Primename, kad vegetaras turi atkreipti dėmesį į pakankamą suvartojimą:
baltymų
geležies
vitamino B12
Omega 3

Vitaminas B12, kitaip vadinamas kolobaminu. Augaluose, išskyrus jūržoles, šio vitamino nėra. Teigiama, kad esant gerai mitybai šio elemento organizmas pats pasigamina storajame žarnyne, bet praktika tokia, kad vegetarams jo dažniausiai trūksta. Be to, su amžiumi sumažėja jo pasisavinimas.
Kam reikalingas? Jis yra svarbus raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, ląstelių dalijimuisi. Taip pat reguliuoja maisto energijos kaupimą raumenyse, aktyvina folio rūgšties funkciją, bei mažina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje.
Vitaminas B12 kaupiamas organizme. Suaugusiems trūkumas pasijunta po 5-10 metų, nes ilgą laiką gali būti naudojamos organizme sukauptos atsargos. Nėščioms ir maitinančioms gali pasireikšti trūkumas labai greitai. B12 vitamino trūkumas gali būti mirtinas, todėl svarbu užtikrinti, kad jo gautumėte.
Kaip pasireiškia trūkumas? Dėl vitamino B12 trūkumo pasikeičia nervinių skaidulų struktūra, procesui progresuojant, gali būti pažeistos ir nugaros smegenų nervinės skaidulos, tada kojos pasidaro „sunkios“, eisena darosi nekoordinuota.
Kiek reikia?

Amžiaus grupė

Paros norma, mcg

1-3 metų

~0,7

4-6 metų

~1

7-10 metų

~1,4

Merginoms nuo 11 metų

~2

Vaikinams nuo 11 metų

~2

Moterims nėštumo metu

~3

Moterims žindymo metu

~2,5

Kur yra? B12 vitamino yra pieno produktuose, jūržolėse, ir tam tikro tipo mielėse. Jei kas nevalgote tik mėsos ir kiaušinių-  jų yra ir žuvyje.
Informacijos šaltiniai:
– Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
– Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
– William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
– Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
http://www.farmapedia.lt/index.php/Vitaminas-B12-kobalaminas.html
http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_B12#r