Studijos „Sulieknėk sveikai“ maisto gaminimo kursų vadovė Aistė Švetkauskė: „Sveikas maistas yra ne tik skanus, bet ir kainuoja mažiau“

Jau visai čia pat gražiausia metų šventė Kalėdos ir lietuvių tradicijų puoselėjama Kūčių vakarienė. Kiekvienos šeimininkės rūpestis – ne tik papuošti namus, pasirūpinti dovanomis, bet ir paruošti šventinį stalą.

Aiste, kokios šiuo metu vyrauja tendencijos dėl tam tikrų tradicijų laikymosi ruošiant Kūčių stalą? 

Manau, kad Kūčių vakaras išties nepaprastas, jis kupinas ramybės, santarvės, susikaupimo ir, žinoma, šeimos pabuvimo drauge. Aš pabrėžčiau susitikimą su artimaisiais, pabuvimą, pabendravimą, o tik po to valgymą, maistą ir patiekalų ruošimą.

Manau, jog Kūčios tuo ir išskirtinės, kad iš kartos į kartą yra perduodamos šeimos tradicijos, pirmiausia, stalo dekoravimas – jis dengiamas balta staltiesė, po staltiese dedama truputis šieno, stalas puošiamas vaškine ar kita žvakele. Tradiciniai yra ir patiekalų receptai, jų gamybos būdai, kūčiukų kepimas, kalėdaičio pasidalijimas sėdint drauge prie stalo.

Gaminama 12 patiekalų, žinoma, galima ir daugiau… Visi patiekalai yra pasninkiniai, atsisakoma pieno produktų, mėsos. Geriamas įvairių rūšių kisielius – labiausiai paplitęs spanguolių, avižų, taip pat gaminamas aguonų gėrimas.

Neatsiejamas Kūčių patiekalas yra žuvis ir silkė, tačiau šiais laikais kartais stalas papuošiamas jau ir jūros gėrybėmis. Kūčių stalą sunku būtų įsivaizduoti ir be miško gėrybių: grybų, spanguolių, riešutų. Visas jas galima patiems susirinkti ir papildomai nekainuoja.

Gal, keičiantis tendencijoms ir madoms, griežtai nebesilaikoma 12 patiekalų tradicijos? Juk XXI amžiaus moteriai, kuriai ir taip užkrauta begalė atsakomybių, nebelieka laiko suktis prie puodų gaminant tuos 12 patiekalų.

Manau, kad Lietuvoje daugelyje šeimų tikrai yra bandoma išsaugoti 12 patiekalų tradiciją, bent mūsų giminėje tai daroma iš kartos į kartą. Juk 12 patiekalų nėra tiek jau daug, paskaičiuokime: kūčiukai, kuriuos galima ir nusipirkti, jei neturime laiko pasigaminti, kisielius, duona, mandarinai, grybų patiekalas, silkės patiekalas, šviežių daržovių salotos… Kūčių stalui visada siūlau pasigaminti patiekalą iš ankštinių, tokių kaip avinžirniai, pupelės, žirniai, ir šakninių daržovių, tokių kaip burokėlis, morka, saliero šaknis, baltasis ridikas… Štai kiek jau nemažai galima priskaičiuoti.

Labai svarbu ir saikas tiek valgant, tiek ruošiant patiekalus – juk nebūtina prisigaminti didelį kiekį patiekalų, tam reikėtų išleisti nemažai pinigų ir laiko.

Aišku, viską galima nusipirkti, bet sveikus patiekalus pasigaminti yra skaniau ir maloniau.

Gal galite paminėti kelis sveikos mitybos principus? Arba kokių maisto derinių reikėtų vengti, kas mus labiausiai apsunkina?

Pirmiausia nereikia primaišyti daug skirtingų produktų, pavyzdžiui, į virtas kruopas dėti riešutų, aguonų pieno, medaus ir t.t. tada organizmas apsunksta ir jam sunku visa tai suvirškinti. Kruopas labai skanu ir sveika valgyti su šviežiomis daržovėmis. Svarbus dalykas prie stalo yra saikas. Reikia visko gaminti po truputį, ypač gerai šaknines daržoves maišyti su raugintomis daržovėmis, pašlakstant alyvuogių aliejumi, pagardinant citrina – taip paruošite skanias, lengvai virškinamas salotas. Ir visko reikėtų įsidėti po šaukštelį, svarbiausia – valgyti lėtai ir mėgautis maistu. Pusvalandį ar valandą iki valgymo rekomenduočiau išgerti arbatos, kad skrandis sušiltų ir nepulti valgyti visko iš eilės. Dažnai daroma klaida – nevalgoma visą dieną, o vakare persivalgoma. Valgyti reikėtų po truputį, saikingai, sočių pietų nereikėtų valgyti, nes laukia soti vakarienė. Nedaug valgę visą dieną, ir nuo Kūčių stalo pakilsime neapsunkę.

Yra tokia nerašyta taisyklė, kad maitintis sveikai yra labai brangu, o ką jau bekalbėti apie šventinį stalą. Ar tikrai norint šventinį stalą paruošti iš sveikų produktų reikia didelių investicijų?

Aš norėčiau paneigti šią nuomonę, nes šakninės, ankštinės daržovės ir kruopos yra vieni iš pigesnių produktų. Nebūtina pirkti brangių egzotinių vaisių ar uogų – turime puikių lietuviškų miško gėrybių. Grybais, uogomis, spanguolėmis galime pasirūpinti vasarą, jų galime pasiruošti artėjančioms šventėms. Žuvies taip pat nebūtina, net ir nerekomenduojama valgyti kasdien. Alyvuogių ar kanapių aliejus yra puikus omegos  šaltinis, puikiausiai tinkantis pašlakstyti ant salotų.

Šiais laikais Kūčių stalą puošia ir mandarinai, bet puikiai juos galima pakeisti džiovintais ar šviežiais lietuviškais naminiais obuoliais, pačių susidžiovintais vaisiais.

Rekomenduokite Kūčių stalui keletą patiekalų, kurių pagaminimas neatimtų daug brangaus laiko, leistų neišleisti daug pinigų ir kuriuos suvalgius kitą dieną nereikėtų be perstojo gerti angliuko ar kitų virškinimą dirbtinai palaikančių preparatų.

Jūsų šventiniam Kūčių stalui siūlau rekomenduoju:

Morkų ir salierų salotos

Produktai:

  • 5–6 vidutinio dydžio morkos;
  • pusė vidutinio dydžio saliero šaknies;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 4 valgomi šaukštai saulėgrąžų;
  • 1 arbatinis šaukštelis moliūgų aliejaus;
  • 2 dideli šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį;
  • vandens – pagal poreikį, dažniausiai apie 50–70 ml.

Gaminimas:

  • Labai plonais šiaudeliais sutarkuojame morkas ir saliero šaknį.
  • Išspaudžiame česnaką.
  • Sudedame prieskonius ir aliejų.
  • Sumaišome vandenį su prieskoniais ir užpilame ant daržovių.
  • Viską sumaišome ir šiek tiek pagniaužome rankomis, taip salotos greičiau suminkštės ir bus malonesnio skonio.

Perlinių kruopų salotos

Produktai:

  • 1 stiklinė virtų perlinių kruopų;
  • 1 vidutinio dydžio žalias burokėlis;
  • 0,5 mažo mėlynojo svogūno;
  • 2 vidutinio dydžio žalios morkos;
  • truputis smulkiai kapoto čili pipiro;
  • 1 arbatinis šaukštelis moliūgų aliejaus;
  • 1 valgomas šaukštas alyvuogių aliejus;
  • pusė spaustos citrinos;
  • pipirų ir druskos – pagal skonį;
  • 5–10 baziliko lapelių, mėtų arba rūgštynių, špinatų lapų;
  • 1 arbatiniai šaukšteliai kaparėlių arba kaparių.

Gaminimas:

  • Iš vakaro užmerkiame perlines kruopas.
  • Verdame, kol truputį suminkštėja, t. y. apie 15 minučių.
  • Įkaitintoje keptuvėje su lydytu sviestu pakepiname kubeliais pjaustytus svogūnus, smulkintą (kapotą) žalią česnaką (jo dedame pagal skonį). Viską suberiame į kruopas.
  • Plonais šiaudeliais supjaustome burokėlius, morkas ir dedame į išvirtas kruopas.
  • Susmulkiname truputį čili pipiriuko ir sudedame į salotas.
  • Supilame moliūgų, alyvuogių aliejų ir sudedame paminėtus prieskonius.
  • Puošiame kaparėliais ir smulkintu baziliku, mėtomis.

O kokį patiekalą rekomenduotumėt pasigamint Kalėdų stalui, kad pernelyg nenukentėtų figūra ir piniginė?

Cukinija

Produktai:

  • 2 jaunos cukinijos;
  • pusė žalio ilgojo agurko;
  • 1 didelis arba 2 maži avokadai;
  • 200 g (1 pakelis) rikotos sūrio
  • 1 skiltelė česnako;
  • po 10 gramų krapų, bazilikų, kalendros lapelių;
  • vyšniniai pomidorai (papuošimui);
  • druskos, pipirų, salotų prieskonių – pagal skonį,

Gaminimas:

  • Perpjauname cukiniją per pusę, išilgai.
  • Išskaptuojame cukinijos vidų.
  • Agurką, išėmę sėklytes, susipjaustome nedidelėmis juostelėmis ar šiaudeliais.
  • Nulupame avokadą. Jį ir krapus smulkiai sukapojame.
  • Įmaišome sūrį, prieskonius, avokadą ir krapus.
  • Masę sudedame į cukinijos laivelius.
  • Vyšninius pomidorus perpjauname per pusę ir dedame ant laivelių.
  • Papuošiame špinatų ar bazilikų lapais.

Jūsų palinkėjimas artėjančių švenčių proga „Pinigų bitės“ skaitytojams.

Palinkėsiu, kad prie Kūčių stalo visada būtų artimi žmonės su kuo drauge galite paruošti jaukią, šiltą Kūčių vakarienę. Nesureikšminkime per daug išleidžiamų pinigų ir maisto, pasidalykite laime, ramybe ir gerove vieni su kitais.

Šaltinis: „Pinigų bitė“