200gkvietinių miltųpilno grūdo (galima pakeisti speltos ar avižiniais miltais)
100gavižinių dribsniųarba trijų grūdų
100gmoliūgų sėklų(nebūtinai)
60gcukrausgeriausia nerafinuoto
50grugių sėlenų
1v. š.druskos
lydyto sviestoformai patepti
sezamų sėklųformai pabarstyti
raugo(galima pasigaminti, o paprasčiau - iš draugių ar kaimynių pasiimti)
Paruošimas
Sumaišome visus ingredientus, išskyrus raugą. Lengviausia ir greičiausia tai padaryti su maišytuvu (mikseriu), mentelėmis, skirtomis tešlą minkyti.
Įdedame raugą, perminkome rankomis ir supilame tešlą į lydytu sviestu išteptą ir sezamais pabarstytą formą.
Apie 8 valandas duona rūgsta. Suminkome vakare ir paliekame šiltai per naktį.
Nepamirškite uždengti, kad neapdžiūtų paviršius.
Ryte atsidedame raugo (apie 3 šaukštus su kaupu) kitam kartui ir pašauname į karštą orkaitę.
Kepame 175°C orkaitėje pusvalandį ir dar 1 val. – 150°C temperatūroje. Temperatūra svarbi, nes kepant krakmolingus produktus svarbu neviršyti +180°C (tokioje temperatūroje susidaro kancerogeninė medžiaga - akrilamidai).
Tokia duona ką tik iškepta bus drėgna. Jai reikia duoti parą laiko pastovėti, padžiūti ir tik tuomet valgyti. Šviežiai kepta duona sunkiai virškinama.
Iškeptą duoną laikome padėję ant lentelės arba popieriniame maišelyje. Skani duona išlieka 7-10 dienų.