Lydytas sviestas (ghee sviestas) - instrukcija kaip lydyti sviestą

Receptą įkėlė:Vaida Kurpienė
Įvertinkite:

Pagrindinė nauda, kad kepant ant lydyto sviesto nesusidaro kancerogeninių medžiagų ir trans-riebalų, ko negalime išvengti kepant ant alyvuogių ar kitų aliejų.

Pavyzdžiui 82% riebumo paprastame svieste yra:
– 82% riebalų,
– 2-4% baltymų
– 14-18% vandens.
Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno. Dėl šios priežasties nerekomenduojama kepti ant paprasto sviesto, nes tokie sudegę baltymai lieka maiste. Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas - lydytas sviestas.

Laikymas. Lydyto sviesto arba kitaip ghee sviesto nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas – net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai.

Lydytą sviestą (ghi) naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: blynams, duonoms, pyragams kepti. Taip pat bet ką kepti ant keptuvės. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite “ghee” per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau.

Išeiga: 1,5 – 1,7 l lydyto sviesto.

Teksto autorė Aistė - www.jogosmityba.lt
Foto: Kristinos Valaitienės

Kiekis1 porcija

Ingredientai:

 2 kg sviesto, jei perkate parduotuvėje rinkitės 82% riebumo
Taip pat reikės:
 storadugnio puodo
 marlės gabalo
 indo sviestui laikyti. Geriausia neperšviečiamas stiklinis ar molinis.

Paruošimas:

1

Sudėkite sviestą į puodą ir užkaiskite.
Iš lėto ištirpinkite. Retkarčiais pamaišykite.

2

Užvirkite sviestą – saugokite, kad neišbėgtų, šiek tiek primažinkite ugnį. Užvirusio sviesto paviršiuje susikaups sluoksnis baltų putų – šiuo metu iš sviesto garuoja vanduo ir pradeda atsiskirti baltymai. Putų nugraibyti nereikia. Sumažinkite ugnį.

3

Kaitinkite toliau ir retkarčiais pamaišykite, tačiau dažnai maišyti nereikia, leiskite baltymams kristi ant dugno.

4

Maždaug po 40-60 minučių ant sviesto paviršiaus susiformuos pilkšvai balzganos spalvos plutelė, o ant dugno matysis prikrekėję baltymai (kazeinas). Jau šiuo metu sviestas pradės skleisti malonų riešutų aromatą ir išskaidrės.

5

Galite pavirti dar 10-20 minučių, tačiau nesudeginkite sviesto.
Įmerkus šaukštą, Jūs galite nustatyti jo spalvą – jei jis gintaro spalvos, sviestas paruoštas.
Jei sviestas dar šviesiai geltonas ir jame dar plaukioja baltymų lašeliai, virkite sviestą toliau.
Tačiau jei sviestas tamsiai rudas (primena skrudintų sezamų aliejų), jis yra perkaitintas. Šiaip toks sviestas vis dar yra naudojamas (prancūzai net laiko delikatesu), tačiau kitą kartą koreguokite sviesto virimo laiką.

Atsargiai! Neįmerkite šlapio šaukšto, nes sviesto temperatūra yra mažiausiai 180oC, ir žaibiškai užvirę vandens lašeliai Jus gali nuplikyti.

6

Puodą būtinai nuimkite nuo viryklės, net jei ugnį ir išjungėte, pastatykite šaltoje vietoje, kad greičiau atauštų. Kadangi sviestas dar yra labai karštas, jo virimo procesas tęsiasi, ir „ghee” gali pervirti net puodą nukaitus. Dėl to puodo jokiu būdu neuždenkite.

7

Kai sviestas šiek tiek praauš, uždenkite marliniu audiniu indą, kuriame laikysite „ghee“, ir perkoškite per jį sviestą. Marlėje surinktas atliekas išmeskite.

8

Supilkite į lydyto sviesto laikymo indą. Sviestas ataušęs sukietėja, tačiau laikomas kambario temperatūroje, ypač vasaros metu gali išlikti minkštas.

Kategorija:, Gaminimo būdas:

Ingredientai

 2 kg sviesto, jei perkate parduotuvėje rinkitės 82% riebumo
Taip pat reikės:
 storadugnio puodo
 marlės gabalo
 indo sviestui laikyti. Geriausia neperšviečiamas stiklinis ar molinis.

Gaminimo eiga

1

Sudėkite sviestą į puodą ir užkaiskite.
Iš lėto ištirpinkite. Retkarčiais pamaišykite.

2

Užvirkite sviestą – saugokite, kad neišbėgtų, šiek tiek primažinkite ugnį. Užvirusio sviesto paviršiuje susikaups sluoksnis baltų putų – šiuo metu iš sviesto garuoja vanduo ir pradeda atsiskirti baltymai. Putų nugraibyti nereikia. Sumažinkite ugnį.

3

Kaitinkite toliau ir retkarčiais pamaišykite, tačiau dažnai maišyti nereikia, leiskite baltymams kristi ant dugno.

4

Maždaug po 40-60 minučių ant sviesto paviršiaus susiformuos pilkšvai balzganos spalvos plutelė, o ant dugno matysis prikrekėję baltymai (kazeinas). Jau šiuo metu sviestas pradės skleisti malonų riešutų aromatą ir išskaidrės.

5

Galite pavirti dar 10-20 minučių, tačiau nesudeginkite sviesto.
Įmerkus šaukštą, Jūs galite nustatyti jo spalvą – jei jis gintaro spalvos, sviestas paruoštas.
Jei sviestas dar šviesiai geltonas ir jame dar plaukioja baltymų lašeliai, virkite sviestą toliau.
Tačiau jei sviestas tamsiai rudas (primena skrudintų sezamų aliejų), jis yra perkaitintas. Šiaip toks sviestas vis dar yra naudojamas (prancūzai net laiko delikatesu), tačiau kitą kartą koreguokite sviesto virimo laiką.

Atsargiai! Neįmerkite šlapio šaukšto, nes sviesto temperatūra yra mažiausiai 180oC, ir žaibiškai užvirę vandens lašeliai Jus gali nuplikyti.

6

Puodą būtinai nuimkite nuo viryklės, net jei ugnį ir išjungėte, pastatykite šaltoje vietoje, kad greičiau atauštų. Kadangi sviestas dar yra labai karštas, jo virimo procesas tęsiasi, ir „ghee” gali pervirti net puodą nukaitus. Dėl to puodo jokiu būdu neuždenkite.

7

Kai sviestas šiek tiek praauš, uždenkite marliniu audiniu indą, kuriame laikysite „ghee“, ir perkoškite per jį sviestą. Marlėje surinktas atliekas išmeskite.

8

Supilkite į lydyto sviesto laikymo indą. Sviestas ataušęs sukietėja, tačiau laikomas kambario temperatūroje, ypač vasaros metu gali išlikti minkštas.

Lydytas sviestas (ghee)