
Soros organizmui teikia daugiau nepakeičiamų amino rūgščių nei dauguma kitų grūdų, reikalingų naujoms ląstelėms gamintis. Lyginant grūdus, šiose kruopose yra didžiausias kalcio kiekis. Svarbu, kad soros gali padėti sumažinti arterinį kraujospūdį, teigiamai paveikti širdies bei kraujagyslių sistemą. Sorose gausu fenolio junginių, ypač ferulo rūgšties ir katechinų. Šios molekulės veikia kaip antioksidantai, padedantys apsauganti jūsų kūną nuo kenksmingo oksidacinio streso.
Sorų kruopų košė pagardinta ciberžole
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Ingredientai
- 65 g sorų kruopų
- 0,25 a.š. ciberžolės
- druskos, virimui
Paruošimas
- Vakare perplauname grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Paruoštą košę pagardiname ciberžole ir išmaišome.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 247kcal (12%)Angliavandeniai: 48gBaltymai: 7gRiebalai: 3gSočiosios riebalų rūgštys: 0.5gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 1gNatris: 42mgKalis: 139mg (7%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 0.02gVitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas C: 0.1mgVitaminas E: 0.1mg (1%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 6mg (1%)Varis: 0.5mg (50%)Folio rūgštis: 55µg (28%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 75mg (20%)Fosforas: 187mg (27%)Selenas: 2µg (4%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Jolanta Kardelytė