Kita nuomonės pusė: rekomenduoja valgyti kuo mažiau apdorotą produktą „Aš laikausi tokios pozicijos, kad perdirbtų maisto produktų nėra tikslo valgyti ir nepaisant to, kad anksčiau buvo manoma, jog natūralius produktus reikėtų keisti perdirbtais, vis vien visi grįždavo prie to, kad natūralesni yra geresni“, – sakė sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Jos teigimu, anksčiau specialistai tvirtino, kad geriau nevalgyti sviesto ir keisti jį margarinu, nes tai yra augaliniai riebalai. Tačiau paskui paaiškėjo, kad pastarajame yra daugybė transriebiųjų rūgščių. Galiausiai kilus sviesto paklausai, kilo ir produkto kaina, nes jis buvo „išteisintas“.

Dabar rado naują būdą, kaip gaminti nehidrintą margariną, bet, pasak mitybos specialistės, vėlgi, kas gali patvirtinti, kad po kokių 10-ies metų nepaaiškės, jog tokiu būdu gaminant margariną nėra kitų medžiagų, kurios kenkia organizmui.

„Rekomenduočiau valgyti kuo paprasčiau „išgautą“ produktą, nes kuo mažiau jis apdorojamas, tuo mažiau oksiduojasi ir turi mažiau kenksmingų, bet daugiau naudingų medžiagų.

Visą laiką sakiau, kad reikia rinktis produktą kuo natūralesnį. Pavyzdžiui, jeigu natūrali varškė turi riebalų ir tam, kad juos atskirti reikėtų dėti papildomų pastangų, tai produktas jau nebebūtų toks palankus sveikatai.

Liesos varškės naminiu būdu juk neįmanoma pasigaminti, gamta geriau žino, koks produktas turi būti ir žmogaus organizmas yra pripratęs prie tų produktų, kurie buvo prieš tūkstantmečius, t.y., natūralūs ir neperdirbti“, – tikino V. Kurpienė.

Anot jos, buvo manoma, kad liesi produktai turės teigiamos įtakos širdies sveikatai, bet tai nepasitvirtino. Jau prieš keletą metų tai paneigė Švedijos mokslininkai.

„Be to, liesi produktai yra mažiau skanūs, sausi ir suteikia mažesnį sotumo bei pasitenkinimo jausmą, tai reiškia, kad jų suvalgoma daugiau, o tikriausiai ir papildomų priedų, pvz., uogienių pridedama. Tad iš tokio produkto lieka labai mažai naudos, o ką sakyti, kai jis ir taip gerokai apdirbtas.

Iš klientų patirties galiu pasakyti, kad kai valgai natūralesnius produktus, jų mažiau reikia, nes sotumo jausmas ateina greičiau ir išlieka ilgiau“, – pabrėžė specialistė.

Vaidos Kurpienės komentaras iš žurnalistės Juditos Jasaitytės straipsnio lrytas.lt portale „Sukurtas už sviestą geresnis produktas kelia aistras ir verčia laužyti galvą“