Kiaušiniai su avokado užtepėleVaida KurpienėNuotrauką atsiuntė Gita Kelpšienė. Greitai paruošiamas ir skanus patiekalas.Valgyti užsitepus avokado masę galima ne tik su kiaušiniu bet ir tepti ant duonos arba su bet kuriomis turimomis kietomis daržovėmis, pavyzdžiui: kaliaropė, ridikai, morkos, cukinijos, ropės, saliero kotai ar kitos, kurias turime šaldytuve. Daržoves supjaustome pagaliukais ir valgome kartu su užtepėle.
Natūraliose sultyse fermentuotos daržovėsVaida KurpienėPastaruoju metu vis daugiau ir daugiau pradėjau valgyti namuose fermentuotų daržovių. Šį kartą išbandžiau Vaidos puslapyje užtiktą receptą ir užsiraugiau mėlynojo kopūsto bei muskatinio moliūgo. Skonis geras, rašo Donata Vaišnoreitė, kuri atsiuntė nuotrauką receptui. Ačiū, kad dalinatės.Šios daržoves galima ruošti atskirai arba kartu. Šaltuoju sezono metu puikiai paįvairins Jūsų šviežių daržovių racioną. Galima fermentuoti ir su putino sultimis bei bruknių tyre. Skanaus linki recepto autorė – Elvyra
Humusas klasikinis, humusas su avokadu ir burokėlių humusasVaida KurpienėHumusas - avinžirnių užtepėlė. Rytietiškas valgis puikiai tinkantis mums.Nuotraukose klasikinis, avokado ir burokėlių humusas. Skanu: - valgyti su daržovių pagaliukais, - užsitepti ant sumuštinio vietoje sviesto, - naudoti kaip padažą, itin tinka kruopų ir daržovių patiekalams praturtinti. Nuostabias foto padarė Julija Ivanauskienė, ačiū jai.
Burokėlių duonaVaida KurpienėTobula, tobula duona. Rašo Audronė Mackevičienė, kuri pasidalino receptu ir atsiuntė nuotrauką Valgėm su vyru, net jam ji labai patiko. Vakar kai kepiau juokėsi, šiandien nunešiau gabalėlį paskanaut, sako ko tiek mažai, gal jau gaila... Kepiau duonelę iš vakaro. Išnešiau šaltai pastovėti iki ryto susukusi į kepimo popierių ir apklojusi virtuviniu rankšluostėliu. Valgėm su sviestu ir traiškytu česnaku, man dar ir pomidoras labai tiko į draugiją. Duoną galima supjaustyti plonom riekėm, ji netrupa. Kepsiu, kepsiu ir dar kartą kepsiu.
Bulvių “tapa” su špinatais, rozmarinu ir ciberžoleVaida KurpienėBulvės - pats puikiausias šaltojo laikotarpio produktas. Bulvės tokios universalios, kad iš jų galima pagaminti begalę paprastų, bet skanių patiekalų. Vienas tokių yra šis - bulvių 'tapa'. Vieną panašią esu ragavusi Sevilijoje, tad bandžiau 'atgaminti' jos neapsakomą skonį, manau man gan gerai pavyko. Rūkyta paprika kvepianti bulvių 'tapa' su organiškais špinatais, pomidorais, pomidorų tyre, česnakais, šiek tiek kokosų pienu bei rozmarinais. Tiesiog dieviška. Rašo Donata Vaišnoraitė, kuri atsiuntė receptą ir fotografiją.
Sumuštinis su silke ir pomidoruVaida KurpienėGalima daryti vieno kąsnio sumuštinukus, kurie puikiai tiks ne tik pusryčiams bet ir draugų pasisedėjimui ar šventei.Foto: Raminta
Irvyda
Augalinis pienasVaida KurpienėPieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.
Augalinis pienasKruopų ar riešutų kiekisMirkymo trukmėKomentaras
Anakardžio riešutų pienas1 stiklinė anakardžio riešutųAnakardžius būtina pamirkyti mažiausiai 2-3 val. 
Migdolų riešutų pienas1 stiklinė migdolų,Migdolų riešutus mirkyti 8-12 val.Migdolus po mirkymo būtina nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles
Sezamo pienas1 stiklinė sezamo sėklųSėklas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas 
Kokoso pienas1 stiklinė kokoso drožliųKokoso drožles pamirkyti 1-2 valandasDrožlių nereikia skalauti, galima jas maišyti  su užpiltu vandeniu.
Saulėgrąžų pienas1 stiklinė saulėgrąžų sėklųSaulėgražas mirkyti mažiausiai  4-6 valandasSaulėgražsos turi būti nekepintos
Avižų pienas1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsniųAvižas mirkyti apie 8 valandasAlergiški glitimui rinkitės avižų dribsnius, ant kurių pakuotės pažymėta – be glitimo. Nors pačiose avižose glitimo nėra, tačiau pasitaiko, kad būna priemaišų.
Ryžių pienas1 stiklinė natūralių ryžiųRyžius mirkyti apie 3 val. 
Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno. Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto.Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti.Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną. Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams.
Sveikuoliški sushi (suši) be ryžiųDonataSushi (suši) - vienas iš mėgstamiausių mūsų šeimos patiekalų. Juos galėtumėme valgyti kas dieną. Žinoma, mėgautis tradiciniais, su baltais ryžiais, nėra sveika, tad tenka dažnai suktis iš padėties ir gaminti savo. Čia įsijungia fantazija. Jos dėka - skonių variacijos neaprėpiamos. Galima daryti su juodais laukiniais ryžiais, bolivine balanda, burnočio kruopomis ir daržovėmis, paukštiena ar žuvimi su smulkintais žalumynais. Visi variantai tinkami ir skanūs. Pabandykite, pasigaminkite ir jūs bei išsirinkite savo mėgiamą variantą.
Burokėlių humusasDonataViena šakninė daržovė, kurią galėčiau valgyti ir valgyti yra senas geras burokėlis. Keptas, virtas ar žalias - mano virtuvėje jis dominuoja. O kodėl nepabandžius ir pasigaminus humuso su termiškai neapdorotu burokėliu? Jūs dar nebandėte? Pats laikas tai padaryti. Receptas - kaip 2 x 2- paprastas!
Traškūs avinžirniai savaitgalio užkandžiamsVaida KurpienėAvinžirniai savyje turi ir baltymų, ir angliavandenių. Teikia puikų sotumo jausmą ir tuo pačiu energijos. Avinžirnių traškučiai puikiai pakeis riešutus pavakariams, tiks kelionės užkandžiui, ar svečiams pavaišinti. Išorė traški, o vidus - minkštas.Foto: Giedrė Renevė