Esame nuolat bombarduojami sveikatos patarimais, tačiau ne visi jie paremti tvirtais moksliniais duomenimis. “New Scientist” išsklaido paplitusius mitus. Šis apie antioksidantus.
Įrodymai skelbia: antioksidantų piliulių, tokių, kaip vitaminas A ir E naudojimas nepadeda ir gali būti žalingas.
Atrodo labai akivaizdu. Mūsų ląstelės, perdirbdamos maistą, gamina kenksmingas molekules, vadinamus laisvuosius radikalus, keliančius bėdas. Per gyvenimą jų sukelta žala pamažu kaupiasi ir gali sukelti įvairiausių degeneracinių ligų. Laimei, daug medžiagų gali veikti kaip antioksidantai, išvalantys laisvuosius radikalus. Be to, daržovių, turinčių daug antioksidantų, valgymas sumažina susirgimo degeneracinių ligų riziką. Tad piliulių su antioksidantais vartojimas irgi turėtų padėti išvengti tokių ligų?
Taip mokslininkai ėmė manyti nuo aštuntojo dešimtmečio. Nobelio premijos laureatas chemikas Linusas Paulingas entuziastingai skatino didelių vitaminų dozių vartojimą, nelaukdamas įrodymų, visuomenė šią idėją pasičiupo ir jos poreikiams tenkinti atsirado visai nauja pramonė.
Tada, dešimtajame dešimtmetyje ėmė rodytis populiariausių papildų, tarp kurių beta karotenas, vitaminas E ir vitaminas C, kruopščių tyrimų rezultatai. Tyrimai vienas po kito atskleidė, kad nors šios medžiagos ir veikia kaip antioksidantai mėgintuvėliuose, piliulių rijimas nesuteikia jokios naudos.
Ir netgi priešingai, kai kurie tyrimai parodė, kad jos gali pakenkti. 2007 metais apžvelgta beveik 70 tyrimų, kuriuose dalyvavo 230 000 žmonių ir padaryta išvada, kad antioksidantų papildų vartojimas ne tik neprailgina gyvenimo trukmės, bet beta karoteno ir vitaminų A ir C papildai mirtingumą didina (Journal of the American Medical Association, vol 297, p 842).
Kodėl? Tikriausiai todėl, kad aukštas laisvųjų radikalų lygis verčia ląstelę aktyvinti nuosavą antioksidantų gynybą, sako Barry’is Halliwellas, biochemikas iš Singapūro Nacionalinio universiteto. Jis mano, kad ši vidinė gynyba yra daug efektyvesnė, nei antioksidantai, gaunami su maistu. Taigi, vartodami papildus, deaktyvuojame geriausią gynybos mechanizmą, pakeisdami jį prastesniu (Nutrition Reviews, vol 70, p 257). „Nedideli laisvųjų radikalų kiekiai taip pat veikia teigiamai,“ sako Halliwellas.
Jei tai tiesa, daržovių nauda gali neturėti nieko bendro su antioksidantais. Vienas pasiūlymas yra, kad daržovės naudingos, nes yra šiek tiek nuodingos – šiek tiek nuodų gali aktyvuoti nuo ligų saugantį apsauginį mechanizmą.
O kol kas antioksidantų vežimas rieda tolyn. Panašu, niekam nesinori atsisakyti idėjos, kad antioksidantų papildai yra gerai.
Šaltinis :