Omletas su smidrais ir pievagrybiaisNatalijaBeje, šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje. Pasiruošus daržovių, suberiame jas į mažus indelius (porcijomis) ir užpilame kiaušiniu. Atrodo puikiai, galima net svečiams patiekti.
Burokėlių humusasDonataViena šakninė daržovė, kurią galėčiau valgyti ir valgyti yra senas geras burokėlis. Keptas, virtas ar žalias - mano virtuvėje jis dominuoja. O kodėl nepabandžius ir pasigaminus humuso su termiškai neapdorotu burokėliu? Jūs dar nebandėte? Pats laikas tai padaryti. Receptas - kaip 2 x 2- paprastas!
Avinžirnių salotos su daržovėmisDonataKas nemėgsta greitų, paprastų, bet skanių salotų? Jos tinkamos ne tik pietums, vakarienei, bet ir įsidėti į pietų dėžutę, kad darbe valgytumėt ne tik gardžiai, bet ir visi pavydėtų. Šių salotų variacijos yra begalinės. Kiekvieną kartą galite išgauti skirtingą skonį keisdami produktus. O kas svarbiausia - čia galite dėti daržoves, kurias mėgstate arba tiesiog tuo metu turite šaldytuve. Labai skanu ir tiesiog paprasta.
Naminis majonezasIrvydaNaminis majonezas - puikus ir skanus padažas prie kiaušinių ar daržovių. Pridėjus kelias prieskonines žoleles išgaunamas vis kitas skonis. Foto - Donata Vaišnoraitė
Jogurtiniai šaltibarščiai su ridikėliaisIrvydaMes esame įpratę valgyti šaltibarščius iš burokėlių. Išbandykite aštresnę jų versiją. Jei valgysite pietums – valgykite su bulvėmis, virtomis su lupenomis. Tai bus pagrindinis patiekalas ir jokios mėsos ar žuvies po šio patiekalo jau nebevalgykite. Jei šiuos šaltibarščius valgysite vakarienei – prisipjaustykite daugiau šviežių daržovių ir bulvių venkite, nebent Jums reikia priaugti svorio. Taip pat bulvės vakare tinkamos vaikams ir paaugliams. Foto - Raminta
Įdaryti kiaušiniai su baklažanuVaida KurpienėNuotraukos - Donatos Vaišnoraitės. Nuotraukos istorija. Donata Vaišnoraitė „Vaida Facebook grupėje pasidalino prašymu pasidalinti įdarytų kiaušinių su baklažanais ir naminiu majonezu nuotraukomis. Prisipažinsiu, perskaičiau postą, atsiverčiau receptą. Receptas pagal sudėtingumą - 0, na gal 0.5 balo iš 10. Produktai paprasti ir skanūs. Tačiau prisipažinsiu - labai tingėjau terliotis su naminio majonezo gaminimu. Gal net tiek tingėjau, kiek išsigandau, nes nesu jo dariusi namie. Terliotis dabar, o jeigu nepavyks? - pagalvojau. Visi produktai bus sugadinti, keliaus į šiukšlinę...Ne, ne, ne... Ir dar kartėlį ne! 'Maisto be reikalo nemėtysiu! '! Pasąmonėje 'prasukau šią idėją ' ir pasitarusi su savimi nusprendžiau šios minties atsisakyti. Taigi vienu klavišo paspaudimu išjungiau receptą, užverčiau tinklapį ir apie tai paprasčiausiai pamiršau. Pamiršau, bet trumpam, kol šįryt važiuodama į darbą pamačiau bičiulės, komentarą, kuris paskatino pabandyti ir pagaminti tuos įdarytus kiaušinius. Juk baklažanai - mano viena iš mylimiausių daržovių. Na taip, tikrai! O kaip pasakyti NE jiems, baklažanams, todėl 'pasirašiau avantiūrai ir labai tuo džiaugiuosi. Kiaušinių skonis - pasakiškas! Mano vyresnėlis, stebėdamas visą gaminimo procesą, ir, užuosdamas tuos nuostabius kvapus tvyrančius virtuvėje, sėdėjo sukandęs dantis ir paslapčiomis laukė, kol kiaušiniai gražiai nutūps ant lėkštutės ir pasiruoš fotosesijai. Vis laukė ir stebėjo, kol nedrąsiai išlemeno: „Mama, ar galėsiu paragauti?“ Žinant jo žemaitišką užsispyrimą ir nenorą išbandyti naujus skonius - likau nustebinta ir net nedvejodama sutikau. Išsirinko fotogeniškiausią kiaušinį. Paragavo... Pirmas kąsnis buvo trupinio didumo. Antras, su dideliu mano paskatinimu - kiek didesnis. Ir tik žiūriu, kad mano vakarienė tirpsta... Nyksta... Soti būsiu pasižiūrėjus į padarytą nuotrauką... Būtų linksma, jeigu ne graudu. Bet ko tik nepadarysi dėl vaikų.... Kas susigundysite pasigaminti, norėčiau parašyti keletą pastebėjimų: 1. Recepte rekomenduojamas naminis majonezas - jis čia nebūtinas. Skanu ir be jo! 2.Česnaką bei čili pipirą kepiau kartu su baklažanu, švelnesniam skoniui nors receptas rekomenduoja dėti termiškai neapdorotus produktus. Ir paskutinis patarimas numeris 3 - iš karto gaminkite keletą porcijų. Vienos - neužteks, o jeigu kas atims - tai naktį ramiai negalėsite miegot.! Sapnuosite šiuos nuostabaus skonio kiaušinius
Perlinės kruopos su morkomis ir cukinijaIna ŠvPerlinės kruopos mirkytos per naktį. Ryte, užpylus švariu šaltu vandeniu, užverdama ir paliekama brinkti 10-15 minučių. Ant kokoso aliejaus keptuvėje trumpai pašildomos daržovės. Prieskoniai dedami pagal poreikį.
Straganina – pamirštas skumbrės patiekalasIrvydaStraganina galėtų būti palyginama su karpačio. Straganina ruošiama iš šviežios žuvies, paskanintos prieskoniais. Skirtumas nuo karpačio toks, kad straganina valgoma šaldyta. Nuo seno žvejų labai vertinama apledėjusi žuvytė, tinkama ir su karštom bulvėm, ir su juoda duona, o labiausiai vyrų vertinama prie stipraus gėrimo. Puikiai tinka užkandžiams, pietums ar vakarienei. Pirminis šaltinis ir nuotraukos: Aušros blogas “Tarp vėjo gūsių” bei šiek tiek pakoreguota pagal “Sulieknėk sveikai”. Foto - Natalija Masevičienė
Varškėčiai be miltųIrvydaTinka pietums ir vakarienei. Foto - Kristina Valaitiene Skanaus linki recepto autorė, sveikos mitybos programos dalyvė - Vitalija