Kokios gi žiemos palydos be blynų?! Sakoma, kad jei per Užgavėnes gerai pavalgysi, per visus metus būsi sotus, riebus ir stiprus.

Vis dėlto, pagrindinis žiemos išvarymo šventės atributas toli gražu nepretenduoja į sveikiausiųjų produktų sąrašą. Kokia yra sveikų blynų abėcėlė, teiraujamės mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknek.lt autorės Vaidos Kurpienės.

Kokie riebalai tinkamiausi?

Blynų sveikumą pirmiausia apsprendžia riebalų, ant kurių ruošiatės juos kepti, kokybė. Kepimui geriausia naudoti nerafinuotą kokoso aliejų (sviestą) ar lydytą sviestą. Norėdami suvartoti mažiau riebalų, dėkite nedidelį jų kiekį tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno dviejų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite ant vėsios keptuvės, prieš tai ją patrynę servetėle, suvilgyta riebaluose.

Atsijojame miltus

Miltus būtinai reikia rinktis pilno grūdo, kuriuose yra net 80 procentų daugiau vertingų medžiagų nei įprastiniuose miltuose. Beje, miltai gali būti ir kvietiniai. Tik tuomet pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, blynai bus minkštesni. Norint skanauti skanių blynų taip pat jų nereikėtų kildinti. Tokiu atveju pagreitinate jų įsisavinimą ir paskatinate alkio jausmą.

Kuo pakeisti cukrų?

Kuo mažiau cukraus dėsite į tešlą, tuo blynai bus geriau įsisavinti. Cukrų galima paskeisti agavų sirupu, kokoso žiedų cukrumu ir pan. Tai – tokio pat kaloringumo saldikliai, tačiau nesukelia alkio. Aišku, bet kuriuo atveju jie turi būti naudojami saikingai.

Svarbi ir temperatūra

Stenkitės kepti blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti jų iki sausumo. Esant apie 180 laipsnių temperatūrai skyla krakmolas ir susidaro kancerogeninės medžiagos – akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai kepame daržovinius blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai. Žinoma, visais būdais venkite skrudėsių.

Verta žinoti:

Jei nesate pasiruošę labai griežtai pasininkauti, tuomet geriau valgykite per Užgavėnes nedidelį kiekį blynų ir rinkitės juos sveikesnius. Blynus geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje.

Receptai:
Kvietiniai pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir pieno
Speltos miltų lietiniai (be miltų ir kiaušinių) ir jų įdarai su morkomis bei su špinatais.
Kvietiniai ar speltos blynai su špinatais
Grikių blynai su varške ir špinatais. Juos galima įdaryti itin paprastai pagaminama namine varške iš kefyro.
Kvietiniai pilno grūdo blynai su jogurtu
Blynai iš banano

www.lsveikata.lt, Aigustė Tavoraitė