„Quinoa” (tariama – „kinva”, lot. “Chenopodium quinoa“) arba bolivinė balanda. „Quinoa” priklauso tai pačiai biologinei šeimai kaip špinatas ar burokėlis ir nėra grūdinė kultūra. Sėklos mažytės, priklausomai nuo rūšies – nuo 1 iki 3 mm skersmens, gelsvos arba tamsiai raudonos. Jų galima įmesti saujelę į bet kokią košę, tinka sriuboms, kad būtų sotesnės. Esminis dalykas – turi visas būtinas amino rūgštis, t.y. pilną baltymą, kaip ir gyvūniniai produktai.
Baklažanų ir bolivinių balandų („quinoa“) apkepas
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Ingredientai
- 100 g baklažano supjaustyto į riekes
- 45 g bolivinės balandos quinoa, perplautos
- 40 g cukinijos
- 30 g geltonosios paprikos saldžiosios
- 25 ml vandens
- 12 g citrinos sulčių
- 6 g sezamų aliejaus skrudintų
- 6 g riebalų kepimui arba pagal poreikį
- 6 g imbiero gumbo sutarkuoto smulkia tarka
- 6 g sojos padažo
- druskos pagal skonį
- pipirų pagal skonį
- kalendros pagal skonį
Paruošimas
- Vakare perplauname bolivinės balandos kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Tik užvirus išjungiame bei paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas iki 5 min. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Orkaitę įkaitiname iki 180°C.
- Papriką supjaustome smulkiais kubeliais, cukiniją – šiaudeliais.
- Keptuvėje įkaitiname riebalus kepimui ir ant kaitrios ugnies iš abiejų pusių apskrudiname baklažanus.
- Apskrudusius baklažanus sudedame į apvalią kepimo formą aukštais kraštais.
- Atskirame dubenyje pasiruošiame užpilą: sumaišome tarkuotą imbierą, citrinos sultis, vandenį, sazamų aliejų ir sojos padažą.
- Pusę užpilo kiekio apšlakstome baklažanus ir pagardiname juos pipirais.
- Keptuvėje įkaitiname dar šiek tiek riebalų kepimui ir sudedame paprikas bei cukinijas.
- Troškiname maišydami, kol švelniai apskrus ir vos suminkštės.
- Pasūdome, sumaišome su išvirusiomis balandos sėklomis ir likusiu užpilu.
- Balandų ir daržovių mišinį paskleidžiame ant baklažanų, paviršių išlyginame ir dedame į įkaitintą orkaitę.
- Kepame apie 10 min, kol paviršius švelniai apskrunda. (Šis žingsnis nebūtinas).
- Patiekiame karštą, pabarstytą kalendromis.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 314kcal (16%)Angliavandeniai: 41gBaltymai: 9gRiebalai: 14gSočiosios riebalų rūgštys: 4gCholesterolis: 13mgNatris: 428mgKalis: 650mg (33%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 5g (20%)Vitaminas A: 357µg (45%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 71mg (89%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 8µg (11%)Kalcis: 21mg (3%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 122µg (61%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 110mg (29%)Fosforas: 245mg (35%)Selenas: 4µg (7%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto autorius: jogosmityba.lt. Nuotraukos autorė: Julija Ivanauskienė
Kažkaip trūksta skonio baklažanams. Nepatiko.