Labai skanus ir nesunkiai pagaminamas šis varškės apkepas be manų kruopų. Pavyks ir virtuvės naujokams. Iškepę neskubėkite traukti iš orkaitės, kitaip susmegs. Leiskite apkepui "pailsėti" orkaitėje ir tik tada vaišinkite šeimyną bei draugus.
Varškės apkepas be manų ir miltų recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
42 balsų
Pasiruošimas 20 min.
Gaminimas 1 hour 10 min.
Iš viso 1 hour 30 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 4 porcijos
Porcijoje 410 kcal

Ingredientai
  

  • 1 kg varškės (9 proc. riebumo)
  • 1 stiklinės kefyro mažesnės stiklinės. Galima maišyti su stikline (200 ml) kefyro ir 200 ml 18 proc. rieb. kokoso pieno. Kcal skaičiuotos tik su kefyru.  
  • 5 kiaušinių
  • 80 g cukraus nerafinuoto (kiekis priklauso nuo skonio, galima ir mažiau). Keisti galite klevų sirupu.
  • 7 v. š. avižų sėlenų tinka ir baltojo gysločio luobelės. Dar geriau tinka sėlėnėlės, kurios yra smulkesnės už sėlenas, todėl jos geriau tinka surišimui. Geriausia pirkti ekologiškas, nes luobelėje daugiausia kaupiasi chemikalai. Nebrangios net ir ekologiškos.
  • lydyto sviesto formai patepti
  • 1 g kepimo miltelių
  • 1 g cinamono

Paruošimas
 

  • Sėlenas pamerkiame kefyre (+kokoso piene), pamirkome 20 minučių.
  • Nuplauname kiaušinius su muilu, nusiplauname rankas.
  • Atskiriame kiaušinio baltymus nuo trynių.
  • Trynius ištriname su cukrumi ar jo pakaitalu, cinamonu, kepimo milteliais.
  • Sudedame varškę, išmirkytas sėlenėles su kefyru ir gerai išmaišome. Galite naudoti maišytuvą (mikserį).
  • Atskirai išplakame baltymus ir lėtai, jau nebeplakdami, įmaišome į bendrą masę.
  • Kepimo indą patepame lydytu sviestu. Jei kepame silikoniniame kepimo inde, tai riebalais tepti visai nereikia. Recepto autorė Dovilė naudoja kepimui skirtą apvalų 26 cm skersmens indą. Aš naudojau dvigubai didesnę kepimo formą (40x27x7), nes gaminau dvigubą porciją. Nepripilkite pilnos formos, nes sėlenėlės išpučia apkepą.
  • Kepame apie 1 valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Priklausomai nuo orkaitės, gali užtrukti ilgiau ar trumpiau. Kepame kol paruduoja ir iškepa.
    Ingos varškės apkepas

Pastaba

Jei norisi, galima gardinti cinamonu, vanile ar kmynais, kurie tobulai tinka su varške. Patiekti galite su uogomis ir grietine.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 410kcal (21%)Angliavandeniai: 39gBaltymai: 33gRiebalai: 17gSočiosios riebalų rūgštys: 7gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 4gTransriebalai: 1gCholesterolis: 206mgNatris: 845mgKalis: 387mg (19%)Skaidulos: 3g (9%)Cukrūs: 24g (96%)Vitaminas A: 642µg (80%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 1mg (1%)Vitaminas D: 20µg (400%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 277mg (35%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 55µg (28%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 70mg (19%)Fosforas: 562mg (80%)Selenas: 42µg (76%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto autorė: Dovilė, Barbara Burinska
5 5 votes
Patiko? Įvertinkite!