Kasmet laukiu to laiko, kai atkeliauja persimonai. Jie – sezoniniai rudens ir žiemos pradžios vaisiai. Pirmą kartą paragavau vaikystėje, kai mama iš kelionės po Aziją lagamine atgabeno vaisių „churma“. Skonį atsimenu iki šiol! Po to daug metų jo neregėjau, o dabar jau pati mamai galiu nupirkti persimonų, nebereikia jų gabentis iš tolimų šalių.

Persimono nauda

100 g persimono gabalėlis turi:

  • 66 mg vitamino C (visos paros norma);
  • 2,5 mg geležies (~8 proc.);
  • 310 mg kalio;
  • daug TIRPIŲ skaidulų. Pastarosios gerina žarnyno mikrobiotą, o su tuo tampriai susijęs imunitetas, svoris, geras cholesterolio lygis ir net nuotaika;
  • įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotinių savybių, kas pravartu atvėsus orams, bei malšinančių uždegiminius procesus, taip pat stiprina kapiliarus;
  • gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid). Teigiama, kad jie padeda stabdyti navikų augimą;
  • beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi jie teigiamai veikia regą ir padeda ją saugoti;
  • persimono žievelėje yra flavanoidų, kurie, teigiama, padeda apsaugoti nuo glikacijos galutinių produktų (AGE) susidarymo. Šie produktai yra kenksmingi junginiai, kurie susidaro
    baltymams ar riebalams kraujyje susijungus su gliukoze. Pastarieji junginiai dar ir senėjimą skatina. Tad norintys išlikti jaunesniais, jau supratote, ką valgyti verta.

Kaip vartoti persimoną

Persimoną valgykite su žievele, ji suteiks didesnį sotumo jausmą.

Jei įsigijote:

  • sultingą ir tinkamą valgyti, vaisius ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą;
  • kietoką, dar pilnai nesunokusį persimoną laikykite kambario temperatūroje, kol sunoks. Greičiau sunokinti padeda įvyniojimas į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais, kurie natūraliai išskiria nokimo dujas.

Persimonai valgomi:

  • švieži. Susipjaustome ir valgome;
  • trinami desertams, pavyzdžiui, su ispaninio šalavijo sėklomis;
  • supjaustome kubeliais ir valgomome su laukinėmis atšildytomis rūgščiomis uogomis. Puikiai pakeičia cukrų ar medų;
  • kepame pyragą su persimonais;
  • ruošiame želė.

Persimonai dera su:

  • lapinėmis daržovėmis (salota);
  • pieno produktais: sūriu ir jogurtu;
  • riešutais ir sėklomis.

Kam derėtų riboti persimonus

Persimonas – vienas kaloringiausių vaisių, turintis 127 kcal/ 100 g. Įdomu, kad japoniška jų rūšis turi dvigubai mažiau kalorijų – vos 70 kcal. Pas mus parduodami iš Ispanijos ir Italijos, saldesni.

Palyginimui, dėl didesnio cukrų kiekio baramos vynuogės turi 67 kcal /100 g, t.y. net du kartus mažiau nei persimonai. Tačiau viskas gerai, kas su saiku. Aš persimonus labai mėgstu, susipjaustau ir man tai vienas geriausių desertų.

Taigi, dėl didesnio cukrų kiekio persimonus labai riboti reikėtų:

  • sergantiems diabetu;
  • sergantiems dilgėline;
  • turintiems bet kokių alergijų;
  • turintiems GERL (rėmenį), reikia vengti pernokusių vietų – jose daug histamino. Jas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galite valgyti.

Turintys skrandžio opų ar jei kankina rėmuo – nulupkite odelę, o sunokusį vaisių valgykite į sveikatą. Jo skaidulos tirpios ir švelnios, nesubraižys jautrios gleivinės.

Deserto su persimonais receptas:

Natūralus jogurtas su persimonu ir ispaniniu šalaviju

Lengvai paruošiamas ir skanus desertas, kurį mėgsta net vaikai. Puiki įprasto ispaninio šalavijo sėklų pudingo variacija, kuri Jums neabejotinai patiks. O kuo Jūs gardinate tokį pudingą?
Išbandyti šį receptą
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!