Keturių grūdų kruopos, kuriose yra kviečių, miežių, rugių ir žirnių, suteikia sudėtinių angliavandenių, augalinių baltymų, skaidulų bei įvairių mikroelementų. Kruopas iš vakaro užmerkus ne tik sutrumpiname virimo laiką, bet ir paskatiname dygimo procesus – tai padidina vitaminų (ypač B grupės) pasisavinimą. O edamame pupelės – tai puikus augalinių baltymų šaltinis, be to, jose gausu folio rūgšties, geležies bei antioksidantų. Jos padeda ilgiau jaustis sočiai ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
Keturių grūdų košė su edamame pupelėmis ir mielių dribsniais
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 60 g keturių grūdų kruopų (recepte naudota „Senelio košė“ iš kviečių, miežių, rugių, žirnių)
- 50 g edamame pupelių
- 1 a.š. mielių dribsnių
Paruošimas
- Vakare perplauname grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Edamame pupeles apverdame.
- Paruoštą košę pagardiname edamame pupelėmis ir mielių dribsniais.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 281kcal (14%)Angliavandeniai: 50gBaltymai: 14gRiebalai: 4gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 1gNatris: 10mgKalis: 529mg (26%)Skaidulos: 13g (37%)Cukrūs: 2g (8%)Vitaminas A: 13µg (2%)Vitaminas B6: 0.2mg (14%)Vitaminas C: 3mg (4%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 15µg (20%)Kalcis: 51mg (6%)Varis: 0.5mg (50%)Folio rūgštis: 167µg (84%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 2mg (100%)Magnis: 112mg (30%)Fosforas: 243mg (35%)Selenas: 23µg (42%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Kristina Valaitienė