Augalinis pienasVaida KurpienėPieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.
Augalinis pienas Kruopų ar riešutų kiekis Mirkymo trukmė Komentaras
Anakardžio riešutų pienas 1 stiklinė anakardžio riešutų Anakardžius būtina pamirkyti mažiausiai 2-3 val.  
Migdolų riešutų pienas 1 stiklinė migdolų, Migdolų riešutus mirkyti 8-12 val. Migdolus po mirkymo būtina nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles
Sezamo pienas 1 stiklinė sezamo sėklų Sėklas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas  
Kokoso pienas 1 stiklinė kokoso drožlių Kokoso drožles pamirkyti 1-2 valandas Drožlių nereikia skalauti, galima jas maišyti  su užpiltu vandeniu.
Saulėgrąžų pienas 1 stiklinė saulėgrąžų sėklų Saulėgražas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas Saulėgražsos turi būti nekepintos
Avižų pienas 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių Avižas mirkyti apie 8 valandas Alergiški glitimui rinkitės avižų dribsnius, ant kurių pakuotės pažymėta – be glitimo. Nors pačiose avižose glitimo nėra, tačiau pasitaiko, kad būna priemaišų.
Ryžių pienas 1 stiklinė natūralių ryžių Ryžius mirkyti apie 3 val.  
Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno. Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto. Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti. Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną. Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams.
Sveikuoliški sushi (suši) be ryžiųDonataSushi (suši) - vienas iš mėgstamiausių mūsų šeimos patiekalų. Juos galėtumėme valgyti kas dieną. Žinoma, mėgautis tradiciniais, su baltais ryžiais, nėra sveika, tad tenka dažnai suktis iš padėties ir gaminti savo. Čia įsijungia fantazija. Jos dėka - skonių variacijos neaprėpiamos. Galima daryti su juodais laukiniais ryžiais, bolivine balanda, burnočio kruopomis ir daržovėmis, paukštiena ar žuvimi su smulkintais žalumynais. Visi variantai tinkami ir skanūs. Pabandykite, pasigaminkite ir jūs bei išsirinkite savo mėgiamą variantą.
Burokėlių humusasDonataViena šakninė daržovė, kurią galėčiau valgyti ir valgyti yra senas geras burokėlis. Keptas, virtas ar žalias - mano virtuvėje jis dominuoja. O kodėl nepabandžius ir pasigaminus humuso su termiškai neapdorotu burokėliu? Jūs dar nebandėte? Pats laikas tai padaryti. Receptas - kaip 2 x 2- paprastas!
Avinžirnių užtepėlė (Hummus) su saulėje džiovintais pomidoraisVaida KurpienėAvinžirnių užtepėlė puikiai tinka sveikos mitybos gerbėjams. Ši užtepėlė yra sudėtingų angliavandenių bei mums būtinų nesočiųjų riebalų šaltinis. Soti ir sveika užtepėlė naudojama vietoje majonezo, tepama ant duonos ar naudojama kaip užtepėlė daržovėms. Pavyzdžiui daržovių pagaliukais: paprikų, morkų, agurkų, cukinijų, galite papjaustyti ir kaliaropę, tinka ir briuselio bei žiediniai kopūstai. “Sulieknėk sveikai” programos dalyvė Lina sako: “Padažome daržoves į avinžirnių užtepėlę ir valio! Ir svečiams tinka, ir gražu, ir galima daug prisiryti… daržovių :))))) kurių kiekis gi neribojamas 🙂 Beje, vakar šią užtepėlę dariau su pupelėm – tas pats gerumas :)”