Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek ožkų, tiek moters piene aptiko galvijų ir žmonių gydymui vartotų medikamentų pėdsakų.
Laimei, cheminių preparatų likučiai piene buvo pernelyg menki, jog darytų kokį nors poveikį geriančiajam pieną. Tačiau tyrimo rezultatai byloja, kaip gausiai nūdienos mitybos grandinėje yra paplitusios žmogaus sukurtos cheminės medžiagos.
Daugiausiai medikamentų pėdsakų aptikta karvių piene. Tyrėjai įsitikinę, jog kai kurie medicininiai preparatai ir augimą skatinantys hormonai į pieną patenka dėl to, jog jų yra tiesiog duodama galvijams, jų yra galvijų pašaro sudėtyje arba jais užteršti ūkiai, kuriuose auginami galvijai.
Bendra Ispanijos ir Maroko mokslininkų grupė ištyrė dvidešimties karvės pieno rūšių, pirktų Ispanijos ir Maroko maisto prekių parduotuvėse. Mokslininkai taip pat tyrė ir ožkų bei moters pieno mėginius.
Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ publikuoti tyrimo rezultatai atskleidžia, jog karvių piene aptikta trijų rūšių priešuždegiminių vaistų likučių. Be jų, jame rasta ir hormono 17-beta-estradiolo – lytinio hormono estrogeno atmainos. Kilograme pieno aptiktos trys milijonosios gramo minėto hormono. Priešuždegiminio preparato niflumo rūgšties (angl. – „niflumic acid“) siekė kiek mažiau nei vieną milijonąją gramo dalį kilograme. Tai – didžiausia piene aptikta medikamentų likučių koncentracija.
Evaristo Balesteroso (Evaristo Ballesteros) vadovaujama tyrėjų grupė tvirtina, jog jų tyrimų metodika galėtų būti sėkmingai taikoma ir kitų maisto produktų sudėčių tyrimuose. Anot mokslininkų, jų sukurtas vos 30 minučių užtrunkanti analizės procedūra yra jautriausia ir tiksliausia iš panašių procedūrų.
„Esame įsitikinę, jog naujoji tyrimo metodologija yra kur kas efektyvesnė tyrinėjant, kiek pieno ir kituose produktuose yra tokių cheminių medžiagų, – tvirtina E. Balesterosas. – Maisto kokybės laboratorijos galėtų taikyti šią metodiką ir aptikti medikamentus iki to momento, kai jų likučiai patenka į mitybos grandinę. Tai didins vartotojų pasitikėjimą ir leis jiems žinoti, jog jų vartojami maisto produktai iš tiesų yra… nekenksmingi, gryni, naudingi sveikatai ir be toksinių priemaišų.“
Niflumo rūgšties buvo aptikta ir ožkų piene. O štai moters pieno mėginiuose rasta nuskausminamųjų ibuprofeno ir naprokseno, taip pat antibiotiko triklosano bei kai kurių hormonų pėdsakų.
Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų
Pasidalinkite!
Subscribe
Prisijungti
0 komentarai