Užgavėnės – viena savičiausių ir žaismingiausių tradicinių švenčių. Seni žmonės sakydavo – turi sočiai šiandien prisivalgyti, kad visus metus būtum sotus ir patenkintas. Kas šiandien ruošiatės prikimšti savo skrandžius ir, kaip mūsų protėviai, valgyti 7-9 kartus?  Tuomet atsiminkite, kad kaip ir jie, turėsite laikytis Gavėnios nuostatų ir pasninkauti iki pat Velykų! Ar esate tam pasiruošę?:)
Jei ne, tuomet paskanaukite sveikų blynų. Geriausia juos valgyti pirmoje dienos pusėje. Nuo ko priklauso blynų sveikumas?

– Nuo riebalų rūšies, geriausia naudoti kokoso aliejų (sviestą) ar lydytą sviestą.

– Nuo riebalų kiekio, norėdami mažiau suvartoti riebalų – ištirpinkite juos ir supilkite tiesiai į tešlą. Gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno-dviejų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite ant vėsios keptuvės.

– Nuo miltų – naudokite tik viso grūdo dalių (pilno grūdo) miltus. Jie gali būti kaip ruginiai, taip ir kvietiniai.

– Į blynus pilkite ne pieną, o rūgštų pieno produktą, geriausia kefyrą, tokiu atveju bus blynai minkštesni. Kas nevartojate pieno produktų (esate alergiški ar maitinatės veganiškai) – pilkite ekologišką sojos pieną. Bandėme ir su avižų pienų, bet su sojų gavosi tikrai skaniau.

Kiaušinių į blynus galima surišimui dėti, o galima ir nedėti. Kas mėgsta eksperimentuoti ar yra alergiški kiaušiniams išbandykite vietoje kiaušinių tapijokos miltus. Tapijoka gaminama iš manijokos augalo šaknies. Tai balti, į krakmolą panašūs saldoki milteliai.

– Mielių geriau nedėti ir blynų nekildinti, jos skatina greitą pasisavinanumą ir alkį.
Mano dukra alergiška kviečiams ir pieno produktams, taigi blynus kepame iš viso grūdo dalių ruginių miltų, su vandeniu ar ekologikšku sojos pienu (skaniau, minkštesni).

Išbandymui keletas greitų  ir neįprastų receptų:
 kvietiniai pilno grūdo miltų blynai
– speltos miltų lietiniai
grikių blynai
Smagių užgavėnių!