Žmonės, kurie griežtai laikosi Viduržemio jūros dietos, sumažina riziką, kad susirgs širdies ligomis, vėžiu, Parkinsono ar Alzheimerio ligomis, nustatė italų mokslininkai.

„Žmonėms pagerinus jų vartojamo maisto kokybę, mums galbūt pavyktų sumažinti tokių ligų dažnumą beveik 10 procentų,“– sako tyrimui vadovavęs dr. Francesco Sofi iš Florencijos universiteto. Vadinamoji Viduržemio jūros dieta yra turtinga alyvuogių aliejaus, grūdų, vaisių, riešutų, daržovių ir žuvies. Į ją įeina šiek tiek vyno, tačiau mažai mėsos, pieno produktų ir kitokio alkoholio.

Italų analizei buvo panaudoti duomenys ištyrus daugiau nei 1,5 milijono žmonių. Tokie asmenys buvo stebimi nuo 3 iki 18 metų. Nustatyta, kad griežtai Viduržemio jūros dietos besilaikę asmenys ženkliai pagerino savo sveikatą. Ši dieta tinka bet kurioje pasaulio vietoje gyvenantiems žmonėms – tiek vyrams, tiek moterims. Davidas L. Katzas iš Jeilio universiteto medicinos mokyklos sako, kad apskritai taisyklinga mityba ir fizinis aktyvumas yra visų svarbiausias geros sveikatos veiksnys, praneša „Health Day News“.