“Sulieknėk sveikai”  blogo vieną pirmųjų skaitytojų Gabrielė šį rudenį keliavo po Vietnamą ir dalinasi savo kulinariniais įspūdžiais.
Daugelyje Azijos šalių plačiai paplitusių patiekalų yra suktinukai, vadinami „spring rolls“. Į specialų plonytį ryžių popierių-paplotėlį yra vyniojamos daržovės, mėsa, o vėliau susuktas „rolls’as“ yra kepamas aliejuje. Kepimas aliejuje nėra pats sveikiausias gaminimo būdas. Nudžiugau, kai Vietname radau vadinamuosius summer rolls – vasaros suktinukus. Įdarai yra tiesiog įsukami į plonytį ryžių paplotėlį ir valgomi švieži.

Vietnamo virtuvė nusipelno didžiausių pagyrų. Keliauju tikrai nemažai, tačiau dar nebuvo tokios šalies, kur visi iki vieno patiekalai būtų tokie skanūs. Ar valgėme gatvės restoranėlyje sėdėdami ant vaikiškų (mūsų gabaritams) kėdučių, ar vaišino vietinės gentys Sapos kalnuose, ar valgėme plaukiodami po nuostabią Halongo įlanką laivu, ar rekomenduotame restorane triukšmingame Saigone – visur buvo labai labai skanu. Viduryje kelionės moteriškai ėmėme rūpintis savo svoriu – jaudinomės ar nuo tokio kiekio maisto nesustorėsime!
Svarstyklės po kelionės Vietname nudžiugino: kas nepriaugo, o kai kas net numesti sugebėjo. Kelionės pradžioje vietnamiečiai teiravosi, ar nesame vegetarai, mat, jų nuomone, Vietname vegetarams praktiškai nėra ką valgyti. Tai netiesa – tiek daug daržovių, o ypač įvairiausių žalių žolių: špinatų, rėžiukų, įvairiausios į lelijas panašios ar kitos žolės augančios vandenyje. Tikras rojus gomuriui ir talijai 🙂
Grįžus iš kelionės norėjosi pratęsti valgymo malonumą. Pirmomis dienomis lietuviškas maistas visai nedžiugino, vėliau norėjosi pasidalinti džiaugsmu su draugais. Paplotėlių sukimo meną ištobulinau:) ir noriu pasidalinti su jumis.
Jums reikės:
Plonyčių ryžių paplotėlių parsivežiau iš Vietnamo, tačiau jų tikrai yra pirkti ir mūsų didžiuosiuose prekybos centruose, egzotinio maisto skyreliuose. „Spring rolls‘ų“ tešlos rasite ir prie šaldytų tešlų, bet ji skirta kepimui, taigi mūsų patiekalui netiks.
Įdarui:
a) žalių salotų lapų, špinatų, mėtų, šviežio baziliko. Labai tinka morka, agurkas ar net ridikėlis.
Vasarą puikiai tiks ir svogūnų laiškai. Improvizuokite!
b) Įdarui paprastai naudojami ir ryžių makaronai (Vaida Kurpienė pataria vietoje jų naudoti stiklinius makaronus- jų geresnė sudėtis) – išsivirkite jų labai nedaug, skalsiai naudojasi. ARBA 
c) Vietnamiečiai į vidų deda vištieną, krevetes. Lengvai apkepkite mėsą ar jūros gėrybes su mėgstamais prieskoniais, ar pavyzdžiui, su grybais.

 
Pagrindiniai vyniojimo patarimai: neprikraukite per daug įdaro, užlenkite pirmiausiai šonus ir paspausdami susukite į ritinuką.
Skanaus!
Gabrielė / Travel Planet
Keliautojas Vytaras Radzevičius taip pat pateikė savo suktinukų versiją >>.
P.S. Na, o jei norėtumėt pamatyti nuostabųjį Vietnamą ir paragauti tikrų skanėstų – mielai suorganizuosime jums kelionę.
Vietnamo mozaika ar Vietnamas patogiai,