Lydytas sviestas (ghee)Vaida KurpienėPagrindinė nauda, kad kepant ant lydyto sviesto nesusidaro kancerogeninių medžiagų ir trans-riebalų, ko negalime išvengti kepant ant alyvuogių ar kitų aliejų. Pavyzdžiui 82% riebumo paprastame svieste yra: – 82% riebalų, – 2-4% baltymų – 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno. Dėl šios priežasties nerekomenduojama kepti ant paprasto sviesto, nes tokie sudegę baltymai lieka maiste. Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas - lydytas sviestas. Laikymas. Lydyto sviesto arba kitaip ghee sviesto nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas – net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Lydytą sviestą (ghi) naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: blynams, duonoms, pyragams kepti. Taip pat bet ką kepti ant keptuvės. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite “ghee” per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau. Išeiga: 1,5 – 1,7 l lydyto sviesto. Teksto autorė Aistė - www.jogosmityba.lt Foto: Kristinos Valaitienės
Energijos rutuliukai iš datulių, migdolų, šokoladoVaida KurpienėKai stinga energijos, ar norisi kažko saldaus, bet mažiau nuodėmingo prie puodelio kavos, renkamės sveikus energijos rutuliukus, kurių gaminimo procesas ne tik labai paprastas ir greitas, bet ir smagus! Šie sveikuoliški rankų darbo saldainiai puikiai tiks palepinti artimuosius. Receptas iš Šefo receptai
Naminiai varškės ledai su trešnėmisVaida KurpienėŠis varškės ledų receptas išties paprastas. Vos keli ingredientai ir būsite pasiruošę kuo pasmaližiauti karštą vasaros dieną. Už nuotrauką ačiū Kristinai Valaitienei.
Šilti varškės ledai be cukrausVaida KurpienėŠilti ledai be cukraus - pats tas atvėsus orams. Varškė pertrinta smulkintuvu kartu graikišku jogurtu bei bananu. Galima rinktis ir kitus saldžius, švelnios tekstūros vaisius. Gardiname trintomis uogomis be cukraus - šviežiomis ar šaldytomis. Tinka ir švieži vaisiai. Puikiai tiks prie kavos ar arbatos - vietoje įprastų saldumynų ir be jokios sąžinės graužaties. Foto ir receptas Facebook grupės dalyvės Ritos Žitaveckaitės.
Ledai: natūralus jogurtas, uogosIrvydaDauguma mėgsta ledus. Šie – greitai ir lengvai pagaminami. Įdėjus vis kitų uogų, gaunamas vis kitoks skonis – tad niekada nenusibosta. Foto: Ernesta Bazarauskiene
Saldūs mėlynių ledaiIrvydaKai labai norisi saldžių ledų, sveikesnis jų variantas šis 🙂 Foto: Ieva Žukovienė
Arbūziniai ledaiIrvydaVos du ingredientai ir gaivinantis užkandis paruoštas 🙂 Foto: Lina Digrienė
Ledai su tofu sūriuIrvydaSveiki ir skanūs ledai su tofu sūriu. Foto ir receptas Jolantos Kardelytės