Pagrindinis avižose tirpių skaidulų tipas yra beta-gliukanas, kuris buvo išsamiai ištirtas, siekiant padėti sulėtinti virškinimą, padidinti sotumą ir slopinti apetitą. Beta-gliukanas gali jungtis su žarnyne esančiomis cholesterolio turinčiomis tulžies rūgštimis ir pernešti jas per virškinamąjį traktą ir galiausiai pasišalinti iš organizmo. Avižų grūduose taip pat yra augalinių cheminių medžiagų, vadinamų fenolio junginiais, ir fitoestrogenų, kurie veikia kaip antioksidantai, siekiant sumažinti žalingą lėtinio uždegimo, susijusio su įvairiomis ligomis, tokiomis kaip širdies, kraujagyslių ligos ir diabetas, poveikį. Jose esantys baltymai turi lipotropinių – riebalų apykaitą reguliuojančių – savybių. Dėl visų minėtų savybių tinka sergantiesiems kepenų ir širdies bei kraujagyslių ligomis.
Avižinė košė su Pesto padažu ir krapais recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 1 day
Gaminimas 20 min.
Iš viso 1 day 20 min.
Kategorija Košės, Pusryčiams
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 295 kcal

Ingredientai
  

  • 65 g avižų
  • 12 g Pesto
  • krapų pagal skonį
  • druskos virimui

Paruošimas
 

  • Vakare perplauname grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
  • Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
  • Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 295kcal (15%)Angliavandeniai: 45gBaltymai: 9gRiebalai: 9gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 1gCholesterolis: 1mgNatris: 158mgKalis: 272mg (14%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 628µg (79%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas C: 4mg (5%)Vitaminas E: 0.3mg (3%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 64mg (8%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 28µg (14%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 2mg (100%)Magnis: 92mg (25%)Fosforas: 270mg (39%)Selenas: 19µg (35%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Košės, Pusryčiams
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: ​Virta
Recepto ir nuotraukos autorė Jolanta Kardelytė
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!