Vaida Kurpienė
Mano receptai
Kiaušiniu įdarytas baklažanasVaida KurpienėLengva vakarienė, idealiai tinkanti vasaros karščių metu. Autorė – Facebook grupės dalyvė Natalija Masevičienė.
Augalinis pienasVaida KurpienėPieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.
Augalinis pienas Kruopų ar riešutų kiekis Mirkymo trukmė Komentaras
Anakardžio riešutų pienas 1 stiklinė anakardžio riešutų Anakardžius būtina pamirkyti mažiausiai 2-3 val.  
Migdolų riešutų pienas 1 stiklinė migdolų, Migdolų riešutus mirkyti 8-12 val. Migdolus po mirkymo būtina nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles
Sezamo pienas 1 stiklinė sezamo sėklų Sėklas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas  
Kokoso pienas 1 stiklinė kokoso drožlių Kokoso drožles pamirkyti 1-2 valandas Drožlių nereikia skalauti, galima jas maišyti  su užpiltu vandeniu.
Saulėgrąžų pienas 1 stiklinė saulėgrąžų sėklų Saulėgražas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas Saulėgražsos turi būti nekepintos
Avižų pienas 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių Avižas mirkyti apie 8 valandas Alergiški glitimui rinkitės avižų dribsnius, ant kurių pakuotės pažymėta – be glitimo. Nors pačiose avižose glitimo nėra, tačiau pasitaiko, kad būna priemaišų.
Ryžių pienas 1 stiklinė natūralių ryžių Ryžius mirkyti apie 3 val.  
Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno. Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto. Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti. Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną. Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams.
Lydytas sviestas (ghee)Vaida KurpienėPagrindinė nauda, kad kepant ant lydyto sviesto nesusidaro kancerogeninių medžiagų ir trans-riebalų, ko negalime išvengti kepant ant alyvuogių ar kitų aliejų. Pavyzdžiui 82% riebumo paprastame svieste yra: – 82% riebalų, – 2-4% baltymų – 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno. Dėl šios priežasties nerekomenduojama kepti ant paprasto sviesto, nes tokie sudegę baltymai lieka maiste. Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas - lydytas sviestas. Laikymas. Lydyto sviesto arba kitaip ghee sviesto nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas – net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Lydytą sviestą (ghi) naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: blynams, duonoms, pyragams kepti. Taip pat bet ką kepti ant keptuvės. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite “ghee” per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau. Išeiga: 1,5 – 1,7 l lydyto sviesto. Teksto autorė Aistė - www.jogosmityba.lt Foto: Kristinos Valaitienės
Energijos rutuliukai iš datulių, migdolų, šokoladoVaida KurpienėKai stinga energijos, ar norisi kažko saldaus, bet mažiau nuodėmingo prie puodelio kavos, renkamės sveikus energijos rutuliukus, kurių gaminimo procesas ne tik labai paprastas ir greitas, bet ir smagus! Šie sveikuoliški rankų darbo saldainiai puikiai tiks palepinti artimuosius. Receptas iš Šefo receptai
Naminiai varškės ledai su trešnėmisVaida KurpienėŠis varškės ledų receptas išties paprastas. Vos keli ingredientai ir būsite pasiruošę kuo pasmaližiauti karštą vasaros dieną. Už nuotrauką ačiū Kristinai Valaitienei.
Šilti varškės ledai be cukrausVaida KurpienėŠilti ledai be cukraus - pats tas atvėsus orams. Varškė pertrinta smulkintuvu kartu graikišku jogurtu bei bananu. Galima rinktis ir kitus saldžius, švelnios tekstūros vaisius. Gardiname trintomis uogomis be cukraus - šviežiomis ar šaldytomis. Tinka ir švieži vaisiai. Puikiai tiks prie kavos ar arbatos - vietoje įprastų saldumynų ir be jokios sąžinės graužaties. Foto ir receptas Facebook grupės dalyvės Ritos Žitaveckaitės.
Įdaryti kiaušiniai su baklažanuVaida KurpienėNuotraukos - Donatos Vaišnoraitės. Nuotraukos istorija. Donata Vaišnoraitė „Vaida Facebook grupėje pasidalino prašymu pasidalinti įdarytų kiaušinių su baklažanais ir naminiu majonezu nuotraukomis. Prisipažinsiu, perskaičiau postą, atsiverčiau receptą. Receptas pagal sudėtingumą - 0, na gal 0.5 balo iš 10. Produktai paprasti ir skanūs. Tačiau prisipažinsiu - labai tingėjau terliotis su naminio majonezo gaminimu. Gal net tiek tingėjau, kiek išsigandau, nes nesu jo dariusi namie. Terliotis dabar, o jeigu nepavyks? - pagalvojau. Visi produktai bus sugadinti, keliaus į šiukšlinę...Ne, ne, ne... Ir dar kartėlį ne! 'Maisto be reikalo nemėtysiu! '! Pasąmonėje 'prasukau šią idėją ' ir pasitarusi su savimi nusprendžiau šios minties atsisakyti. Taigi vienu klavišo paspaudimu išjungiau receptą, užverčiau tinklapį ir apie tai paprasčiausiai pamiršau. Pamiršau, bet trumpam, kol šįryt važiuodama į darbą pamačiau bičiulės, komentarą, kuris paskatino pabandyti ir pagaminti tuos įdarytus kiaušinius. Juk baklažanai - mano viena iš mylimiausių daržovių. Na taip, tikrai! O kaip pasakyti NE jiems, baklažanams, todėl 'pasirašiau avantiūrai ir labai tuo džiaugiuosi. Kiaušinių skonis - pasakiškas! Mano vyresnėlis, stebėdamas visą gaminimo procesą, ir, užuosdamas tuos nuostabius kvapus tvyrančius virtuvėje, sėdėjo sukandęs dantis ir paslapčiomis laukė, kol kiaušiniai gražiai nutūps ant lėkštutės ir pasiruoš fotosesijai. Vis laukė ir stebėjo, kol nedrąsiai išlemeno: „Mama, ar galėsiu paragauti?“ Žinant jo žemaitišką užsispyrimą ir nenorą išbandyti naujus skonius - likau nustebinta ir net nedvejodama sutikau. Išsirinko fotogeniškiausią kiaušinį. Paragavo... Pirmas kąsnis buvo trupinio didumo. Antras, su dideliu mano paskatinimu - kiek didesnis. Ir tik žiūriu, kad mano vakarienė tirpsta... Nyksta... Soti būsiu pasižiūrėjus į padarytą nuotrauką... Būtų linksma, jeigu ne graudu. Bet ko tik nepadarysi dėl vaikų.... Kas susigundysite pasigaminti, norėčiau parašyti keletą pastebėjimų: 1. Recepte rekomenduojamas naminis majonezas - jis čia nebūtinas. Skanu ir be jo! 2.Česnaką bei čili pipirą kepiau kartu su baklažanu, švelnesniam skoniui nors receptas rekomenduoja dėti termiškai neapdorotus produktus. Ir paskutinis patarimas numeris 3 - iš karto gaminkite keletą porcijų. Vienos - neužteks, o jeigu kas atims - tai naktį ramiai negalėsite miegot.! Sapnuosite šiuos nuostabaus skonio kiaušinius
Morkų pyragas be kviečių ir be cukrausVaida KurpienėŠis morkų pyragas ypatingas, nes kas paragauja, sustoti negali. Aš asmeniškai po kelių bandymų pasirinkau keksų formas. Patraukliau atrodo ir labai patogiai valgosi. Prieš vakarėlius kepu net kelis kartus, nes juos tiesiog nušluoja nuo stalo. Tekstūra drėgna, labiau panaši į pyragaičių. Paįvairinimui prieš kepdama viršų pabarstau kokoso drožlėmis. Suteikia puikų prieskonį ir dailiai atrodo. Skanaus.
Grikių ir daržovių kotletaiVaida KurpienėIšbandykite grikius pasigaminti kitaip nei esate pripratę! Lengvai pagaminami, maistingi ir labai skanūs grikių ir daržovių kotletukai pusryčiams arba pietums. Patiekta su termiškai neapdoroto burokėlio salotomis. Recepto ir nuotraukos autorė Kristina Valaitienė.