Jei mėgstate obuolius, būtinai išbandykite šį desertą, kuris turi vos 226 kcal ir beveik 9 g skaidulų. Ar gali būti geriau?

Kodėl šis desertas vertingas?

6 argumentai, kodėl toks desertas – puikus pasirinkimas svorio metimui ir hormonų balansui 

  1. Įvairovė mityboje: tofu suteikia kremiškumo beI rūgštumo, baltymų, kalcio ir geležies. Tinka sergantiems akne, ar dėl kitų priežasčių vengiantiems pieno produktų.
  2. Skaidulos iš obuolių – dominuoja pektinai, tirpios skaidulos. Jos padeda palaikyti sotumą, reguliuoti gliukozę kraujyje ir draugiškos jūsų mikrobiotai.
  3. Baltymai iš šilkinio tofu (ar varškės) – jie sulėtina cukrų pasisavinimą, taip išvengsite staigių alkio bangų.
  4. Mažai kalorijų: vienas obuolys su kremu turi vos daugiau nei 200 kcal – desertas be sąžinės graužaties. Jį galite valgyti užkandžiui, taip sudėsite užkandžio ir deserto kalorijas į vieną, tad nereikės obuolio dalintis.
  5. Natūralus saldumas: medus ir truputis klevų sirupo pakeičia pramoninius desertus.
  6. Psichologinė nauda: saldumynų norisi visiems, o šis variantas leidžia save palepinti sveikiau, tai ir malonumo – daugiau. Dažnai vertingesni desertai man neskanūs. Bet šis – išimtis.

Ką dar vertingo gausite ragaudami šį desertą?

  • Obuoliai: vitaminas C, kalis, polifenoliai (pvz., kvercetinas) – palaiko antioksidacinę apsaugą ir mikrobiotos įvairovę. Kokia obuolių nauda ir kiek jų suvalgyti>>
  • Kakava (nedidelis kiekis): magnio ir geležies šaltinis, flavanoliai (epikatechinas) – antioksidacinis potencialas.
  • Šilkinis tofu: augaliniai baltymai, geležis, kalcis (jei kalciu sutvirtintas), izoflavonai – įvairovė baltymų šaltiniuose be rūgštoko poskonio.
  • Cinamono žiupsnelis: polifenoliai – malonus aromatas, ir cukraus desertui reikia mažiau.
  • Kokoso drožlės (dekorui): truputis skaidulų ir tekstūros. Kiekis mažas, tad riebalų „nesuneša“.
Patarimas porcijų kontrolei. Kepkite mažesnius obuolius – gausite daugiau porcijų su mažesnėmis kalorijomis kiekvienoje. Kad lengviau būtų įsivaizduoti 100 g: ~63,1 kcal, 1,0g baltymų, 0,6 g riebalų, 15,2 g angliavandenių, 2,4 g skaidulų.
Kepti obuoliai su kreminiu įdaru recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 20 min.
Iš viso 30 min.
Kategorija Desertai
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 238 kcal

Ingredientai
  

  • 2 obuolių didelių kietų (pvz., „Jonagold“, „Royal Gala”  ar „Granny Smith“). 1 obuolys – 300 g, arba 5 mažesni – 600 g
  • 80 g šilkinio tofu, jis minkštas ir švelnus, naudoju ekologišką. Vietoje jo galite naudoti varškės kremą, ar pertrintą varškę su graikiniu jogurtu. Bet tofu paįvairina mitybą, be to, neturi rūgštaus prieskonio
  • 1 v.š. medaus
  • 1 a.š. kakavos miltelių
  • 1 a.š. klevų sirupo, nebūtina, bet suteikia patiekalui įdomesnį skonį
  • ¼ a.š. cinamono
  • smulkintų riešutų arba kokosų drožlių papuošimui (nebūtina)

Paruošimas
 

  • Tofu, kakavą, sirupą, medų ir cinamoną supilame į vieną indą ir pertriname iki vientisos konsistencijos – kremo. 
  • Nuplauname obuolius, išskaptuojame obuolių vidų, tačiau nepadarome kiaurymės. Kaip įprastai kepdami obuolius, kad kremas išliktų viduje. Šaliname ne tik sėklas, bet ir dalį minkštimo, kad tilptų daugiau kremo. Vidų skobiau su šaukšteliu – paprasta ir patogu.
  • Įdarome obuolius kremu ir sudedame į kepimo formą.
  • Kadangi kepiau vos 2 obuolius tad pašoviau į karšto oro gruzdintuvę. Galima kepti ir orkaitėje. Kepiau +180 °C ~15 min. Galvojau bus mažoka laiko, bet man buvo tobula. Nesitižo, bet ir lengvai pakepė. Laikas priklauso nuo obuolių sienelių storio ir obuolių kietumo. Kepiau Royal Gala 75-80 mm.
  • Dar karštus obuolius pabarstome kokoso drožlėmis ir ragaujame. Nesu desertų mėgėja, bet paragavus šių obuolių likau sužavėta.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 238kcal (12%)Angliavandeniai: 55gBaltymai: 3gRiebalai: 3gSočiosios riebalų rūgštys: 2gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 0.3gNatris: 7mgKalis: 429mg (21%)Skaidulos: 8g (23%)Cukrūs: 43g (172%)Vitaminas A: 163µg (20%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas C: 14mg (18%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 7µg (9%)Kalcis: 39mg (5%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 10µg (5%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 0.3mg (15%)Magnis: 32mg (9%)Fosforas: 67mg (10%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 0.5mg (5%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Desertai
Dieta: Be glitimo, Low Calorie, Vegetariškas
Gaminimo būdas: Karšto oro gruzdintuvėje, Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!