Labai dažnai sulaukiame elementaraus klausimo: kuo gi skiriasi kiaušinis nuo kiaušinio? Paprastai lyginame keturių skirtingų laikymo sąlygų vištų kiaušinius – pramoninių neekologiškai auginamų, pramoninių ekologiškai auginamų, laisvai ganomų duodant papildomo pašaro (kartais vadinamų kaimiškais) ir laisvai ganomų (mintančių tik natūraliu pačių surastu maistu).
Nueiname į prekybos centrą, kiaušinis kaip kiaušinis: įprastas, ekologiškas ar laisvai ganomų vištų kiaušiniai atrodo tokie patys. Kartais skiriasi dydis, kartais atspalvis ar lukšto struktūra kitokia. Ar yra tarp jų koks nors skirtumas?
Galvojant apie optimistinį pramoniniu būdu auginamos vištos mitybos variantą, atrodytų ji gauna tikrai visavertį ir subalansuotą pašarą. Kiek vitaminų, karotinų, mineralų ir dar visokiausių nuostabiai skambančių sintetinių ar organinių priedų sušeriama vištoms. Kiaušinis turėtų sprogte sprogt nuo mūsų organizmų taip geidžiamų maistinių medžiagų. Bet kaip yra iš tikrųjų?
Pradžiai pažaiskime nedidelį vizualinį žaidimėlį ir pabandykime žvilgtelėti kaip tos ir anos vištos auga, kokioje aplinkoje gyvena? Ilgai ieškojome kol radome pakankamai padorią pramoninio varianto fotografiją (kairėje), laisvai ganomų vištų aplinka dešinėje.
Ilgai nesigilinant į paveikslėlius judėkime toliau, pamirškime žmogiškumą, etiškumą ir visus kitus dvasinius sumetimus ir pažvelkime paprastu vartotojišku žvilgsniu. Ar kiaušinio kokybei daro įtaka vištų fizinis aktyvumas? Ar verta mokėti už kiaušinį, gerą-kokybišką laisvai ganomų vištų kiaušinį, šiek tiek daugiau? (pakilus pramoninių kiaušinių kainai, kainos skirtumas dažnai tėra 2-3 litai už dešimt vienetų).
Net nekalbant apie genetiškai modifikuotų organizmų poveikį žmogaus organizmui, kurių apstu praktiškai visuose perkamuose pašaruose, kokią įtaką kiaušinio kokybei daro natūralus (laisvai ganomų), ekologiškas (ekologiškų vištų augintojų) ir tiesiog pigiausių pramoninių vištų augintojų naudojamas pašaras?
Tyrimas atliktas tiriant šešių skirtingų laisvai ganomų vištų augintojų parduodamus kiaušinius ir oficialią USDA (Jungtinių valstijų žemės ūkio departamento) informaciją apie standartinių, pramoniniu būdu gaunamų vištų kiaušinių maistinę vertę.  Laisvai ganomų vištų kiaušiniai pagal atliktus tyrimus sudėtyje turi:
1/3 mažiau cholesterolio;
1/4 mažiau sočiųjų riebalų ;
2/3 daugiau vitamino A;
2 kartus daugiau Omega 3;
3 kartus daugiau vitamino E;
7 kartus daugiau beta karotino.
Paveikslėlyje: ruda spalva, laisvai ganomų vištų kiaušiniai, šviesia spalva – pramoninių, standartinių ūkių kiaušiniai

 
 
Mitas. Kokybišką kiaušinį galima pažinti iš trynio spalvos
– kuo tamsesnė oranžinė, tuo kiaušinis kokybiškesnis.
Tiesa. Dažniausiai tai vištoms brukamų pašarų rezultatas, kuris gal ir duoda tryniui geresnę spalvą, bet maistinė vertė, kaip ir matome paveikslėlyje, išlieka tokia pati arba kinta labai nežymiai.

Neapsigaukite gražiu “kaimiški kiaušiniai” pavadinimu. Kaimiški gali būti ir “kombikormu” šeriami 🙂 Tad, prieš pirkdami vadinamuosius “kaimiškus kiaušinius” turguje, pas bobutę ar bet kur kitur, visuomet paklauskite, ar vištos ganosi laisvai ir koks papildomas pašaras naudojamas. Jei jokio  ir ganosi laisvai – aukščiausia kokybė, jei šiek tiek švarių grūdų – neblogai, jei kombikormos ir kitų GMO pašarų, tai patys suprantate 🙂
 
Ne kas kitas – jūs pats tvirčiausias kokybės garantas. Nes jūs žinote, kad tikras maistas kvepia ir yra kur kas turtingesnio ir išraiškingesnio skonio. Jūs žinote, kad ant pramoniniu būdu užaugintų grūdų ar kitų perdirbtų pašarų užaugintų vištų kiaušiniai, geriausiu atveju – 2 atstos vieną, kokybišką.
 
 http://www.viskoko.lt