Nemėgstu vištienos krūtinėlės! Čia apie jus? Nesistebiu, nes lengva ją perkepti, tada mėsa per sausa, sunkiai kramtoma, beskonė. Tačiau galima gaminti ir kitaip!
Taip iškepta mėsa bus sultinga, minkšta, su daug skonių, be to, ir greitai pagaminama keptuvėje, net orkaitės neprireiks.
Pirmiausia, svarbūs patarimai
- Rinkitės mažesnes vištienos krūtinėles, dažnai jos būna skanesnės ir minkštesnės.
- Jei krūtinėlės nevienodo dydžio, mažesnės iškeps greičiau. Didelėms reikės kelių papildomų minučių.
- Galite kepti daugiau krūtinėlių ir kitą dieną naudoti kaip salotų sudedamąją dalį ar pagrindinį patiekalą.
- Daugelis receptų siūlo išmušti krūtinėles, kad būtų vienodo storio. Dažniausiai to nereikia – plonesnės dalys neišsausėja. Išmušti verta, tik jei vidurys labai storas.
- Jei turite mėsos termometrą – naudokite, bus ramiau, ir kepkite kol vidinė temperatūra pasiekia 71 °C, matuojant storiausioje vietoje.
- Jei naudojate žnyples ar mentelę, būtinai nuplaukite tarp naudojimų – jose gali likti žalių vištienos bakterijų.
Išbandykite greitai paruošiamą ir nuostabiai skanų sultingos vištienos krūtinėlės receptą. Pažadu – abejingų nepaliks.
Greitai pagaminama, sultinga ir minkšta vištiena
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Ingredientai
- 400 g vištienos krūtinėlės filė
- 1 a.š. sviesto, galima ir be jo
- 1 a.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
Prieskonių mišiniui (galima paruošti didesnį kiekį, bus ateičiai):
- 2 a.š. saldžios paprikos miltelių (tinka ir rūkyta – stipresniam skoniui)
- 2 a.š. džiovintų Itališkų/Provanso žolelių prieskonių
- 1 a.š. džiovintų česnakų (prieskonis)
- 1 a.š. maltų juodųjų pipirų (jeigu mėgstate aštriau, įdėkite aitriųjų pipirų)
- 0,5 a.š. druskos
Paruošimas
- Vištienos krūtinėles nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Dosniai pabarstome paruoštu prieskonių mišiniu ir įtriname rankomis. Paliekame kambario temperatūroje 15-20 min., kad prieskoniai įsigertų. Tik nesūdykite mėsos prieš kepimą, nes druska ištrauks drėgmę ir vištiena bus sausa.
- Įkaitiname sviestą ir alyvuogių aliejų sunkioje nerūdijančio plieno keptuvėje ant vidutinės kaitros. Stebime, kad sviestas šiek tiek šnypštų, bet nesudegtų. Įsitikiname, kad keptuvėje pakanka vietos visoms krūtinėlėms – jos neturėtų liestis tarpusavyje.
- Kepant pirmąją pusę, vištieną dedame į keptuvę, pabarstome druska ir leidžiame kepti 3 min. neliečiant. Po 3 min. patikriname apačią – jei skrunda per greitai, sumažiname kaitrą. Kepame iš viso 5 min. arba kol apačia gražiai apskrunda.
- Kepimas – antroji pusė: apverčiame krūtinėles, pabarstome druska ir iškart sumažiname kaitrą iki vidutinės-žemos. Uždengiame dangčiu ir kepame 5 min. Laikui prabėgus patikriname kaip kepa apačia, neleidžiame, kad smarkiai apskrustų. Jei reikia, sumažiname kaitrą ir paliekame dar 2-5 min. (priklauso nuo filė storio).
- Dedame vištieną į švarią lėkštę ir lengvai uždengiame folija ar kepimo popieriumi ir paliekame pailsėti 5 min., kad sultys pasiskirstytų. Tuomet supjaustome ir mėgaujamės!
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 282kcal (14%)Angliavandeniai: 4gBaltymai: 43gRiebalai: 10gSočiosios riebalų rūgštys: 3gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 4gTransriebalai: 0.1gCholesterolis: 133mgNatris: 832mgKalis: 843mg (42%)Skaidulos: 2g (6%)Cukrūs: 0.3g (1%)Vitaminas A: 1147µg (143%)Vitaminas B6: 2mg (143%)Vitaminas B12: 0.4µg (16%)Vitaminas C: 2mg (3%)Vitaminas D: 0.2µg (4%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 17µg (23%)Kalcis: 53mg (7%)Varis: 0.1mg (10%)Folio rūgštis: 15µg (8%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 0.3mg (15%)Magnis: 64mg (17%)Fosforas: 438mg (63%)Selenas: 65µg (118%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė