Baltymai ir Omega 3 – labai populiaru šiais papildais save prisodrinti, bet faktas, kad pirmiausia visa tai verta gauti maisto. Ir štai derinys – garinta lašiša, kurią valgydami visa tai gausite komplekte. Nors iš Tailando grįžau prieš mėnesį, bet maisto turgaus ir vietinių restoranų maistas dar vis sukasi mintyse. Krabi maisto turguje kelis vakarus iš eilės valgiau vasaros suktinukus (summer rolls). Daug kas žino pavasario suktinukus (spring rolls), kurie kepami aliejuje ar orkaitėje, o šis variantas – daug vertingesnis. Šviežios daržovės + baltymai, šiuo atveju, garinta lašiša. 

Keptos lašišos nemėgstu, galiu tik iš bado valgyti, jei nėra kito maisto. Bet mane amžinatilsį anyta jau sirgdama išmokė gaminti garintą lašišądeivių maistas. Pagaminkite ir paminėsite mano žodį, ir skonio, ir maistinių medžiagų prasme: Omega 3 padeda gerinti nuotaiką, o baltymai – figūrą.   
Baltymų bomba – lašišos suktinukai su daržovėmis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 15 min.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 30 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 310 kcal

Ingredientai
  

2 porcijoms reikės (galite keisti proporcijas pagal poreikį): 

  • 250 g agurkų (1 ilgavaisis)
  • 200 g lašišos filė, garintos
  • 200 g raudongūžio kopūsto (galite naudoti ir baltagūžį)
  • 100-150 g salotų lapų
  • 50 g mikro žalumynų
  • 5-10 g sezamų sėklų 
  • 1 a.š. citrinos sulčių
  • 4 ryžių miltų lapų suktinukams

Padažui: 

  • 15-20 ml vandens
  • 1 a.š. Tahini (sezamų sėklų kremas)
  • 1 a.š. citrinos sulčių 
  • 1 a.š. sojos padažo

Paruošimas
 

Garintos lašišos gaminimas:

  • Nuplauname ir nusausiname lašišą. Jokių prieskonių nenaudojau, lašiša savaime turi sūrumo, be to, bus dar padažas. Dedame į kepimo indą ir pašauname į orkaitę 200 laipsnių 15 min. su garų funkcija. Gaminau iš karto 2 kg lašišos, jei kepsite mažesnį kiekį, sutrumpinkite kepimo laiką keliomis minutėmis. Tinkamai iškeptos lašišos segmentai lengvai atsiskiria, o jei smarkiai sulipę, reiškia, kad gaminote per trumpai arba per ilgai. Taip pat galima kepti karšto oro gruzdintuvėje su garais arba tiesiog garpuodyje.
  • Iškepusią lašišą susmulkiname gabaliukais, tuo pačiu pašaliname kauliukus ir leidžiame atvėsti.

Daržovių suktinuko įdaras:

  • Kol kepa žuvis, nuplauname ir nusausiname daržoves. Agurkus sutarkuojame plonais šiaudeliais. Kopūstą irgi pjaustome kuo ploniau, pašlakstome citrinų ar laimo sultimis, pamaigome ir paliekame pastovėti, kad kopūstas paminkštėtų
  • Suktinukų įdarui galite naudoti ridikėlius, avokadą, kaliaropę, morkas, saldžiąsias paprikas – priklauso nuo jūsų fantazijos ir turimų produktų šaldytuve.
  • Rekomenduoju daržoves pjaustyti plonais griežinėliais arba šiaudeliais, taip patogiausiai sukti ir lengviau sudėti daržoves.

Sukame vasaros suktinukus (summer rolls)                 

  • Pamirkome vandenyje ryžių lapus (vienam suktinukui naudojau 2 lapus, mirkiau po vieną apie pusę minutės). Kol dėliosite įdarą, jie dar brinks/minkštės. Priklausomai nuo gamintojo, mirkymo laikas gali skirtis, vadovaukitės instrukcija ant pakuotės.
  • Minkštus ryžių lapus sudedame taip, kad jų ¼ arba ⅓ persidengtų. Galima vynioti ir kiekvieną atskirai. Atminkite:
    – sudrėkę lapai limpa, kaip lipni juosta, tad atsargiai sukite 
    – palikite kraštelį neuždengtą daržovėmis – sulipimui, jei sukote kada sušius – principas tas pat. 
  • Toliau dedame salotų lapus, lašišos gabaliukus, agurką, kopūstą, žalumynus ir darome suktinuką.
    lasisos-suktinukai-idaras
  • Pabarstome sezamų sėklomis (jei nelimpa, sudrėkinkite suktinuką vandeniu).
  • Supjaustome suktinuką į gabaliukus, kuriuos būtų patogu paimti į rankas ir pamirkyti į padažą.
  • Suktinukus dedame į lėkštę palikdami tarp jų tarpus, kad nesuliptų tarpusavyje, ir būtų patogu paimti. 

Padažo gaminimas:

  • Patys suktinukai yra labai neutralūs, padažą galite keisti, taip kaskart bus kitas skonis. Pavyzdžiui, galite pridėti imbiero/česnako/aitrių pipirų ir t.t.
  • Padažui sumaišome sezamų sėklų kremą (tahini), citrinos sultis ir sojų padažą. Padažo tirštumą reguliuojame po truputi pildami vandenį, jis turi būti nei per tirštas, nei per skystas, kad suktinukus pamirkius, dalis padažo liktų ant jo. 
  • Padažo įpilame kiekvienam į asmeninį indelį. 

Pastaba

O jei ryžių lapai ir sukimas ne jums 
Visas aprašytas sudėtines dalis sudėkite į lėkšte ir pašlakstykite padažu, bus puikios salotos. Pati taip dariau antrą dieną, nes… tingėjau sukti. Sakyčiau, tinginystė yra kūrybingumo šaltinis, tad tingėdamos pasirūpinkite savimi max. Mes vertos valgyti skaniai, o virtuvėje būti – trumpai.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 310kcal (16%)Angliavandeniai: 29gBaltymai: 27gRiebalai: 10gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 4gMononesotieji riebalai: 3gCholesterolis: 57mgNatris: 397mgKalis: 1102mg (55%)Skaidulos: 5g (14%)Cukrūs: 6g (24%)Vitaminas A: 5646µg (706%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 3µg (120%)Vitaminas C: 67mg (84%)Vitaminas E: 0.2mg (2%)Vitaminas K: 106µg (141%)Kalcis: 140mg (18%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 166µg (83%)Geležis: 4mg (29%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 92mg (25%)Fosforas: 350mg (50%)Selenas: 47µg (85%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Garai, Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!