Receptą įkėlė:Vaida Kurpienė
Įvertinkite:

Duona – kasdieninis patiekalas. Viena duona – vertinga, kitos maistinė vertė kaip pyrago. Sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpienė pataria – rinkitės bemielę duoną, keptą iš viso grūdo miltų. Tokią duoną sudėtingą įsigyti, tačiau išsikepti – visai paprasta. Be to, Jums nereikia specialių duonkepių- pakaks paprastos orkaitės ir skardos pyragams ar apkepams.

Ar įsivaizdavote, kad užmaišyti duoną reikia tik 15 minučių?

Jei pirmą kartą duona nesigaus – nenusiminkite, kartais duonos drėgnumas priklauso nuo skardos gylio bei pagaminimo medžiagos. Pabandykite dar kartą ir Jums tikrai pasiseks.

Raugo galima ne tik gauti iš draugų, bet ir namie pasigaminti.

Kiekis1 porcija
Pasiruošimas15 min.Gaminimas1 hr 30 min.Iš viso1 hr 45 min.

Ingridientai:

 600 g pilno grūdo ruginių miltų;
 200 g pilno grūdo kvietinių miltų (galima pakeisti speltos ar avižiniais miltais);
 60 g cukraus, geriausia nerafinuoto;
 1 v. š. druskos
 50 g rugių sėlenų;
 100 g trijų grūdų arba avižinių dribsnių;
 100 g moliūgų sėklų (nebūtinai);
 1200 ml šilto vandens,
 raugo. Pastarojo galima pasigaminti, o paprasčiau - iš draugių ar kaimynių pasiimti).

Paruošimas:

1

Sumaišome visus ingredientus, išskyrus raugą. Lengviausia ir greičiausia tai padaryti su mikseriu, mentelėmis, skirtomis tešlą minkyti;

2

Įdedame raugą, perminkome rankomis ir supilame tešlą į lydytu sviestu išteptą ir sezamais pabarstytą formą.

3

Apie 8 valandas duona rūgsta. Mes suminkome vakare ir paliekame šiltai per naktį. Nepamirškite jos uždengti, kad neapdžiūtų paviršius.

4

Ryte atsidedame raugo apie 3 šaukštus su kaupu kitam kartui ir pašauname į karštą orkaitę.

5

Kepame 175C orkaitėje pusvalandį ir dar 1 val. – 150C temperatūroje. Temperatūra svarbi, nes kepant krakmolingus produktus svarbu neviršyti +180 C, nes tokioje temperatūroje susidaro kancerogeninė medžiaga - akrilamidai.

6

Tokia duona ką tik iškepta bus drėgna. Jai reikia duoti parą laiko pastovėti, padžiūti ir tik tuomet valgyti. Šviežiai kepta duona sunkiai virškinama. Iškeptą duoną laikome padėję ant lentelės arba popieriniame maišelyje. Skani duona išlieka 7-10 dienų.

Kategorija:Gaminimo būdas:

Ingredientai

 600 g pilno grūdo ruginių miltų;
 200 g pilno grūdo kvietinių miltų (galima pakeisti speltos ar avižiniais miltais);
 60 g cukraus, geriausia nerafinuoto;
 1 v. š. druskos
 50 g rugių sėlenų;
 100 g trijų grūdų arba avižinių dribsnių;
 100 g moliūgų sėklų (nebūtinai);
 1200 ml šilto vandens,
 raugo. Pastarojo galima pasigaminti, o paprasčiau - iš draugių ar kaimynių pasiimti).

Gaminimo eiga

1

Sumaišome visus ingredientus, išskyrus raugą. Lengviausia ir greičiausia tai padaryti su mikseriu, mentelėmis, skirtomis tešlą minkyti;

2

Įdedame raugą, perminkome rankomis ir supilame tešlą į lydytu sviestu išteptą ir sezamais pabarstytą formą.

3

Apie 8 valandas duona rūgsta. Mes suminkome vakare ir paliekame šiltai per naktį. Nepamirškite jos uždengti, kad neapdžiūtų paviršius.

4

Ryte atsidedame raugo apie 3 šaukštus su kaupu kitam kartui ir pašauname į karštą orkaitę.

5

Kepame 175C orkaitėje pusvalandį ir dar 1 val. – 150C temperatūroje. Temperatūra svarbi, nes kepant krakmolingus produktus svarbu neviršyti +180 C, nes tokioje temperatūroje susidaro kancerogeninė medžiaga - akrilamidai.

6

Tokia duona ką tik iškepta bus drėgna. Jai reikia duoti parą laiko pastovėti, padžiūti ir tik tuomet valgyti. Šviežiai kepta duona sunkiai virškinama. Iškeptą duoną laikome padėję ant lentelės arba popieriniame maišelyje. Skani duona išlieka 7-10 dienų.

Ruginė naminė bemielė duona su raugu