Šviežių burokėlių salotos su citrina ir medumiVaida KurpienėĮprastai valgome virtus burokėlius. Bet šios daržovės termiškai neapdorotos daug sotesnės ir sodresnio skonio. Man jie labai skanūs. "Žalių" burokėlių salotos gali būti naudojamos kaip garnyras. Galima net ir kaip pagrindinis patiekalas tik tada papildomai įdėkite mėgiamo sūrio, pavyzdžiui, fetos, ožkų pieno ar kepto varškės sūrio. Skanūs ir greiti pietūs - garantuoti. Nuotraukos autorė Donata Jokšienė.
Dilgėlių sriubaVaida KurpienėPuiki sriuba pavasarį, rašo nuotraukos autorė Natalija Masevičienė‎.
Silkė su burokėliais ir avokaduVaida KurpienėLabai skanios salotos! Burokėlis duoda saldumo, silkė sūrumo, padažas rūgštelės. Rašo recepto ir nuotraukos autorė Sabina Šatė.
Bolivinės balandos košė su pesto padažuVaida KurpienėLabai greitai paruošiama ir skani košė, puikus pusryčių valgis. Ši košė buvo išraiškingo skonio, kurį jai suteikė žalias pesto iš pavasarinių žolių (garšva, kiaulpienė, dilgėlė) su anakandžių riešutais ir alyvuogių aliejum. Nuotrauką atsiuntė Jolanta Kardelytė. Ačiū.
Žuvis arba jūros gėrybės su daržovėmisVaida KurpienėLietuviai ypatingai dažnai pietums ir vakaienei renkasi mėsą, tačiau tai neigiamai atsiliepia jų sveikatai ir savijautai, teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Ji rekomenduoja mėsą dažniau keisti žuvimi bei jos gėrybėmis. Bet ir čia galimi įvairūs pasirinkimai. Jei norisi karšto pateikalo geriausia rinktis liesą baltą žuvį, pavyzdžiui lydeką, menkę, doradą ar jūros gėrybes, produktus, kurie yra sotūs, ir turi daug baltymų. "Kai iškepa pateiktu su citrina, prieš valgant išspausti citrinos sulčių 😉 valgiau su šviežių neapdorotų burokėlių salotomis. Labai labai skanu ;)" rašo nuotraukos autorė Julija Ivanauskienė. Ji gamino doradą. O Jūs ar mėgstate žuvį, savo pastebėjimus parašykite komentaruose.
Troškintų daržovių ir saulėgrąžų užtepėlėVaida KurpienėUžtepėlę galite tepti ant duonos arba valgyti su daržovių pagaliukais: morka, kaliaropė, ropė ar kitomis, kurias turite šaldytuve. Recepto autorė – Rasa. Labai skani ir greitai paruošiama užtepėlė, rašo nuotraukos autorė Giedrė Renevė.
Baklažanų ir bolivinių balandų („quinoa“) apkepasVaida Kurpienė„Quinoa” (tariama – „kinva”, lot. “Chenopodium quinoa“) arba bolivinė balanda. „Quinoa” priklauso tai pačiai biologinei šeimai kaip špinatas ar burokėlis ir nėra grūdinė kultūra. Sėklos mažytės, priklausomai nuo rūšies – nuo 1 iki 3 mm skersmens, gelsvos arba tamsiai raudonos. Jų galima įmesti saujelę į bet kokią košę, tinka sriuboms, kad būtų sotesnės. Esminis dalykas - turi visas būtinas amino rūgštis, t.y. pilną baltymą, kaip ir gyvūniniai produktai. Receptas iš jogosmityba.lt. Gavosi puikiai, be galo skanu, rašo nuotraukos autorė Julija Ivanauskienė.
Špinatų omletasVaida KurpienėBe galo skanus ir labai geras patiekalas tiek sau tiek svečiams patiekti, rašo nuotraukos autorė Julija Ivanauskienė. Patarimas : Labai svarbu neperkepti omleto.
Krapų ir petražolių naminis pestoVaida KurpienėLabai paprastas naminis pesto per kelias minutes, kurį galėsite naudoti tiek su rytinėmis košėmis, tiek pagardą salotoms, rašo recepto ir nuotraukos autorė Julija Ivanauskienė.
Omletas su krevetėmis ir jūros kopūstaisVaida Kurpienė"Prisipažinsiu, kiaušinius aš nelabai mėgstu, niekad nesu valgius pietums, bet buvo nuostabu." Rašo nuotraukos autorė Julija Ivanauskienė. Recepto autorė - Eglė P.
Sorų kruopų košė su cinamonuVaida KurpienėGreitai paruošiama skani košė, rašo nuotraukos autorė Jolanta Kardelytė. Nuotraukos autorė valgė su morkomis, o kaip Jūs labiausiai mėgstate, gal galite pasidalinti savo idėjomis ir pastebėjimais?
Pankolio salotos su agurkaisVaida KurpienėGreitai paruošiamos ir skanios salotos, rašo nuotraukos autorė Jolanta Kardelytė. Ji valgė kartus su graikiškais riešutais ir baltu sūriu. Kokie priedai Jums skanu su šiomis salotomis? Sočiosioms salotoms galima įdėti fetos sūrio ir riešutų.
Turkiška jogurto šaltsriubėVaida KurpienėVytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): ši gaivinanti šaltsriubė džadžik, itin tinka karštymečiu. Beje, panašių patiekalų gali rasti Graikijoje bei Balkanų šalyse. Kiekis 4 asmenims.
Karšta grikių ir burokėlių mišrainė sotiems pusryčiams ar pietumsVaida KurpienėRegina Makauskienė atsiuntė nuotrauką ir pastebėjimus: "Jeigu naudosime visus nurodytus kiekius, bus labai didelė išeiga. Vienam asmeniui tikrai užtenka pusės kiekio. Recepte esanti pastaba, kad agurkus geriausia dėti prieš valgant, labai teisinga, nes viskas tuoj pat nusidažo burokų spalva - jau įmaišytų net nematyti. Naudojau nekepintus grikius ir orkaitėje keptus burokėlius." Ačiū, kad dalinatės. Giedrės komentaras: „Išgirdau panašų receptą per Beatos laidą “Pietūs į darbą”. Vieną kartą bandžiau, patiko, buvo gana sotu ir, žinoma, skanu :). Šiuos pietus tikrai dar gaminsiu ne kartą”. Manome, jog ši idėja puiki ir sveika :). Šiek tiek receptą pakoregavome pagal “Sulieknėk sveikai”.
Bolivinė balanda su feta sūriuVaida KurpienėLabai gardi ir greitai paruošiama košė, nuotraukos autorė ją dar gardino dilgėlių šakele. Nuotrauką atsiuntė Jolanta Kardelytė‎. Ačiū, kad dalinatės.
Košė: grikiai, morkos, pomidorai, smidrai ir avokadasVaida KurpienėPanaršius internete galima rasti tik saldžių košių receptų. Taigi košė, iš kurios gausite Omega 3, Omega 6, fosforo kalio, magnio, folio, lipidų, sterolių ir taip jums reikalingų skaidulų. Receptą ir nuotrauką atsiuntė Raminta. Ačiū.
Duona be glitimoVaida KurpienėP.S. Vienas miltų rūšis galima keisti kitomis, mieles keisti raugu. Šaltinis: Livinn
Morkų ir pekano riešutų salotosVaida KurpienėJolanta Kardelytė, nuotraukos autorė rašo: "Riešutai prieš tai buvo išmirkyti. Recepte nurodytų kalendrų lapų neturėjau ir nenaudojau. Nes ir nepatinka jos man, skirtingai nuo grūdelių kalendrų. Vietoj jų įberta šaldytų krapų ir puošta morkos lapeliais užaugintais iš morkos galiuko. Labai skanios salotos."
Topinambai su graikiniais riešutais ir ridikėliaisVaida Kurpienė"Pasaka salotos patiko. Kodėl aš šių bulvių ankščiau nevalgiau, nežinau, kol neparagauji tol manai kad tai neskanu." Rašo nuotraukos autorė Kristina Valaitienė. Šaltinis www.topinambai.lt ir pakoreguota pagal “Sulieknėk sveikai”.
Žaliųjų žirnelių pagardasVaida KurpienėPuikus pagardas makaronams, tinka prie pupelių, ryžių. Dera su pomidorais. "Pagardas - labai skanus, tinka net ant sumuštinių" rašo nuotraukos autorė Donata Jokšienė.
Keptų šakninių daržovių salotos su fetaVaida KurpienėRecepto autorė – Jurga. Nuotraukos autorė Sabina Šatė. Nuotraukos autorė rašo: "Rukola keičiu ledo salota. Fetą - varškės sūriu, taip pat labai skanu"
Garšvų omletasVaida KurpienėLabai skani kiaušinienė, nuotraukos autorė kepė ją su dilgėlėmis. Už nuotrauką dėkojame autorei Žalia Mėta.
Miežinė košė su pesto padažuVaida KurpienėMiežinės kruopos Lietuvoje parduodamos skaldytos. Jos būna dviejų rūšių – smulkaus ir stambaus skaldymo. Rinkitės stambesnio skaldymo miežines kruopas – jos sotesnės, nors kalorijų turi tiek pat, kiek ir smulkesnės. Be to, stambiau skaldytose kruopose šiek tiek daugiau ir mums būtinų maistinių skaidulų. Nuotrauką receptui atsiuntė Giedrė Renevė. Ačiū. Svarbu: jei esate alergiški pieno produktams Pesto padažo taip pat negalite vartoti, nes jame yra kieto sūrio, dažniausiai parmezano.