią.

Kuo gardinti burbuoles?

  • Druska ir mažu sviesto kiekiu. Toks saldumo, sūrumo ir riebalų derinys yra tobulas malonumo hormonui dopaminui išsiskirti.
  • Prieskonių mišiniu – laimo sultys, 1 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus, žiupsnelio čili miltelių arba rūkytos paprikos. Tinka ir įvairūs prieskonių mišiniai.
  • Įtrinkite 1 a. š. sviesto, druska ir česnakais. Arba gardinkite įvairiais pagardais.
  • Pabarstykite kietuoju tarkuotu sūriu.
  • Kai norisi aštraus, pasirinktinai: čili padažas, džiovinti čili, kajeno pipirai ar aitrioji paprika.
  • Tahini (sezamo pastos) padažu.
  • Grietine/ graikiniu jogurtu su garstyčiomis ir druska.
  • Grietine/ graikiniu jogurtu su prieskoniais.

NUOTRAUKOJE matote burbuoles, paruoštas pagal šį RECEPTĄ:

Kukurūzų burbuolės su prieskoniais

Kukurūzų burbuolės suteikia ilgą sotumo jausmą ir padeda mažinti saldumynų bei miltinių potraukį dėl ilgai pasisavinamų angliavandenių ir skaidulų derinio.
Išbandyti šį receptą
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!