Kai keliavau po Tailandą, man labai patiko plaukiojančiame kaime paragauta garuose gaminta balta žuvis. Tailandiečiai mėgsta white snapper (lyną). Gaminama garuose, vėliau gardinama česnaku arba imbieru, čili, laimu ir žalumynais. Sugalvojau taip savo virtuvėje pagaminti šaldytą lydeką. Kolegė abejojo, ar taip ruošta lydeka bus skani. Bet aš žinojau, ką darau ir… Paragavusi, savo žodžius ji atsiėmė jau po pirmo lydekos kąsnio😊
Jūros lydeka su laimu ir kalendra
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 800 g jūros lydekos, ėmiau šaldytą jūroje. Žuvis – be galvos, su odele, kurios neskutu. Gaminu visą – labai sultinga būna
- 2 skiltelių česnako
- 1 a.š. laimo sulčių arba pagal skonį. Galima ir citrinos sultis naudoti, bet Tailande deda laimą ir man labai patiko, tad ir jums siūlau pabandyti
- 3-5 g petražolių ar kalendrų pabarstymui. Mano skoniui labiausiai tinka kalendros, bet čia jau skonio reikalas
Paruošimas
- Vakare iš šaldiklio lydeką perkeliu į šaldytuvą, kad atšiltų. Taip atšildyta žuvis sultingesnė.
- Garpuodžio neturiu, nes gaminu karšto oro gruzdintuvėje su 100 proc. garų funkcija. O jūs galite gaminti savo garų puode ar tiesiog ant metalinio sietelio žuvį sudėti, į puodą įpilti ant dugno vandens ir uždengti dangtį. Prieš kaitinimą, lydeką pabarstome smulkintais česnakais ir mėgstamais žuvies prieskoniais (dėjau tik česnakus). Galite įberti druskos, jei norisi.
- Gaminame 100 laipsnių temperatūroje su garais, 20 min. Jeigu pjaustysite gabaliukais, sumažinkite gaminimo laiką 5 min.
- Patiekiame su smulkintais kalendros lapeliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis. Šalia pridedame salotų. Aš valgiau su savo gamintais korėjietiškais burokėliais – labai sotu ir vertinga.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 238kcal (12%)Angliavandeniai: 1gBaltymai: 52gRiebalai: 2gSočiosios riebalų rūgštys: 0.3gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 1gCholesterolis: 104mgNatris: 105mgKalis: 706mg (35%)Skaidulos: 0.1gCukrūs: 0.1gVitaminas A: 272µg (34%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas B12: 88µg (3520%)Vitaminas C: 13mg (16%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 16µg (21%)Kalcis: 157mg (20%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 12µg (6%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 84mg (22%)Fosforas: 591mg (84%)Selenas: 48µg (87%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė