Sveikuoliški sushi (suši) be ryžiųDonataSushi (suši) - vienas iš mėgstamiausių mūsų šeimos patiekalų. Juos galėtumėme valgyti kas dieną. Žinoma, mėgautis tradiciniais, su baltais ryžiais, nėra sveika, tad tenka dažnai suktis iš padėties ir gaminti savo. Čia įsijungia fantazija. Jos dėka - skonių variacijos neaprėpiamos. Galima daryti su juodais laukiniais ryžiais, bolivine balanda, burnočio kruopomis ir daržovėmis, paukštiena ar žuvimi su smulkintais žalumynais. Visi variantai tinkami ir skanūs. Pabandykite, pasigaminkite ir jūs bei išsirinkite savo mėgiamą variantą.
Malta kalakutienos krūtinėle įdaryta paprikaIna ŠvTinka pietums ir vakarienei. Malta kalakutienos krūtinėle įdaryta raudona paprika, kepta orkaitėje. Raugintos paprikos įdarytos raugintais kopūstais. Šalia įvairūs žalumynai.
Kepta kalakuto krūtinėlė su daržovėmisIna ŠvVakarienė: kepta ant lydyto sviesto keptuvėje kalakuto krūtinėlė ir daržovių bokštelis (tarkuoto kopūsto, morkos, cukinijos, avokado, grūdėtų garstyčių ir krienų). Gražgarstės ir rauginti česnakai.
Avinžirniai su garuose virtomis ir keptomis daržovėmisIna ŠvTinka pietums ir vakarienei. Avinžirniai parą laiko mirkyti vandenyje, užvirti ir virti 5 minutes. Išjungus ugnį, palikti brinkti. Vėliau trumpai kepti ant lydyto sviesto keptuvėje su svogūnais, prieskoniais ir moliūgo gabaliukais. Smidrai, cukinija, paprika virtos garuose. Orkaitėje keptas burokėlis.
Kepta balta žuvis su kariuIrvydaŽuvis su pomidorais, puikus pietų ar vakarienės pasirinkimas. Foto - Raminta Skanaus linki recepto autorė, maisto kursų vadovė Aistė Švetkauskė.
Virti kiaušiniai su smidraisDonataKiaušinius tikriausiai galėčiau valgyti kiekvieną dieną. Nesvarbu ar tai virtas, ar keptas orkaitėje, ar virtas be lukšto. Visi variantai labai skanūs, o ir garnyro bei prieskonių pasirinkimas... Jį, kiaušinį, gali iškelti ant pjedės stalo ir padaryti patiekalo karaliumi. Virti kiaušiniai puikiai tinkantys pietums, tačiau nerealiai tinka ir lengvai vakarienei. Smidrai ir kiaušiniai - mano mėgiamas derinys. Jie puikiai dera vienas su kitu. O kai kiaušiniai pagardinti krapų pesto ir smulkintais pomidorais - tai tikras skanumėlis. Daržovės - kokios tik širdis geidžia. Mano atveju - salotų miksas.
Kiaušiniai virti be lukštoDonataŠiandien diena - visiškas chaosas. Atrodo niekur nereiktų skubėti ir tik vartytis lovoje, nes vaikams velykinės atostogos. Bet deja, deja..  Kilome anksti. Matyt vaikai nujautė, kad prasideda įspūdžių pilna savaitė. Bent jau mūsų namuose atostogos - tai ne poilsis, bet naujų potyrių, mini iškylų, teatrų ir muziejų lankymo metas. Na nepamirštant pagrindinio dalyko - buvimo kartu. Taigi šiandienos dienotvarkeje buvo filmų festivalis. Kadandi veiskams vyko netoliese, kai tik pilvai ėmė gurgti grįžome namo papietauti. Pietūs - jau buvo suruošti, apskaičiuoti ir suplanuoti. Dalis sudėta vyrui į darbą, o kitą dalį palikau mums. Pasiruošiau stalą, greitai viską pašildžiau, bet likau neparagavus, nes vaikai viską sušveitė. Na o aš ir likau taip stovėti... Akys didelės, pilvas maršą groja, o aš stoviu apšalus. Pasisotinti kvapais tikrai nepavyks! Atsidūstu ir imuosi plano B. Žiūrim ką turim. Kruopos - nepamerktos. Vištienos ketvirčiai - sumarinuoti rytojui. Avinžirnius valgiau sekmadienį, tad šiandien jų nenoriu. Tokiu atveju belieka rinktis kiaušinius! Žinoma, kad virtus be lukšto, nes juos tiesiog dievinu. O kaip kiaušiniai be brokolių ir smidrų? Na niekaip! Valio jų taip pat turiu šaldytuve! Mmm.. Jau nujaučiu, kad skonis bus 100 balų!
Avokade kepti kiaušiniaiDonataTruputis istorijos... Matyt pavasaris ir išlindusi saulė pradėjo veikti, o gal organizmas pradėjo reikalauti vitaminų, kad mityboje pradeda karaliauti vis daugiau termiškai neapdorotų daržovių. O su kuom jas valgyti? Su žuvimi, mėsa? Na taip, galima.. Tačiau šį kart valgysim jas karališkai. Juk nesvarbu, kad tai tik kiaušiniai ir daržovės, bet skonis nenusileidžia Michelin restorano patiekalų paletei. Šis patiekalas tinkamas pietums ir vakarienei. Darysiu dar, nes skonis nerealus!
Omletas su smidrais ir pievagrybiaisNatalijaBeje, šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje. Pasiruošus daržovių, suberiame jas į mažus indelius (porcijomis) ir užpilame kiaušiniu. Atrodo puikiai, galima net svečiams patiekti.
Avinžirnių salotos su daržovėmisDonataKas nemėgsta greitų, paprastų, bet skanių salotų? Jos tinkamos ne tik pietums, vakarienei, bet ir įsidėti į pietų dėžutę, kad darbe valgytumėt ne tik gardžiai, bet ir visi pavydėtų. Šių salotų variacijos yra begalinės. Kiekvieną kartą galite išgauti skirtingą skonį keisdami produktus. O kas svarbiausia - čia galite dėti daržoves, kurias mėgstate arba tiesiog tuo metu turite šaldytuve. Labai skanu ir tiesiog paprasta.
Jogurtiniai šaltibarščiai su ridikėliaisIrvydaMes esame įpratę valgyti šaltibarščius iš burokėlių. Išbandykite aštresnę jų versiją. Jei valgysite pietums – valgykite su bulvėmis, virtomis su lupenomis. Tai bus pagrindinis patiekalas ir jokios mėsos ar žuvies po šio patiekalo jau nebevalgykite. Jei šiuos šaltibarščius valgysite vakarienei – prisipjaustykite daugiau šviežių daržovių ir bulvių venkite, nebent Jums reikia priaugti svorio. Taip pat bulvės vakare tinkamos vaikams ir paaugliams. Foto - Raminta
Įdaryti kiaušiniai su baklažanuVaida KurpienėNuotraukos - Donatos Vaišnoraitės. Nuotraukos istorija. Donata Vaišnoraitė „Vaida Facebook grupėje pasidalino prašymu pasidalinti įdarytų kiaušinių su baklažanais ir naminiu majonezu nuotraukomis. Prisipažinsiu, perskaičiau postą, atsiverčiau receptą. Receptas pagal sudėtingumą - 0, na gal 0.5 balo iš 10. Produktai paprasti ir skanūs. Tačiau prisipažinsiu - labai tingėjau terliotis su naminio majonezo gaminimu. Gal net tiek tingėjau, kiek išsigandau, nes nesu jo dariusi namie. Terliotis dabar, o jeigu nepavyks? - pagalvojau. Visi produktai bus sugadinti, keliaus į šiukšlinę...Ne, ne, ne... Ir dar kartėlį ne! 'Maisto be reikalo nemėtysiu! '! Pasąmonėje 'prasukau šią idėją ' ir pasitarusi su savimi nusprendžiau šios minties atsisakyti. Taigi vienu klavišo paspaudimu išjungiau receptą, užverčiau tinklapį ir apie tai paprasčiausiai pamiršau. Pamiršau, bet trumpam, kol šįryt važiuodama į darbą pamačiau bičiulės, komentarą, kuris paskatino pabandyti ir pagaminti tuos įdarytus kiaušinius. Juk baklažanai - mano viena iš mylimiausių daržovių. Na taip, tikrai! O kaip pasakyti NE jiems, baklažanams, todėl 'pasirašiau avantiūrai ir labai tuo džiaugiuosi. Kiaušinių skonis - pasakiškas! Mano vyresnėlis, stebėdamas visą gaminimo procesą, ir, užuosdamas tuos nuostabius kvapus tvyrančius virtuvėje, sėdėjo sukandęs dantis ir paslapčiomis laukė, kol kiaušiniai gražiai nutūps ant lėkštutės ir pasiruoš fotosesijai. Vis laukė ir stebėjo, kol nedrąsiai išlemeno: „Mama, ar galėsiu paragauti?“ Žinant jo žemaitišką užsispyrimą ir nenorą išbandyti naujus skonius - likau nustebinta ir net nedvejodama sutikau. Išsirinko fotogeniškiausią kiaušinį. Paragavo... Pirmas kąsnis buvo trupinio didumo. Antras, su dideliu mano paskatinimu - kiek didesnis. Ir tik žiūriu, kad mano vakarienė tirpsta... Nyksta... Soti būsiu pasižiūrėjus į padarytą nuotrauką... Būtų linksma, jeigu ne graudu. Bet ko tik nepadarysi dėl vaikų.... Kas susigundysite pasigaminti, norėčiau parašyti keletą pastebėjimų: 1. Recepte rekomenduojamas naminis majonezas - jis čia nebūtinas. Skanu ir be jo! 2.Česnaką bei čili pipirą kepiau kartu su baklažanu, švelnesniam skoniui nors receptas rekomenduoja dėti termiškai neapdorotus produktus. Ir paskutinis patarimas numeris 3 - iš karto gaminkite keletą porcijų. Vienos - neužteks, o jeigu kas atims - tai naktį ramiai negalėsite miegot.! Sapnuosite šiuos nuostabaus skonio kiaušinius
Straganina – pamirštas skumbrės patiekalasIrvydaStraganina galėtų būti palyginama su karpačio. Straganina ruošiama iš šviežios žuvies, paskanintos prieskoniais. Skirtumas nuo karpačio toks, kad straganina valgoma šaldyta. Nuo seno žvejų labai vertinama apledėjusi žuvytė, tinkama ir su karštom bulvėm, ir su juoda duona, o labiausiai vyrų vertinama prie stipraus gėrimo. Puikiai tinka užkandžiams, pietums ar vakarienei. Pirminis šaltinis ir nuotraukos: Aušros blogas “Tarp vėjo gūsių” bei šiek tiek pakoreguota pagal “Sulieknėk sveikai”. Foto - Natalija Masevičienė
Varškėčiai be miltųIrvydaTinka pietums ir vakarienei. Foto - Kristina Valaitiene Skanaus linki recepto autorė, sveikos mitybos programos dalyvė - Vitalija