Dažnai sakoma, kad salotos nesotu ir greitai išalkstama. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria kaip šį patiekalą paversti ne tik skaniu bei sveiku, bet ir sočiu.

Riebalai salotose

Pirmiausia šiame patiekale turi būti šiek tiek riebalų, pavyzdžiui šalto spaudimo aliejus: alyvuogių, kanapių, linų sėmenų ar graikiškų riešutų aliejus. Porcijai rekomenduojama ne daugiau šaukšto, beje, jame yra apie 130 kcal. Svarbu atsiminti, kad užsisakant viešoje vietoje salotas būtinai paprašykite padažo atskirai ir užsipilkite tik vieną valgomąjį šaukštą iš pateikto indelio. Kitu atveju tikėtina, kad suvalgysite 4-5 šaukštus riebalų, t.y. apie 500-600 kcal vien iš riebalų, sotumo jausmo nebus, o talija tikrai nepadėkos savo savininkui.

Be to, gamindami salotas atkreipkite dėmesį kiek kitų riebių produktų įdėta, jei salotose yra alyvuogių, avokado, 40-50 proc. riebumo sūrio, riebios žuvies ar mėsos – tokiu atveju aliejaus salotose turi būti dar mažiau ar iš viso nebūti.

Baltymai salotose

Salotose, jei tai pagrindinis patiekalas būtini baltymai, bet tai nebūtina, jei salotas valgote kaip pirmą patiekalą.

Baltymų pasirinkimas platus:
– varškės sūris. Jei jis saldaus pieno – karštyje jis netirpsta, taigi šį sūrį galima supjaustyti kūbeliais ir pakepinti su aštriais prieskoniais ir suberti į salotas.
– taip pat galima paruošti tofu – sojos pieno sūrį. Jo yra pirkti visose didelėse pardotuvėse pieno produktų skyriuose. Tai puikiai pasisavinamas sojos pieno produktas,
– puikiai tinka pakepinta ant grotelių ar mažame riebalų kiekyje paukštienos krūtinėlė be odos,
– dėkite į salotas ankštinius: daigintus lęšius ar pupeles, pavyzdžiui spindulines pupuoles (mung),arba virtas pupeles, lęšius, avinžirnius,
– dažnai pamirštame kiaušinius, o jie mažai kaloringi ir puikus produktas, galite rinktis kaip vištos, taip ir putpelių virtus kiaušinius,
– įvairiai paruošta žuvis,
– krevetės ar kitos jūros gėrybės.

Sveikos salotos – išmėginkite:

Salotos su marinuota lašišaVaida KurpienėLabai paprastas salotų sumestinis su trumpai marinuota lašiša, rašo Gintare Laniauskaitė, kuri atsiuntė nuotrauką ir receptą. Dėkojame jai už pasidalinimą.
Gaivi pupelių, morkų ir paprikos mišrainėVaida KurpienėSkanaus Jums linki Facebook grupės dalyvė Rita Žitaveckaitė. Donatos Vaišnoraitės nuomonė, kad tai super gardi mišrainė. Ji taip pat gamino šią mišrainę, fotografavo ir atsiuntė nuotrauką. Ačiū jai.
Kopūstų salotos su daigintomis spindulinėmis pupuolėmisVaida KurpienėŠios salotos – tai vitaminų ir antioksidantų šaltinis. Jos sočios, puikiai tinka neštis į darbą. Jausitės sotūs ir energingi. Tik joms reikia pradėti ruoštis prieš kelias dienas. Būtina prieš kelias dienas pasidaiginti pupuolių. Galite jų pasidaiginti ir daugiau, bus puikus pagardas košei ar pavakarių užkandis. Nuotrauką atsiuntė Audronė Mackevičienė.
Perlinių kruopų salotos su cukinija, šparaginėmis pupelėmisVaida KurpienėSkanu, aš dar įlašinau šiek tiek sezamo aliejaus ir pabarsčiau sezamo sėklomis (čia jau po to, kai padariau nuotraukas), skonis - tobulas, sako Donata Vaišnoraitė, kuri pagamino, fotografavo, vertino ir atsiuntė nuotrauką. Ačiū.
Silkė ir moliūgas – šaltojo sezono derinysVaida KurpienėNepaprastai skanus derinukas, svaigsti nuo skonio, sako fotografijos autorė Donata Vaišnoraitė. Štai taip rekomenduoja salotas gaminti sveiko maisto praktinių kursų vadovė Aiste Švetkauskė, ji pataria pirkti visą silkę. Jūs būsite nustebinti tokiu deriniu.
Salotos su kiaušiniaisVaida Kurpienė#pietudezute Kai nesinori ilgai stovėti prie puodų, gelbsti kiaušiniai ir salotos. Foto Natalija Masevičienė
Salotos su grikiaisVaida KurpienėIdėja pietų dėžutei darbe. Autorė - Facebook grupės dalyvė Natalija Masevičienė.
Kopūstų salotosVaida KurpienėNorėdami išvengti didelių stiklainių atidarymo, kai reikia mažo produkto kiekio, svarainių sultis užšaldykite ledukų formelėse. Jos šiam receptui suteikia rūgštumo. Autorė - Facebook grupės dalyvė Birutė Vitkauskienė
Kiaušinių salotosVaida KurpienėGreitai pagaminamos salotos. Smidrus apverdame trumpai, 2-3 minutes, taip išsaugomas, skonis, spalva, traškumas. Autorė - Facebook grupės dalyvė Donata Vaišnoraitė.
Avinžirnių salotos su daržovėmisDonataKas nemėgsta greitų, paprastų, bet skanių salotų? Jos tinkamos ne tik pietums, vakarienei, bet ir įsidėti į pietų dėžutę, kad darbe valgytumėt ne tik gardžiai, bet ir visi pavydėtų. Šių salotų variacijos yra begalinės. Kiekvieną kartą galite išgauti skirtingą skonį keisdami produktus. O kas svarbiausia - čia galite dėti daržoves, kurias mėgstate arba tiesiog tuo metu turite šaldytuve. Labai skanu ir tiesiog paprasta.