Renkantis mėsą, verta atkreipti dėmesį, ar ji auginta be antibiotikų. Mano išsamūs patarimai – kuo tokia mėsa vertingesnė.
1. Mažesnė antibiotikams atsparių bakterijų rizika
Vis daugiau kalbama apie bakterijų atsparumą antibiotikams ir tai priklauso ne tik nuo to, kiek mes patys vartojame antibiotikus, bet ir kiek auginamų gyvūnų maistui mėsa juo apdorojama. Plačiai naudojant antibiotikus gyvulininkystėje, ypač profilaktiniais tikslais, skatinamas atsparių bakterijų vystymasis. Šios bakterijos gali patekti į žmonių organizmus per maistą, didindamos infekcijų, kurių sunku gydyti, riziką.
2. Sveikesnė mikrobiota
Nors antibiotikų likučių mėsoje negali būti pagal įstatymą, ir nėra, tačiau mikrobiota mėsoje yra pakitusi. Todėl daug vertingiau rinktis mėsą augintą be antibiotikų.
3. Geresnė gyvūnų sveikata ir gerovė
Ūkiai, atsisakantys rutininio antibiotikų naudojimo, dažnai taiko aukštesnius gyvūnų gerovės standartus. Tai apima vėlesnį nujunkymą, mažesnį gyvulių tankumą (daugiau jiems vietos), geresnę oro ventiliaciją ir tinkamą mitybą. Tokios sąlygos padeda išvengti ligų ir mažina antibiotikų poreikį. Be antibiotikų užauginti gyvūnus yra daug sunkiau ir brangiau, tikėtina, kad todėl iki šiol tokios kiaulienos neturėjome. Dabar – jau galite rasti šalies parduotuvėse.
4. Mažesnė cheminių likučių tikimybė mėsoje
Nors antibiotikų naudojimas gyvulininkystėje yra griežtai reglamentuojamas, visada egzistuoja rizika, kad mėsoje gali likti cheminių medžiagų pėdsakų. Vartojant kiaulieną iš gyvulių, augintų be antibiotikų, ši rizika sumažinama iki minimumo.
5. Aplinkos apsaugos aspektai
Antibiotikų naudojimas gyvulininkystėje gali turėti neigiamą poveikį aplinkai, nes per mėšlą ir kitus šalutinius produktus, antibiotikai gali patekti į dirvožemį ir vandens telkinius, prisidėdami prie atsparių bakterijų plitimo. Ūkiai, atsisakantys antibiotikų, mažina šią aplinkos taršą.