Sumuštinis - Ožkos sūris su smulkintomis petražolėmisSumuštiniai pusryčiams – sveikų sumuštinių idėjosVaida KurpienėĮprastai rekomenduoju mažai apdorotų kruopų košės, bet kartais galima pasidžiaugti ir sumuštiniais. Tinka pusryčiams ar greitiems pietums. Žinoma, tik kartais 🙂 Foto autorės FB grupės „Sveika mityba pagal Vaidą Kurpienę“ dalyvės Kristina Valaitienė, Ernesta Rakauskienė. Taigi viso grūdo bemielė duona ir idėjos sumuštiniams:
Risoto su kvapniuoju (muskusiniu) moliūguRisoto su kvapniuoju (muskusiniu) moliūguVaida KurpienėPorcijų kiekis: apie 4 Skaniausia būtent su šitos rūšies moliūgu, bet galima ir su kitokiu. Šaltinis: Sulieknek sveikai programos dalyvės Kristinos receptas adaptuotas pagal “Beatos virtuvė”.
Pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir be pienoPilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir be pienoVaida KurpienėKartais norisi blynų sekmadienio pusryčiais, o kartais – pietums. Kodėl ne? Svarbu iš ko jie pagaminti. Mano bėda su blynais, kad galiu suvalgyti jų daug, o išalkstu- greitai. Taigi vis sumąstau ką galima daryti, kad sotumo jausmas būtų didesnis. Beje, vaikams beveik kiekvieną savaitę kepu įvairius sveikus blynus. Bet jie viską išbėgioja, o mano darbas – sėdimas ir turiu pagalvoti ką darau. Šį kartą pristatau blynus, kuriuos galima valgyti ir su sūriu padažu, su daržovių salotomis ir juose santykinai daug baltymų, taigi ir sotumo jausmas ilgesnis. Blynų tešlą maišiau be jokių gyvūninės kilmės produktų, tik kepiau su lydytu sviestu. Veganai drąsiai jį gali keisti kokoso ar kitu kaitinimui tinkamu aliejumi. Beje, pirmą kartą kepiau tik sau, nes nebuvau tikra ar bus skanu. Bet kol laksčiau fotografuoti ir valgiau su malonumu, vaikai reikalavo paragauti ir sakė, kad kitą kartą ir jiems taip puikiai atrodančių blynų iškepčiau. Skanaus ir Jums.
Arbūzo ir braškių kokteilis - trintas kokteiklis - sveiki receptaiArbūzo ir braškių kokteilisVaida KurpienėTrinti kokteiliai labai tinka žmonėms, kurie daug sportuoja. Jie idealūs prieš ir po ištvermės treniruočių – tų, kurios trunka ne pusvalandį ar valandą, o žymiai ilgiau, ar yra itin intensyvios. Kokteiliai tinka ir norintiems priaugti svorio, sergantiems virškinimo trakto ligomis, kuriems ribojami šviežių daržovių kiekiai, taip pat – žaliavalgiams, kuriems sudėtinga per parą gauti reikiamą kiekį kalorijų. Dar vienas svarbus aspektas: jeigu žmogus turi potraukį saldumynams arba miltiniams patiekalams, trinti kokteiliai tą poreikį dar labiau paskatina. Taigi išvada – gerkite kokteilius į sveikatą, skanaukite, mėgaukitės, bet nepiktnaudžiaukite ir atminkite, jog kokteilis – tikrai ne stiklinė vandens.
Nekeptas šokoladinis tortas be miltųNekeptas šokoladinis tortas be miltųVaida KurpienėŠis desertas nėra nekaloringas, be to, jame yra cukraus, tačiau labai daug ir vertingų maisto produktų: riešutai, natūrali kakava, avokadai. Taigi tai nėra tuščios kalorijos. Taigi galime jį vadinti sveiku desertu. Skanaus linki recepto autorė – Aušra N.
Burnočių sėklų košė su pesto padažuBurnočių sėklų košė su pesto padažuVaida KurpienėPuikus baltymų bei kalcio šaltinis, be glitimo. Sveika mityba ir skanus maistas ne antonimai :))) Dauguma košių galima užmerkti karštai termose iš vakaro. Tokiu būdų puikiausiai išmirksta dauguma mūsų vartojamų kruopų (grikiai, avižos, kviečiai, perlinės kruopos, miežiai, bolivinė balanda), išskyrus rudus ryžius ir soras (per naktį jos suminkštėja, valgyti galima, tačiau lieka kietokos). Burnočio sėklos po mirkymo išlieka kietos, jas geriausia bent keletą minučių pavirti, o esant laikui – leisti pastovėti ilgėliau (~15 minučių). Programos dalyvės Ritos K. receptas ir nuotrauka Skanaus
Naminė varškė – sveikas ir skanus sūrio pakeitimasNaminė varškė – sveikas ir skanus sūrio pakeitimasVaida KurpienėŠi sūrio pamaina – varškė gaminama iš kefyro. Puiki pamaina riebiems sūriams, skonis švelnus. Rikotos sūris puikiai tinka paskaninti daržovių troškinius, salotoms bei makaronų patiekalams. Išeiga 0,21 kg varškės iš 0.9 kg kefyro. Patarimai. Dažnai žmonės apsigauna ir mano, kad ši varškė yra toks pat liesa, kaip ir kefyras, tai nėra tiesa. Gamindami pašaliname tik vandenį, reiškia visi riebalai lieka. Šios varškės riebumas 10,7%. Kaip varškė – riebi, bet tai nuostabus sūrio pakeitimas – mažiau riebus ir pigesnis, idealu norintiems numesti svorį. Skanaus.
Avinžirnių užtepėlė (Hummus) su saulėje džiovintais pomidoraisAvinžirnių užtepėlė (Hummus) su saulėje džiovintais pomidoraisVaida KurpienėAvinžirnių užtepėlė puikiai tinka sveikos mitybos gerbėjams. Ši užtepėlė yra sudėtingų angliavandenių bei mums būtinų nesočiųjų riebalų šaltinis. Soti ir sveika užtepėlė naudojama vietoje majonezo, tepama ant duonos ar naudojama kaip užtepėlė daržovėms. Pavyzdžiui daržovių pagaliukais: paprikų, morkų, agurkų, cukinijų, galite papjaustyti ir kaliaropę, tinka ir briuselio bei žiediniai kopūstai. “Sulieknėk sveikai” programos dalyvė Lina sako: “Padažome daržoves į avinžirnių užtepėlę ir valio! Ir svečiams tinka, ir gražu, ir galima daug prisiryti… daržovių :))))) kurių kiekis gi neribojamas 🙂 Beje, vakar šią užtepėlę dariau su pupelėm – tas pats gerumas :)”
Orkaitėje kepta vištiena su pomidoraisOrkaitėje kepta vištiena su pomidoraisVaida KurpienėProgramos dalyvės Ievos receptas. Ji rašo: „Aš labai mėgstu šį receptą rudenį, kada turguj pas močiutes daug mažų kvapnių naminių pomidoriukų 🙂 Absoliutus greitmaistis – sudedi pašauni valandėlei į orkaitę ir skanaus :)“
Naminiai ledai – paprasta ir sveikaNaminiai ledai – paprasta ir sveikaVaida KurpienėNaminių ledų receptas labai paprastas. Sveikas desertas – vaikams ir suaugusiems. Jei ledus laikėte šaldiklyje per naktį ar ilgiau, prieš valgant valandą palaikykite šaldytuve.
Ruginė naminė bemielė duona su rauguRuginė naminė bemielė duona su rauguVaida KurpienėDuona – kasdieninis patiekalas. Viena duona – vertinga, kitos maistinė vertė kaip pyrago. Sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpienė pataria – rinkitės bemielę duoną, keptą iš viso grūdo miltų. Tokią duoną sudėtingą įsigyti, tačiau išsikepti – visai paprasta. Be to, Jums nereikia specialių duonkepių- pakaks paprastos orkaitės ir skardos pyragams ar apkepams. Ar įsivaizdavote, kad užmaišyti duoną reikia tik 15 minučių? Jei pirmą kartą duona nesigaus – nenusiminkite, kartais duonos drėgnumas priklauso nuo skardos gylio bei pagaminimo medžiagos. Pabandykite dar kartą ir Jums tikrai pasiseks. Raugo galima ne tik gauti iš draugų, bet ir namie pasigaminti.