Uogos – vasaros gėrybės, tačiau jomis galima mėgautis ir ištisus metus. Šaldytas uogas galime pirkti prekybos centruose, šaldyti savo namuose, nepamirštant jas suvalgyti per 12 mėnesių.
Užšaldžius išsaugoma greitai gendančių vaisių, uogų maistinė vertė ir kokybė, efektyviai slopinamas mikroorganizmų, cheminių ir biocheminių procesų, deguonies, šilumos ir šviesos poveikis.
Kad uogos maksimaliai išsaugotų savo natūralią biocheminę sudėtį bei juslines savybes (spalvą, kvapą, skonį), užšaldyti reikia greitai, per keletą minučių, ilgiausiai per 20–30 min. Svarbu, kad užšaldomos uogos būtų geros kokybės.
Literatūra:
1. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija Respublikos mitybos centras Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Fiziologijos, biochemijos ir laboratorinės medicinos bei Higienos katedros, Vilnius 2002, Maisto produktų sudėtis.
2. Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto ir Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslo darbai. Sodininkystė ir daržininkystė. 2008 27(3). P. Viškelis, M. Rudzinskienė. Uogų užšaldymo proseco modeliavimas ir optimizavimas. Prieiga per internetą: http://www.lsdi.lt/straipsniai/27-3/27.pdf
Šaltinis – Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!