Receptą įkėlė:IrvydaSudėtingumas:Intermediate
Įvertinkite:

Straganina galėtų būti palyginama su karpačio. Straganina ruošiama iš šviežios žuvies, paskanintos prieskoniais. Skirtumas nuo karpačio toks, kad straganina valgoma šaldyta. Nuo seno žvejų labai vertinama apledėjusi žuvytė, tinkama ir su karštom bulvėm, ir su juoda duona, o labiausiai vyrų vertinama prie stipraus gėrimo.

Puikiai tinka užkandžiams, pietums ar vakarienei.

Pirminis šaltinis ir nuotraukos: Aušros blogas “Tarp vėjo gūsių” bei šiek tiek pakoreguota pagal “Sulieknėk sveikai”.

Foto - Natalija Masevičienė

Kiekis1 porcija

Ingredientai:

 100 g skumbrės, idealu būtų, jei šviežios rastumėte. Jei ne, tai tiks ir šaldyta.
 2 g krapų, tinka ir džiovinti.
 0,50 g druskos
 0,20 g juodųjų pipirų, kas mėgsta labai aštriai gali ir čili pridėti.
 5 g česnako

Paruošimas:

1

Nupjauname galvą ir išvalome vidurius. Šaldytos skumbrės pilnai atitirpinti nereikia. Užteks tik tiek, kad galėtumėme atlikti minėtus veiksmus.

2

Žuvį perpjauname išilgai kaulo į dvi dalis. Odą paliekame. Didžiausią kaulą išimame ir kruopščiai išrenkame ašakas. Turime dvi pusikes, t.y., skumbrės file su oda. Jei dar neatitirpus, tai pjauti turėtų būti dar lengviau.

3

Skumbrės puseles peiliu pakapojame iki odos viena kryptim, o po to kita kryptimi. Kitaip tariant, pačią filė pasmulkiname, taip lengviau įsigers druska ir prieskoniai.

4

Nepagailime druskytės, pipirų ir kitų žuviai tinkančių prieskonių. Gausiai užbarstom smulkiai kapotais česnakais.

5

10 minučių paliekame “poilsiui”, kad viskas geriau įsigertų.

6

Po pertraukėlės kiekvieną puselę susukam kaip suktinuką, stangriai vyniojam į maistinę plėvelę. Kitas būdas – žuvies puseles suspaudžiam vieną su kita, dedam tarp dviejų nedidelių lentelių ir suslegiant surišam keliose vietose.

7

Dedame į šaldiklį.

8

Ragaujam po paros, kai žuvis pilnai sušąla. Išimtą žuvį pjauname plonelyčiais gabaliukais aštriu peiliu. Valgome kol apledėjusi. Likusią iš karto vėl slepiame šaldiklyje. Kad tik pirštų nenusikąstumėte…:)

Dera su juoda bemiele duona arba šviežių daržovių salotomis. Galima eksperimentuoti ir su kita riebesne žuvimi, pavyzdžiui tunu.

Maistinė vertė

Kiekis porcijoje
Kalorijos 292

Kategorija:Gaminimo būdas:Produktai:

Ingredientai

 100 g skumbrės, idealu būtų, jei šviežios rastumėte. Jei ne, tai tiks ir šaldyta.
 2 g krapų, tinka ir džiovinti.
 0,50 g druskos
 0,20 g juodųjų pipirų, kas mėgsta labai aštriai gali ir čili pridėti.
 5 g česnako

Gaminimo eiga

1

Nupjauname galvą ir išvalome vidurius. Šaldytos skumbrės pilnai atitirpinti nereikia. Užteks tik tiek, kad galėtumėme atlikti minėtus veiksmus.

2

Žuvį perpjauname išilgai kaulo į dvi dalis. Odą paliekame. Didžiausią kaulą išimame ir kruopščiai išrenkame ašakas. Turime dvi pusikes, t.y., skumbrės file su oda. Jei dar neatitirpus, tai pjauti turėtų būti dar lengviau.

3

Skumbrės puseles peiliu pakapojame iki odos viena kryptim, o po to kita kryptimi. Kitaip tariant, pačią filė pasmulkiname, taip lengviau įsigers druska ir prieskoniai.

4

Nepagailime druskytės, pipirų ir kitų žuviai tinkančių prieskonių. Gausiai užbarstom smulkiai kapotais česnakais.

5

10 minučių paliekame “poilsiui”, kad viskas geriau įsigertų.

6

Po pertraukėlės kiekvieną puselę susukam kaip suktinuką, stangriai vyniojam į maistinę plėvelę. Kitas būdas – žuvies puseles suspaudžiam vieną su kita, dedam tarp dviejų nedidelių lentelių ir suslegiant surišam keliose vietose.

7

Dedame į šaldiklį.

8

Ragaujam po paros, kai žuvis pilnai sušąla. Išimtą žuvį pjauname plonelyčiais gabaliukais aštriu peiliu. Valgome kol apledėjusi. Likusią iš karto vėl slepiame šaldiklyje. Kad tik pirštų nenusikąstumėte…:)

Dera su juoda bemiele duona arba šviežių daržovių salotomis. Galima eksperimentuoti ir su kita riebesne žuvimi, pavyzdžiui tunu.

Straganina – pamirštas skumbrės patiekalas