„Quinoa” (tariama – „kinva”, lot. “Chenopodium quinoa“) arba bolivinė balanda. „Quinoa” priklauso tai pačiai biologinei šeimai kaip špinatas ar burokėlis ir nėra grūdinė kultūra. Sėklos mažytės, priklausomai nuo rūšies – nuo 1 iki 3 mm skersmens, gelsvos arba tamsiai raudonos. Jų galima įmesti saujelę į bet kokią košę, tinka sriuboms, kad būtų sotesnės. Esminis dalykas – turi visas būtinas amino rūgštis, t.y. pilną baltymą, kaip ir gyvūniniai produktai.
Baklažanų ir bolivinių balandų („quinoa“) apkepas recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
52 balsų
Pasiruošimas 12 val.
Gaminimas 40 min.
Brinkinimas 12 val.
Iš viso 1 day 40 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 314 kcal

Ingredientai
  

  • 100 g baklažano supjaustyto į riekes
  • 45 g bolivinės balandos quinoa, perplautos
  • 40 g cukinijos
  • 30 g geltonosios paprikos saldžiosios
  • 25 ml vandens
  • 12 g citrinos sulčių
  • 6 g sezamų aliejaus skrudintų
  • 6 g riebalų kepimui arba pagal poreikį
  • 6 g imbiero gumbo sutarkuoto smulkia tarka
  • 6 g sojos padažo
  • druskos pagal skonį
  • pipirų pagal skonį
  • kalendros pagal skonį

Paruošimas
 

  • Vakare perplauname bolivinės balandos kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
  • Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
  • Tik užvirus išjungiame bei paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas iki 5 min. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
  • Orkaitę įkaitiname iki 180°C.
  • Papriką supjaustome smulkiais kubeliais, cukiniją – šiaudeliais.
  • Keptuvėje įkaitiname riebalus kepimui ir ant kaitrios ugnies iš abiejų pusių apskrudiname baklažanus.
  • Apskrudusius baklažanus sudedame į apvalią kepimo formą aukštais kraštais.
  • Atskirame dubenyje pasiruošiame užpilą: sumaišome tarkuotą imbierą, citrinos sultis, vandenį, sazamų aliejų ir sojos padažą.
  • Pusę užpilo kiekio apšlakstome baklažanus ir pagardiname juos pipirais.
  • Keptuvėje įkaitiname dar šiek tiek riebalų kepimui ir sudedame paprikas bei cukinijas.
  • Troškiname maišydami, kol švelniai apskrus ir vos suminkštės.
  • Pasūdome, sumaišome su išvirusiomis balandos sėklomis ir likusiu užpilu.
  • Balandų ir daržovių mišinį paskleidžiame ant baklažanų, paviršių išlyginame ir dedame į įkaitintą orkaitę.
  • Kepame apie 10 min, kol paviršius švelniai apskrunda. (Šis žingsnis nebūtinas).
  • Patiekiame karštą, pabarstytą kalendromis.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 314kcal (16%)Angliavandeniai: 41gBaltymai: 9gRiebalai: 14gSočiosios riebalų rūgštys: 4gCholesterolis: 13mgNatris: 428mgKalis: 650mg (33%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 5g (20%)Vitaminas A: 357µg (45%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 71mg (89%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 8µg (11%)Kalcis: 21mg (3%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 122µg (61%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 110mg (29%)Fosforas: 245mg (35%)Selenas: 4µg (7%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo, Vegetariškas
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto autorius: jogosmityba.lt. Nuotraukos autorė: Julija Ivanauskienė
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!