Jogurtiniai šaltibarščiai su ridikėliaisJogurtiniai šaltibarščiai su ridikėliaisIrvydaMes esame įpratę valgyti šaltibarščius iš burokėlių. Išbandykite aštresnę jų versiją. Jei valgysite pietums – valgykite su bulvėmis, virtomis su lupenomis. Tai bus pagrindinis patiekalas ir jokios mėsos ar žuvies po šio patiekalo jau nebevalgykite. Jei šiuos šaltibarščius valgysite vakarienei – prisipjaustykite daugiau šviežių daržovių ir bulvių venkite, nebent Jums reikia priaugti svorio. Taip pat bulvės vakare tinkamos vaikams ir paaugliams. Foto - Raminta
Perlinės kruopos su morkomis ir cukinijaPerlinės kruopos su morkomis ir cukinijaIna ŠvPerlinės kruopos mirkytos per naktį. Ryte, užpylus švariu šaltu vandeniu, užverdama ir paliekama brinkti 10-15 minučių. Ant kokoso aliejaus keptuvėje trumpai pašildomos daržovės. Prieskoniai dedami pagal poreikį.
Perlinės kruopos su morkomis ir moliūgaisPerlinės kruopos su morkomis ir moliūgaisIrvydaPerlinės kruopos yra kruopos iš nulukštentų nesmulkintų šlifuotų miežių grūdų. Perlinės kruopos pasižymi fosforo gausa, jo beveik du kartus daugiau nei kitose kruopų košėse. Fosforas yra būtinas normaliai medžiagų apykaitai, gerai protinei veiklai, svarbus raumenų veiklai. FOTO - Sandra Keršienė
Grikių košė su avokadu ir kepintais svogūnaisGrikių košė su avokadu ir kepintais svogūnaisIrvydaPanaršius internete galima rasti tik saldžių košių receptų. Taigi košė, iš kurios gausite Omega 3, Omega 6, fosforo kalio, magnio, folio, lipidų, sterolių ir taip jums reikalingų skaidulų. FOTO - Raminta
Grikių ir daržovių kotletaiGrikių ir daržovių kotletaiVaida KurpienėIšbandykite grikius pasigaminti kitaip nei esate pripratę! Lengvai pagaminami, maistingi ir labai skanūs grikių ir daržovių kotletukai pusryčiams arba pietums. Patiekta su termiškai neapdoroto burokėlio salotomis. Recepto ir nuotraukos autorė Kristina Valaitienė.
Sorų kruopų košė su cukinija ir moliūguSorų kruopų košė su cukinija ir moliūguVaida KurpienėDažnai pritrūkstame idėjų ką pasigaminti pusryčiams. Todėl šaltą žiemos dieną, siūlome jums pasigaminti šį tą naujo: sorų, daržovių bei pievagrybių patiekalą! Recepto ir nuotraukos autorė Ina Švaicnikienė.
Sumuštinis - Ožkos sūris su smulkintomis petražolėmisSumuštiniai pusryčiams – sveikų sumuštinių idėjosVaida KurpienėĮprastai rekomenduoju mažai apdorotų kruopų košės, bet kartais galima pasidžiaugti ir sumuštiniais. Tinka pusryčiams ar greitiems pietums. Žinoma, tik kartais 🙂 Foto autorės FB grupės „Sveika mityba pagal Vaidą Kurpienę“ dalyvės Kristina Valaitienė, Ernesta Rakauskienė. Taigi viso grūdo bemielė duona ir idėjos sumuštiniams:
Pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir be pienoPilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir be pienoVaida KurpienėKartais norisi blynų sekmadienio pusryčiais, o kartais – pietums. Kodėl ne? Svarbu iš ko jie pagaminti. Mano bėda su blynais, kad galiu suvalgyti jų daug, o išalkstu- greitai. Taigi vis sumąstau ką galima daryti, kad sotumo jausmas būtų didesnis. Beje, vaikams beveik kiekvieną savaitę kepu įvairius sveikus blynus. Bet jie viską išbėgioja, o mano darbas – sėdimas ir turiu pagalvoti ką darau. Šį kartą pristatau blynus, kuriuos galima valgyti ir su sūriu padažu, su daržovių salotomis ir juose santykinai daug baltymų, taigi ir sotumo jausmas ilgesnis. Blynų tešlą maišiau be jokių gyvūninės kilmės produktų, tik kepiau su lydytu sviestu. Veganai drąsiai jį gali keisti kokoso ar kitu kaitinimui tinkamu aliejumi. Beje, pirmą kartą kepiau tik sau, nes nebuvau tikra ar bus skanu. Bet kol laksčiau fotografuoti ir valgiau su malonumu, vaikai reikalavo paragauti ir sakė, kad kitą kartą ir jiems taip puikiai atrodančių blynų iškepčiau. Skanaus ir Jums.
Burnočių sėklų košė su pesto padažuBurnočių sėklų košė su pesto padažuVaida KurpienėPuikus baltymų bei kalcio šaltinis, be glitimo. Sveika mityba ir skanus maistas ne antonimai :))) Dauguma košių galima užmerkti karštai termose iš vakaro. Tokiu būdų puikiausiai išmirksta dauguma mūsų vartojamų kruopų (grikiai, avižos, kviečiai, perlinės kruopos, miežiai, bolivinė balanda), išskyrus rudus ryžius ir soras (per naktį jos suminkštėja, valgyti galima, tačiau lieka kietokos). Burnočio sėklos po mirkymo išlieka kietos, jas geriausia bent keletą minučių pavirti, o esant laikui – leisti pastovėti ilgėliau (~15 minučių). Programos dalyvės Ritos K. receptas ir nuotrauka Skanaus
Ruginė naminė bemielė duona su rauguRuginė naminė bemielė duona su rauguVaida KurpienėDuona – kasdieninis patiekalas. Viena duona – vertinga, kitos maistinė vertė kaip pyrago. Sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpienė pataria – rinkitės bemielę duoną, keptą iš viso grūdo miltų. Tokią duoną sudėtingą įsigyti, tačiau išsikepti – visai paprasta. Be to, Jums nereikia specialių duonkepių- pakaks paprastos orkaitės ir skardos pyragams ar apkepams. Ar įsivaizdavote, kad užmaišyti duoną reikia tik 15 minučių? Jei pirmą kartą duona nesigaus – nenusiminkite, kartais duonos drėgnumas priklauso nuo skardos gylio bei pagaminimo medžiagos. Pabandykite dar kartą ir Jums tikrai pasiseks. Raugo galima ne tik gauti iš draugų, bet ir namie pasigaminti.