Dažnai sakoma, kad salotos nesotu ir greitai išalkstama. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria kaip šį patiekalą paversti ne tik skaniu bei sveiku, bet ir sočiu.

Riebalai salotose

Pirmiausia šiame patiekale turi būti šiek tiek riebalų, pavyzdžiui šalto spaudimo aliejus: alyvuogių, kanapių, linų sėmenų ar graikiškų riešutų aliejus. Porcijai rekomenduojama ne daugiau šaukšto, beje, jame yra apie 130 kcal. Svarbu atsiminti, kad užsisakant viešoje vietoje salotas būtinai paprašykite padažo atskirai ir užsipilkite tik vieną valgomąjį šaukštą iš pateikto indelio. Kitu atveju tikėtina, kad suvalgysite 4-5 šaukštus riebalų, t.y. apie 500-600 kcal vien iš riebalų, sotumo jausmo nebus, o talija tikrai nepadėkos savo savininkui.

Be to, gamindami salotas atkreipkite dėmesį kiek kitų riebių produktų įdėta, jei salotose yra alyvuogių, avokado, 40-50 proc. riebumo sūrio, riebios žuvies ar mėsos – tokiu atveju aliejaus salotose turi būti dar mažiau ar iš viso nebūti.

Baltymai salotose

Salotose, jei tai pagrindinis patiekalas būtini baltymai, bet tai nebūtina, jei salotas valgote kaip pirmą patiekalą.

Baltymų pasirinkimas platus:
– varškės sūris. Jei jis saldaus pieno – karštyje jis netirpsta, taigi šį sūrį galima supjaustyti kūbeliais ir pakepinti su aštriais prieskoniais ir suberti į salotas.
– taip pat galima paruošti tofu – sojos pieno sūrį. Jo yra pirkti visose didelėse pardotuvėse pieno produktų skyriuose. Tai puikiai pasisavinamas sojos pieno produktas,
– puikiai tinka pakepinta ant grotelių ar mažame riebalų kiekyje paukštienos krūtinėlė be odos,
– dėkite į salotas ankštinius: daigintus lęšius ar pupeles, pavyzdžiui spindulines pupuoles (mung),arba virtas pupeles, lęšius, avinžirnius,
– dažnai pamirštame kiaušinius, o jie mažai kaloringi ir puikus produktas, galite rinktis kaip vištos, taip ir putpelių virtus kiaušinius,
– įvairiai paruošta žuvis,
– krevetės ar kitos jūros gėrybės.

Sveikos salotos – išmėginkite:

Šviežių burokėlių salotos su citrina ir medumiVaida KurpienėĮprastai valgome virtus burokėlius. Bet šios daržovės termiškai neapdorotos daug sotesnės ir sodresnio skonio. Man jie labai skanūs. "Žalių" burokėlių salotos gali būti naudojamos kaip garnyras. Galima net ir kaip pagrindinis patiekalas tik tada papildomai įdėkite mėgiamo sūrio, pavyzdžiui, fetos, ožkų pieno ar kepto varškės sūrio. Skanūs ir greiti pietūs - garantuoti. Nuotraukos autorė Donata Jokšienė.
Silkė su burokėliais ir avokaduVaida KurpienėLabai skanios salotos! Burokėlis duoda saldumo, silkė sūrumo, padažas rūgštelės. Rašo recepto ir nuotraukos autorė Sabina Šatė.
Pankolio salotos su agurkaisVaida KurpienėGreitai paruošiamos ir skanios salotos, rašo nuotraukos autorė Jolanta Kardelytė. Ji valgė kartus su graikiškais riešutais ir baltu sūriu. Kokie priedai Jums skanu su šiomis salotomis? Sočiosioms salotoms galima įdėti fetos sūrio ir riešutų.
Morkų ir pekano riešutų salotosVaida KurpienėJolanta Kardelytė, nuotraukos autorė rašo: "Riešutai prieš tai buvo išmirkyti. Recepte nurodytų kalendrų lapų neturėjau ir nenaudojau. Nes ir nepatinka jos man, skirtingai nuo grūdelių kalendrų. Vietoj jų įberta šaldytų krapų ir puošta morkos lapeliais užaugintais iš morkos galiuko. Labai skanios salotos."
Topinambai su graikiniais riešutais ir ridikėliaisVaida Kurpienė"Pasaka salotos patiko. Kodėl aš šių bulvių ankščiau nevalgiau, nežinau, kol neparagauji tol manai kad tai neskanu." Rašo nuotraukos autorė Kristina Valaitienė. Šaltinis www.topinambai.lt ir pakoreguota pagal “Sulieknėk sveikai”.
Salotos su morkomis ir burokėliaisVaida KurpienėLabai skanios, tik as dar mėgstu su balzaminiu actu vietoj citrinos, rašo Gita Kelpšienė‎, kuri atsiuntė nuotrauką šiam receptui.
Natūraliose sultyse fermentuotos daržovėsVaida KurpienėPastaruoju metu vis daugiau ir daugiau pradėjau valgyti namuose fermentuotų daržovių. Šį kartą išbandžiau Vaidos puslapyje užtiktą receptą ir užsiraugiau mėlynojo kopūsto bei muskatinio moliūgo. Skonis geras, rašo Donata Vaišnoreitė, kuri atsiuntė nuotrauką receptui. Ačiū, kad dalinatės. Šios daržoves galima ruošti atskirai arba kartu. Šaltuoju sezono metu puikiai paįvairins Jūsų šviežių daržovių racioną. Galima fermentuoti ir su putino sultimis bei bruknių tyre. Skanaus linki recepto autorė – Elvyra
Salotos su pomidoru, alyvuogėmis, kukurūzais ir kiaušiniuVaida KurpienėPuikios salotos, kurios tinka pietums ir vakarienei, labai greitai paruošiamos. Naudingi yra salotų lapeliai, kurie suteikia skaidulų - organizmo šluota. Nuotrauką atsiuntė Raminta, ačiū už idėjas. Recepte yra žaliosios alyvuogės, kurios suteiks salotoms švelnios rūgštelės ir juoduosios alyvuogės - suteiks nervinėms ląstelėms gerųjų riebalų.
Salotos su marinuota lašišaVaida KurpienėLabai paprastas salotų sumestinis su trumpai marinuota lašiša, rašo Gintare Laniauskaitė, kuri atsiuntė nuotrauką ir receptą. Dėkojame jai už pasidalinimą.
0 0 vote
Article Rating