Receptą įkėlė:Vaida Kurpienė
Įvertinkite:

Avinžirnių užtepėlė puikiai tinka sveikos mitybos gerbėjams. Ši užtepėlė yra sudėtingų angliavandenių bei mums būtinų nesočiųjų riebalų šaltinis. Soti ir sveika užtepėlė naudojama vietoje majonezo, tepama ant duonos ar naudojama kaip užtepėlė daržovėms. Pavyzdžiui daržovių pagaliukais: paprikų, morkų, agurkų, cukinijų, galite papjaustyti ir kaliaropę, tinka ir briuselio bei žiediniai kopūstai.
“Sulieknėk sveikai” programos dalyvė Lina sako: “Padažome daržoves į avinžirnių užtepėlę ir valio! Ir svečiams tinka, ir gražu, ir galima daug prisiryti… daržovių :))))) kurių kiekis gi neribojamas 🙂 Beje, vakar šią užtepėlę dariau su pupelėm – tas pats gerumas :)”

Kiekis1 porcija

Ingredientai:

 60 g virtų avinžirnių. Dar vadinami nuto žirniais. Skaniausia, kai patys verdate, bet kai taip bėgame… tuomet tiks ir skardinė konservuotų vandenyje avinžirnių.
 15 g saulėje džiovintų pomidorų, geriausia be aliejaus. Riebalų pakankamai bus iš sezamų pastos ir alyvuogių aliejaus. Jei renkatės džiovintus pomidorus mirkytus aliejuje, tuomet atitinkamai mažinkite alyvuogių aliejaus kiekį.
 10 g citrinos sulčių
 8 g sezamo sėklų pastos (Tahini) šaukštas. Nusipirkus indelį galima jį naudoju ir kaip sviestą ar pagardą – nedideliais kiekiais. Jei šios pastos neturite – galite naudoti ir sezano sėklas, tik gerai jas sutrinkite. Tiesa šio atveju užtepėlė bus rupesnė.
 5 g česnako
 1 g druskos
 1 g kumino prieskonio (dar vadinamas indišku kmynu), bet ne visi jį mėgsta.
 1 g alyvuogių aliejaus. Kas norite liesiau vietoje alyvuogių aliejaus galite įpilti šiek tiek vandens, kuriame buvo virti avinžirniai. Jo pilame apie porą šaukštų.

Paruošimas:

1

Viską supilame į indą, ypatingai gerai sutriname iki vienalytės masės konsistencijos ir…. viskas:)
Gauname tirštą masę – turi būti patogi kabinti šaukštu. Jei matote, kad smulkintuvo peiliukai labai sunkiai sukasi – įpilkite dar skysčio.

Maistinė vertė

Kiekis porcijoje
Kalorijos 352.5

Ingredientai

 60 g virtų avinžirnių. Dar vadinami nuto žirniais. Skaniausia, kai patys verdate, bet kai taip bėgame… tuomet tiks ir skardinė konservuotų vandenyje avinžirnių.
 15 g saulėje džiovintų pomidorų, geriausia be aliejaus. Riebalų pakankamai bus iš sezamų pastos ir alyvuogių aliejaus. Jei renkatės džiovintus pomidorus mirkytus aliejuje, tuomet atitinkamai mažinkite alyvuogių aliejaus kiekį.
 10 g citrinos sulčių
 8 g sezamo sėklų pastos (Tahini) šaukštas. Nusipirkus indelį galima jį naudoju ir kaip sviestą ar pagardą – nedideliais kiekiais. Jei šios pastos neturite – galite naudoti ir sezano sėklas, tik gerai jas sutrinkite. Tiesa šio atveju užtepėlė bus rupesnė.
 5 g česnako
 1 g druskos
 1 g kumino prieskonio (dar vadinamas indišku kmynu), bet ne visi jį mėgsta.
 1 g alyvuogių aliejaus. Kas norite liesiau vietoje alyvuogių aliejaus galite įpilti šiek tiek vandens, kuriame buvo virti avinžirniai. Jo pilame apie porą šaukštų.

Gaminimo eiga

1

Viską supilame į indą, ypatingai gerai sutriname iki vienalytės masės konsistencijos ir…. viskas:)
Gauname tirštą masę – turi būti patogi kabinti šaukštu. Jei matote, kad smulkintuvo peiliukai labai sunkiai sukasi – įpilkite dar skysčio.

Avinžirnių užtepėlė (Hummus) su saulėje džiovintais pomidorais