Nacionalinio vėžio instituto gydytojas chirurgas dr. Audrius Dulskas mūsų pokalbyje laidos „Sveikai sau Vaida Kurpiene“ apie žarnyno problemas paminėjo, kad daugelis pacientų nežino kaip elgtis po  plonojo žarnyno operacijos. Žemiau pateikiame rekomendacijas, kurias daktaras surašo savo pacientams. Tikimės, kad pravers jums ar jūsų artimiesiems.

REKOMENDACIJOS PO TIESIOSIOS ŽARNOS REZEKCIJŲ

Tiesiosios žarnos rezekcijos metu jums buvo pašalinta didžioji dalis tiesiosios žarnos – storoji žarna nebeteko rezervuarinės funkcijos. Dėl to žarnyne liko mažiau vietos vandens reabsorbcijai. Todėl išmatos bus skystesnės. 

Daugumai pacientų skystesnės išmatos buvo ir prieš operaciją, tačiau to priežastis buvo kita – tiesiosios žarnos navikas. Todėl neišsigąskite vėl pasireiškus panašiems simptomams – dabar jų priežastis jau kita. 

            Iki 90 proc. pacientų po tiesiosios žarnos rezekcijų pasireiškia porezekcinis tiesiosios žarnos sindromas. Dažniausi simptomai: dažnas tuštinimasis, dažnas tuštinimasis nedideliu kiekių išmatų, išmatų nelaikymas, obstipacijos (kelias dienas nesituštinai) besikeičiančios su padažnėjusiu tuštinimųsi ir vėjavimu. Ne visi simptomai pasireiškia kiekvienam pacientui, vienodu laipsniu.

            Paprastai šie simptomai trunka iki metų ir vėliau kiek pagerėja. Tačiau daliai pacientų vienokio ar kitokio laipsnio tuštinimosi sutrikimai išlieka (iki 50 proc.).

SIMPTOMUS PALENGVINANČIOS PRIEMONĖS:

  1. Mitybos ir valgymo kultūros koregavimas:
    1. Kuo labiau sukramtyti maistą valgant.
    1. Pabandyti valgyti dažniau, mažesniais kiekiais (5-6 x/d).
    1. Vartoti daugiau skaidulinio maisto (kviečių sėlenos, avietės, pupelės, riešutai, datulės, braškės. džiovinti abrikosai, avižinės kruopos, šokoladas, razinos, juodieji serbentai, švieži grybai, figos, mėlynės, baltieji ir raudonieji serbentai, spanguolės, agrastai, džiovintos slyvos, grikių, perlinės, miežinės, avižinės kruopos, išgliaudyti žirniai, bulvės, morkos, baltagūžiai kopūstai, žalieji žirneliai, baklažanai, saldieji pipirai, moliūgai, rūgštynės, apelsinai, citrinos, bruknės). Galima vartoti skaidulinius papildus (Psyllum, Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės, Tri-Fiber).
    1. Vengti maisto produktų skatinančių simptomus (maisto produktų atmintinė)
    1. Maisto produktus į dienos racioną įtraukti po vieną, taip vertinant jų poveikį tuštinimosi funkcijai.
    1. Vartoti daug skysčių (po valgio arba tarp valgių).
  2. Medikamentinis gydymas: 
    1. esant užkietėjimams – laisvinantieji preparatai 
    1. esant viduriavimui – Imodium (išgerkite tabletę išgerkite tabletę 30-60 min. iki valgio).
  3. Tarpvietės odos priežiūra (dėl dažno tuštinimosi gal pasireikši paraudimas, perštėjimas – naudokite drėgnas (ne sausas!) servetėles, sausinančius kremus (Sudocrem ir kiti).
  4. Naudokite įklotus.
  5. Dubens dugno raumenų stiprinimas (Kegelio pratimai – anglų kalba parsisiųsti galima išhttp://careguides.med.umich.edu/ – paieškos lauke surinkite Kegel, išsirinkite versiją vyrams arba moterims)
  6. Fizinis aktyvumas.

MAISTO PRODUKTŲ ATMINTINĖ:

1.   Maisto produktai skatinantys dujų susidarymą:           2.   Maisto produktai kietinantys išmatas:          

  • Kopūstai                                                                                     ●  Bananai
  • Riešutai                                                                                      ●  Makaronai
  • Kalafiorai                                                                                    ●  Bulvės 
  • Brokoliai                                                                                     ●  Jogurtas
  • Ridikai                                                                                         ●  Ryžiai 
  • Špinatai                                                                                       ●  Balta duona
  • Pieno produktai                                                                         ●  Sūris
  • Karbonizuoti gėrimai
  • Alus 
  • Pupelės

3.   Maisto produktai galintys skatinti viduriavimą/tuštinimąsi skystomis išmatomis

  • Svogūnai, kopūstai, špinatai, brokoliai, pupelės, žirniai
  • Slyvos, vynuogės, abrikosai
  • Prieskoniai: čili, česnakas, karis
  • Alkoholis: raudonas vynas, alus
  • Pienas ir jo produktai
  • Kava ir arbata

Žiūrėkite mūsų pokalbį:

1 dalis
2 dalis
3 dalis

www.suliekek.lt

Youtube, Facebook ir Intagram paskyros.

0 0 vote
Patiko? Įvertinkite!